Pisanie postów przez gości

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.1.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
wicy

Pisanie postów przez gości

Post autor: wicy » 23 stycznia 2016, 18:47

Bardzo długo tego nie zauważałem, ale też długo nie było z tym problemu bo nikt nie pisał w forach jako gość. Tylko w jednym - forum administracyjnym.
Teraz problem powrócił. Może po przesiadce z 3.0.x na 3.1.x?
Na każdym z for goście mogą pisać nowe tematy i posty po podaniu dowolnego loginu i przejściu captcha. Nie wiem jak wyłączyć całkowicie gościowi (Anonymous) możliwość pisania i zakładania tematów.
Ma ktoś coś takiego u siebie? Jeśli tak, czy mógłby podesłać ustawienia użytkownika Anonymous z bazy?
_________
forgen.pl

Aviator
Administrator

Re: Pisanie postów przez gości

Post autor: Aviator » 24 stycznia 2016, 02:11

Zajrzyj w uprawnienia.
Odbierasz gością upr. pisania postów/tematów i tyle.
Musisz to ustawić dla każdego działu.

wicy

Post autor: wicy » 24 stycznia 2016, 10:55

Uprawnienia, to pierwsze co zacząłem sprawdzać.
Stworzyłem nowe role dla użytkowników, gości, itp.
W każdym z forów, w uprawnieniach, dla każdej grupy użytkowników, przpisałem odpowiednią rolę.
W szczególności, w uprawnieniach usera Anonymous powyłączałem wszystko (testowałem opcję NIE i opcję NIGDY) - bez rezultatów.
W ustawieniach for włączałem i wyłączałem opcję - Może pisać bez akceptacji - bez rezultatu - tzn. rezultat jest, że raz jest akceptacja i captcha, a raz nie ma i jest od razu okno pisania postu.
Weryfikowałem ustawienia Gości i Anonymous'a w podglądzie uprawnień (kółko ze strzałką) - niby wszystko na czerwono - a jednak gość może pisać.
Ręcznie zerowałem uprawnienia Anonymous w bazie. Zerowanie robiłem i na aktywnym forum i na wyłączonym, po wyczyszczeniu sesji i bufora.
Anonymous jest w grupie Goście.

I nic. Ani drgnie i żadnych zmian. Gość nadal może pisać. Ustawianie roli "Tylko czytanie" dla grupy i usera niczego nie zmienia. Jedyna zmiana widoczna jest po ustawieniu roli "Brak dostępu" bo wtedy gość nie widzi forum, no ale nie o to mi chodzi.
_________
forgen.pl

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 24 stycznia 2016, 10:59

Możesz podać dane admina i link do forum na PW to zajrzę?

travel

Post autor: travel » 24 stycznia 2016, 12:46

Próbowałeś ustawić zgodnie z tym poradnikiem?
http://wiki.phpbb3.pl/wiki/Sensowne_ust ... wnie%C5%84

wicy

Post autor: wicy » 24 stycznia 2016, 13:47

Nie, ale zakładałem role uprawnień globalnych i role na forach dla każdej posiadanej grupy z osobna.
Potem każdej grupie dałem nowe role.
Potem na każdym forum podałem role grupy w uprawnieniach. Operację powtórzyłem dla każdej grupy.
Dodatkowo indywidualnie dla Anonymous ustawiłem uprawnienia w forach i uprawnienia globalne.

Teraz:
Skasowałem z bazy Anonymous'a. Stworzyłem nowego. Przypisałem mu grupę w bazie, więc w PA posiadał już uprawnienia grupy.
Sytuacja wygląda tak https://www.dropbox.com/s/g818i5fm3kmq5 ... 4.jpg?dl=0
Nadal niezalogowany użytkownik może pisać posta.
_________
forgen.pl

wicy

Post autor: wicy » 24 stycznia 2016, 17:29

Wyłączyłem wszystkie rozszerzenia.
Powróciła normalność!! Pisanie posta wymaga zalogowania. :)
Teraz pozostaje ustalić które rozszerzenie popsuło mi forum :(
_________
forgen.pl

wicy

Post autor: wicy » 24 stycznia 2016, 17:58

Tak jak podejrzewałem, ale sprawdziłem to dokładnie.
Za błędy autoryzacji gości odpowiedzialny jest Ultimate Points 1.1.1

Dzięki Aviator za zaangażowanie!
_________
forgen.pl

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 24 stycznia 2016, 18:42

Hmm, właśnie jak przeglądałem upr. u Ciebie to w nie których działach goście mogli przyznawać punkty, może tu tkwi problem.

wicy

Post autor: wicy » 24 stycznia 2016, 19:34

Chodzi Ci o coś takiego - https://www.dropbox.com/s/n3kz2df2ofv9c ... 5.jpg?dl=0 ?
Generalnie uprawnienia Ultimate Pionts dotyczą tylko tego, czy ktoś ma dostawać punkty za temat/post (i ile), czy mają mu byc punkty odejmowane (i ile).
Nie ma w tym rozszerzeniu mowy o uprawnieniach dostępu do forum a okazuje się, że włączenie tego ext (niezależnie od konfiguracji) zdejmuje z gości restrykcje na pisanie.
Jedyne wytłumaczenie tego ext to to, że jest to wersja dev. Zobaczymy, co powie autor. Awizowałem już błąd, jest potwierdzony przez innego usera.
_________
forgen.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Użytkowanie”