Jak dla mnie to czary:
po instalacji forum w adm był komunikat
Kod: Zaznacz cały
Twój plik konfiguracyjny (config.php) jest zapisywalny przez wszystkich. Stanowczo zalecamy zmianę uprawnień na 640, lub przynajmniej 644 (przykład: chmod 640 config.php).
Kilka dni temu zmieniłam prawa tylko dla właściciela (czyli 700), 640 daje prawa odczytu dla grupy a u mnie tego nie było, ale wszystko działało ok.
Dzisiaj jak zaczęłam szukać rozwiązania problemu, najpierw wyczyściłam katalog cache - nie pomogło, potem włączyłam wyświetlanie błędów na serwerze (hosting mam w domu) i pojawił mi się komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Warning: require(/volume1/web/Audiobook/config.php): failed to open stream: Permission denied in /volume1/web/Audiobook/common.php on line 23 Fatal error: require():
Failed opening required './config.php' (include_path='.:/usr/syno/php/lib/php') in /volume1/web/Audiobook/common.php on line 23
Ustawiłam prawa dla wszystkich w pliku config.php i wszystko wróciło do normy - forum działa, ale znowu pojawił się komunikat w adm o prawach.
Teraz zmieniłam prawa na 640 i na razie wszystko działa, tylko nie wiem dlaczego :/.
Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Czy problemem był brak praw do odczytu dla grupy? Jeśli tak to dlaczego przez 2 dni działało.
A jeśli to nie chodzi o prawa to dlaczego dzisiaj wszystko wróciło do normy jak zmieniłam prawa?
Pozdrawiam, A.
Pozdrawiam, A.