Prywatnyme wiadomości oraz regulamin przed rejestracją

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
NeoNek

Prywatnyme wiadomości oraz regulamin przed rejestracją

Post autor: NeoNek » 30 stycznia 2013, 19:08

Adres forum: http://noclegopolis.pl/euphoria/forum/
Wersja phpBB: 3.0.11
Forum było instalowane od zera, aktualizowane, konwertowane (wybierz odpowiednie) Od zera
Zainstalowane modyfikacje: chyba żadne
Kiedy pojawił się problem: od samego początku

Używane style: prosilver SE
Używane lokalizacje językowe: PL
Typ i wersja używanej bazy danych: MySQL(i) 5.1.49-3-log

Witam,

Po postawieniu forum, modyfikacji działów itd. zauważyliśmy, że użytkownicy mają "zablokowane" wysyłanie wiadomości. W momencie kliknięcia w link "Napisz nową", pojawia się komunikat:
Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do korzystania z tej funkcji. Możliwe że dopiero się zarejestrowałeś i dopiero po dłuższym uczestnictwie w życiu forum będziesz mógł ją wykorzystać.
Sprawdzałem gdzie się dało i jak tylko znalazłem w panelu administracyjnym cokolwiek mówiącego o PW starałem się to włączać, niestety nie podziałało. Prosiłbym o informację, jak uruchomić PW, aby były one dostępne dla wszystkich z wyjątkiem gości.

Kolejna sprawa to informacja, jaka pojawia się w pierwszym kroku Rejestracji, należy się z nią zgodzić aby przejść do formularza rejestracyjnego. Poszperałem w internecie i dowiedziałem się, iż treść tego komunikatu znajduje się w jednym z plików .php. Odnalazłem go i zacząłem grzebać. Niestety jak się okazało modyfikacja tego pliku choćby o JEDNĄ literkę powoduje, iż nikt na forum nie może się zalogować (nawet Administrator). W momencie wpisania i akceptacji loginu i hasła, pojawia się informacja, że jest OK i za chwilkę zostanie się przeniesionym do forum, po czym pojawia się ponownie strona gdzie wpisujemy login i hasło - i tak w kółko. Prosiłbym zatem o informację, czy istnieje jakakolwiek możliwość zmiany tego tekstu bez tego typu problemów z tego wynikających.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc,

PS: Jeżeli odpowiedzi na powyższe pytania zostały już wcześniej udzielone, przepraszam za powielenie ich. Niestety korzystając z wyszukiwarki, trafień jest tak wiele, że zrezygnowałem z dalszych poszukiwań po przejrzeniu pierwszych kilku/nastu stron wyników :/.

Aviator
Administrator

Re: Prywatnyme wiadomości oraz regulamin przed rejestracją

Post autor: Aviator » 30 stycznia 2013, 20:03

NeoNek pisze:Prosiłbym o informację, jak uruchomić PW, aby były one dostępne dla wszystkich z wyjątkiem gości.
W uprawnieniach globalnych grupy.
NeoNek pisze:Kolejna sprawa to informacja, jaka pojawia się w pierwszym kroku Rejestracji, należy się z nią zgodzić aby przejść do formularza rejestracyjnego...
Nie jest to wina modyfikacji tego pliku tylko źle ustawionych ciasteczek.

NeoNek

Post autor: NeoNek » 30 stycznia 2013, 22:26

Psikus pisze:W uprawnieniach globalnych grupy.
Istotnie :). Namieszaliśmy z ilością grup, niektórzy członkowie znajdowali się w kilku z nich. A nie wszystkie grupy miały takie uprawnienia :). Anyway, udało się - bardzo dziękuję :).
NeoNek pisze:Nie jest to wina modyfikacji tego pliku tylko źle ustawionych ciasteczek.
Czy mógłbym prosić o coś bliżej? :). Niestety zielony jestem jak napis "odpowiedz" w buttonie na forum :(.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 31 stycznia 2013, 12:20

Trochę o konfiguracji ciasteczek jest napisane tutaj:
http://www.phpbb.pl/article/konfigurowa ... tu_cookies

Edytując plik, zapisujesz go z kodowaniem UTF-8 bez BOM? To ważne. Co prawda, powinno to powodować inne błędy, ale warto się uprawnić :)
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”