Jak stworzyć własny styl

Dyskusje na temat modyfikowania i tworzenia stylów do phpBB 3.0.x oraz spraw związanych z szablonami, motywami i zestawami obrazków.
Quantino

Jak stworzyć własny styl

Post autor: Quantino » 04 lutego 2010, 17:09

Witam, mam pytanie czy istnieje jakiś poradnik (najlepiej polski) na temat tego jak stworzyć własny styl pod phpbb3 lub jak edytować styl domyślny do własnych potrzeb ?

Obejrzałem kod prosilver i widzę, że chyba nie trzeba edytować wszystkich plików, które są w folderze template dlatego zależy mi na artykule, który wyjaśnia za co odpowiadają poszczególne funkcję bo jak zakoduję sobie szablon pod xhtml i css to nie wiem, gdzie jaka funkcja ma być.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Jak stworzyć własny styl

Post autor: jaroslw » 04 lutego 2010, 17:36

Niestety nie ma. Najprościej zacząć od skopiowania katalogu ze stylem prosilver lub subsilver, zmienienia mu nazwy na własną oraz zaktualizowanie wszystkich plików stylu o nią. Najprościej otworzyć wszystkie pliki stylu w edytorze (polecam Notepad++) i wykonać masową zamianę (CTRL + H). Jeśli dobrze pamiętam, w jakimś temacie opisywałem co w jakim pliku się znajduje. Nazwy są dość intuicyjne, więc w razie czego powinieneś się domyślić :) Główne klasy i identyfikatory CSS znajdują się w pliku common.css. Należy jednak pamiętać, że część z ustawień jest nadpisywana w innych plikach, np. kolory w colours.css. Pamiętaj również o odświeżaniu komponentów stylu. Bez tego żadne zmiany nie będą widoczne (na stylach opartych o prosilver).

W phpBB3 został użyty własny system szablonów. Dynamicznie wstawiane treści mają postać {NAZWA}. Zmienne językowe wyglądają podobnie, zaczynają się jednak od L_ np.{L_FORUM}. Ścieżki stylu zaczynają się od przedrostka T_, a adresy odnośników od U_. Jest również pewien odpowiednik instrukcji warunkowych. Znajdują się one pomiędzy <--, a --> (tak samo jak komentarze w HTML–u). Przykład:

Kod: Zaznacz cały

<!-- IF not S_USER_LOGGED_IN and not S_IS_BOT -->
Blok takich instrukcji zawsze zakańcza <!-- ENDIF -->.

W razie problemów polecam przeglądać ten dział. Padło już na prawdę wiele odpowiedzi na temat zmian, często z gotowym kodem :) Wiele ciekawych rzeczy zawartych jest też w wytycznych dot. kodowania, w rozdziałach trzecim i czwartym (niestety po angielsku).
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Quantino

Re: Jak stworzyć własny styl

Post autor: Quantino » 04 lutego 2010, 17:57

Ok, właśnie to te instrukcje warunkowe i treść dynamiczną mi chodziło bo za bardzo nie wiem, która za co odpowiada ale jak nie ma kursu to chociaż skorzystam z twoich porad bo z angielskiego jestem słaby lecz myślę, że uda mi się trochę zrozumieć.

Zacznę kodować szablon, jeżeli będę miał jakieś problemy to będę pisał.

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”