Zmiana serwera/przeniesienie forum
Zmiana serwera/przeniesienie forum
Hejka
Szykuje się do przeniesienia całego forum na inny hosting, hosting już mam gotowy.
Czy mógłbym Was prosić o rady co musze wiedzieć na temat takiego przenoszenia, co musze wykonać, żeby moje forum bez problemu przenieść i żeby wszystko działało tak jak teraz działa, czyli wszelkie zmiany które wprowadziłem w skrypcie i w stylu, modyfikacje itp. żeby działały po przeniesieniu.
Szykuje się do przeniesienia całego forum na inny hosting, hosting już mam gotowy.
Czy mógłbym Was prosić o rady co musze wiedzieć na temat takiego przenoszenia, co musze wykonać, żeby moje forum bez problemu przenieść i żeby wszystko działało tak jak teraz działa, czyli wszelkie zmiany które wprowadziłem w skrypcie i w stylu, modyfikacje itp. żeby działały po przeniesieniu.
Re: Zmiana serwera/przeniesienie forum
Powrót do phpBB3! Przepraszam za nieobecność!
Zapoznawanie się z nową wersją skryptu...
Zapoznawanie się z nową wersją skryptu...
Oki, przeczytane zakodowane.
Teraz mam kilka pytań.
Czy jeżeli korzystam z tego sposobu http://www.phpbb.pl/article/jak_przenie ... nny_serwer to muszę instalować czysty skrypt? Jeżeli tak to czy po takim przeniesieniu muszę wszystkie modyfikacje instalować na nowo?
W ogóle to po takim przeniesieniu muszę coś na nowo instalować, modyfikacje,style itp?
PS.
A czy moge zrobić tak, że zainstaluje na nowym serwerze czysty skrypt, załaduje kopie bazy danych, później usunę ten cały czysty skrypt i skopiuje na jego miejsce pliki ze starego serwera (wszystkie pliki) ?
Teraz mam kilka pytań.
Czy jeżeli korzystam z tego sposobu http://www.phpbb.pl/article/jak_przenie ... nny_serwer to muszę instalować czysty skrypt? Jeżeli tak to czy po takim przeniesieniu muszę wszystkie modyfikacje instalować na nowo?
W ogóle to po takim przeniesieniu muszę coś na nowo instalować, modyfikacje,style itp?
PS.
A czy moge zrobić tak, że zainstaluje na nowym serwerze czysty skrypt, załaduje kopie bazy danych, później usunę ten cały czysty skrypt i skopiuje na jego miejsce pliki ze starego serwera (wszystkie pliki) ?
Nie ma potrzeby bawić się z instalacją skryptu na nowo, tym bardziej jeśli masz domenę i adres forum się nie zmieni. Po prostu zrób kopię bazy danych (np. przez phpMyAdmin, co również zostało u nas opisane), załaduj ją na na nowy serwer, przekopiuj wszystkie pliki forum, zaktualizuj dane w pliku
config.php (potrzebne do połączenia z nową bazą danych) i voilà.Re: Zmiana serwera/przeniesienie forum
Właśnie mam małe z tym problemy, jak ma być to w phpMyAdmin ustawione?
I czy mam wskazywać wypakowaną baze czyli plik TXT czy archiwum?
Czy jest jakaś różnica czy robie kopie przez ACP czy przez phpmyadmin ?
Czy jest jakaś różnica czy robie kopie przez ACP czy przez phpmyadmin ?
Przy imporcie nic nie zmieniaj, prócz kodowania pliku, jeśli ustawione jest inne niż utf8.
Ale mam wskazywac plik TXT czyli wypakowaną baze czy archiwum? Bo teraz wskazałem archiwum i mam taki błąd.
