Kopia bazy danych - jak ją wykonać aby były polskie znaki?

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
rad77
Kontakt:

Kopia bazy danych - jak ją wykonać aby były polskie znaki?

Post autor: rad77 » 23 września 2012, 01:03

Ten przepis mi nie działa;
http://www.phpbb.pl/issue/jak_prawidlow ... pmyadminie

Czy on jest aktualny :?:

stankovi23

Re: Kopia bazy danych - jak ją wykonać aby były polskie znak

Post autor: stankovi23 » 23 września 2012, 14:43

Ja robię kopie w MySQLDumper - działa bardzo dobrze oraz szybko robi kopie i je przywraca

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 26 września 2012, 13:12

Aktualny z jednym wyjątkiem: kompatybilność z MySQL 4 nie powinna być Ci potrzeba, więc nie ma też potrzeby wybierać Kompatybilność eksportu SQL: MYSQL40. Kopia zapisze się z takim kodowaniem, jakie masz ustawione w bazie danych. Jeśli nie jest to Unicode, możesz taki plik otworzyć nawet w Notepad++. Jeśli są krzaki, zamień je przez funkcję znajdź i zamień (CTRL + H). Jeśli ich nie ma, zapisz plik z kodowaniem UTF-8 bez BOM. Później podczas importu wybierz kodowanie utf-8 z listy.

Możesz też skorzystać z innych narzędzi (jak to wspomniane wyżej). Przydatne zwłaszcza przy dużych bazach, z którymi phpMyAdmin będzie miał problem.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

rad77
Kontakt:

Post autor: rad77 » 26 września 2012, 21:36

Z; http://www.phpbb.pl/issue/jak_prawidlow ... pmyadminie

1. Wchodzimy do phpMyAdmin'a.
2. Po lewej stronie wybieramy swoją bazę danych.
3. Wchodzimy do zakładki "Export".
4. Po lewej stronie klikamy "Zaznacz wszystkie".

Nie mam tam czegoś takiego jak; "Zaznacz wszystkie"

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 27 września 2012, 11:01

Na pewno wszedłeś w eksport konkretnej bazy danych a nie listę wszystkich baz danych? Nawet w nowym phpMyAdminie 3.4 jest taka opcja. Dostępna po wybraniu rozszerzonych opcji eksportu Custom - display all possible options - patrz zrzut z załącznika. Nawet jeśli nie masz tego odnośnika, a potrzebujesz zaznaczyć wszystkie tabele, wystarczy, że w okienku z listą wciśniesz CTRL + A (skrót: zaznacz wszystko).

Jeśli już jesteśmy przy phpMyAdminie, to w nowej wersji doszło kilka nowych opcji podczas eksportu, m.in Kodowanie pliku, które warto ustawić na utf-8. Wcześniej ta opcja była dostępna chyba tylko przy imporcie.
Załączniki
Untitled-1.png
(20.63 KiB) Pobrany 1242 razy

rad77
Kontakt:

Post autor: rad77 » 27 września 2012, 14:29

Dzieki za podpowiedź ;)

Zaznaczyłem;

Kod: Zaznacz cały

Custom - display all possible options
i pojawiło mi się co trzeba. :)
Kodowanie miałem domyslnie ustawione na utf-8.

Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy dobrze wykonałem kopię bazy danych :?:

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 27 września 2012, 14:50

rad77 pisze:Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy dobrze wykonałem kopię bazy danych
Dobre pytanie. Przede wszystkim polecam przynajmniej raz spróbować odtworzyć forum z takiej kopii np. na osobnej bazie danych/localhoście.

Warto też sprawdzić (przynajmniej co jakiś czas) czy skopiowana jest cała baza danych - wystarczy otworzyć plik .sql np. w Notepad++ (dobrze radzi sobie z dużymi plikami) i sprawdzić końcówkę pliku czy nie jest urwana. Powinna kończyć się ostatnią tabelą z bazy danych. W przypadku czystego phpBB będzie to phpbb_zebra wraz z zawartością. Można też pobieżnie przejrzeć plik czy zawiera polskie znaki oraz czy kodowanie pliku to UTF-8. Powinno wystarczyć.

Z czasem polecam zmienić narzędzie do robienia kopii. Jeśli mamy dostęp do shella (SSH), warto przesiąść się na mysqldump, pg_dump (PostgreSQL) i odpowiedniki do importu baz danych.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”