Witam, mam pytanie czy istnieje jakiś poradnik (najlepiej polski) na temat tego jak stworzyć własny styl pod phpbb3 lub jak edytować styl domyślny do własnych potrzeb ?
Obejrzałem kod prosilver i widzę, że chyba nie trzeba edytować wszystkich plików, które są w folderze template dlatego zależy mi na artykule, który wyjaśnia za co odpowiadają poszczególne funkcję bo jak zakoduję sobie szablon pod xhtml i css to nie wiem, gdzie jaka funkcja ma być.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
Jak stworzyć własny styl
Re: Jak stworzyć własny styl
Niestety nie ma. Najprościej zacząć od skopiowania katalogu ze stylem prosilver lub subsilver, zmienienia mu nazwy na własną oraz zaktualizowanie wszystkich plików stylu o nią. Najprościej otworzyć wszystkie pliki stylu w edytorze (polecam Notepad++) i wykonać masową zamianę (CTRL + H). Jeśli dobrze pamiętam, w jakimś temacie opisywałem co w jakim pliku się znajduje. Nazwy są dość intuicyjne, więc w razie czego powinieneś się domyślić
Główne klasy i identyfikatory CSS znajdują się w pliku
W phpBB3 został użyty własny system szablonów. Dynamicznie wstawiane treści mają postać
Blok takich instrukcji zawsze zakańcza
W razie problemów polecam przeglądać ten dział. Padło już na prawdę wiele odpowiedzi na temat zmian, często z gotowym kodem
Wiele ciekawych rzeczy zawartych jest też w wytycznych dot. kodowania, w rozdziałach trzecim i czwartym (niestety po angielsku).
common.css. Należy jednak pamiętać, że część z ustawień jest nadpisywana w innych plikach, np. kolory w colours.css. Pamiętaj również o odświeżaniu komponentów stylu. Bez tego żadne zmiany nie będą widoczne (na stylach opartych o prosilver).W phpBB3 został użyty własny system szablonów. Dynamicznie wstawiane treści mają postać
{NAZWA}. Zmienne językowe wyglądają podobnie, zaczynają się jednak od L_ np.{L_FORUM}. Ścieżki stylu zaczynają się od przedrostka T_, a adresy odnośników od U_. Jest również pewien odpowiednik instrukcji warunkowych. Znajdują się one pomiędzy <--, a --> (tak samo jak komentarze w HTML–u). Przykład:Kod: Zaznacz cały
<!-- IF not S_USER_LOGGED_IN and not S_IS_BOT --><!-- ENDIF -->.W razie problemów polecam przeglądać ten dział. Padło już na prawdę wiele odpowiedzi na temat zmian, często z gotowym kodem
Re: Jak stworzyć własny styl
Ok, właśnie to te instrukcje warunkowe i treść dynamiczną mi chodziło bo za bardzo nie wiem, która za co odpowiada ale jak nie ma kursu to chociaż skorzystam z twoich porad bo z angielskiego jestem słaby lecz myślę, że uda mi się trochę zrozumieć.
Zacznę kodować szablon, jeżeli będę miał jakieś problemy to będę pisał.
Zacznę kodować szablon, jeżeli będę miał jakieś problemy to będę pisał.