Kod: Zaznacz cały
Błąd
Istnieje szansa, że właśnie znaleziono błąd w analizatorze składni SQL. Proszę zbadać bliżej swoje zapytanie i sprawdzić, czy cudzysłowy są poprawne i dobrze sparowane. Inną możliwą przyczyną niepowodzenia może być wysyłanie pliku ze znakami binarnymi poza obszarem tekstu ujętego w cudzysłowy. Można również sprawdzić zapytanie SQL poprzez linię poleceń MySQL-a. W znalezieniu przyczyny problemu może pomóc także - jeśli się pojawi - poniższy opis błędu serwera MySQL. Jeśli nadal występują z problemy lub analizator składni zgłasza usterkę a linia poleceń - nie, ogranicz sekwencję zapytań SQL do pojedynczego, które powoduje problemy i zgłoś błąd, dołączając fragment danych zawarty w poniższej sekcji TNIJ:
----TNIJ STĄD----
eNrVk11LwzAUhntrfsUreKGyZEmbZq4irHRlG9Z1tlMvR+c+LNRW+yHz35vOGy9EQVDwIeEcznlP
kos3fhSFkQNPwDMR+FMHwoZQ6ClF4rnuGITEt7p8NFkdkavX+DpwYDPO+ia1Oc2KLbmJI4RxB+7I
n847uPX11F2aY+R7lyEE65PZlevAYhYTnJlkNp61ok4YtyeZTCFI82ZHAnc6cvCU0abe0DOyv2mb
Fcsk2xRl88iq58z4DbhGSbmPmo/RlDZXvCcMIZTs6dyWlsGFqSQ3wI0/oKnqpASMsijqr3Tf9f8p
lGLvOayaxydo+wgLGKZVXaZLbR7BZL8DbQ+s1ss0yWnWOolu8wbHuzO1UPKEUKoXxkVVO8iK+yR7
0Ck0w6ROlkm1dtAK6I9oJ+N1+bIuoXeVFvnB+6uoRUj39FBywQVif45BGAwX3tiNXG/uRwtdWnjB
RP+Yi8HgszJOu+dvFKx9cg==
----TNIJ DOTĄD----
----SUROWE DANE STĄD----
ERROR: C1 C2 LEN: 15 16 766
STR: �
SVN: $Id$
MySQL: 5.0.92-50-log
USR OS, AGENT, VER: Win GECKO 1.9
PMA: 3.3.10.2
PHP VER,OS: 5.2.6 Linux
LANG: pl-utf-8
SQL: globalforum.sql�������������������������������������������������������������������������������������0000644�0000000�0000000�00024506071�11647506543�012640� 0����������������������������������������������������������������������������������������������������ustar �root����������������������������root�������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������-- MySQL dump 10.13 Distrib 5.1.49, for debian-linux-gnu (x86_64)
--
-- Host: localhost Database:
-- ------------------------------------------------------
-- Server version 5.1.49-3
/*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_CLIENT=@@CHARACTER_SET_CLIENT */;
----SUROWE DANE DOTĄD----
Zapytanie SQL:
globalforum.sql�������������������������������������������������������������������������������������0000644�0000000�0000000�00024506071�11647506543�012640� 0����������������������������������������������������������������������������������������������������ustar �root����������������������������root�������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������-- MySQL dump 10.13 Distrib 5.1.49, for debian-linux-gnu (x86_64) -- -- Host: localhost Database: -- ------------------------------------------------------ -- Server version 5.1.49-3 /*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_CLIENT=@@CHARACTER_SET_CLIENT */;
MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'globalforum.sql' at line 1 Re: Zmiana serwera/przeniesienie forum
W jaki sposób wykonywałeś kopię, z poziomu phpBB czy przez phpMyAdmin? Ten pierwszy sposób czasem zawodzi, a przynajmniej przywrócenie takiej kopii w phpMyAdminie jest problematyczne. Jeśli archiwum jest w formacie akceptowalnym przez phpMyAdmina (jeśli dobrze pamiętam ZIP, TAR.BZ2, TAR.GZ) to może być. Wypakowana kopia powinna być w formacie
.sql.Re: Zmiana serwera/przeniesienie forum
Mam dwie kopie jedna z PhpMyadmin i drugą z ACP, teraz robię tą z i przez PhpMyAdmin, i wskazałem plik TXT.sql i znowu błąd teraz taki:
Błąd
Zapytanie SQL:
--
-- Current Database: `globalforum`
--
CREATE DATABASE /*!32312 IF NOT EXISTS*/ `globalforum` /*!40100 DEFAULT CHARACTER SET latin1 */;
#1044 - Access denied for user 'xxxxxxxxx to database 'globalforum'
Ostatnio zmieniony 21 października 2011, 21:38 przez Aviator, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Zmiana serwera/przeNieniesienie forum
Nie masz uprawnień do utworzenia nowej bazy z poziomu serwera SQL, a takie polecenie zostało dodane do kopii. Usuń polecenie zaczynające się od
CREATE DATABASE aż do pierwszego średnika. Podobne do kodu z powyższego błędu:Kod: Zaznacz cały
CREATE DATABASE /*!32312 IF NOT EXISTS*/ `globalforum` /*!40100 DEFAULT CHARACTER SET latin1 */;Re: Zmiana serwera/przeniesienie forum
Ok, przywraca się na razie trwa.
Wiem że w config.php musze zmienić dane do bazy itp, a gdzie zmienić dane jeżeli chodzi o domene, bo teraz zanim zmienie DNS chce sprawdzić na FTP czy forum działa, a w plikach jest pewnie stara domena itp. wprowadzone.
EDIT,
znowu ten sam błąd, a usunąłem cały ten kod co podałeś
Wiem że w config.php musze zmienić dane do bazy itp, a gdzie zmienić dane jeżeli chodzi o domene, bo teraz zanim zmienie DNS chce sprawdzić na FTP czy forum działa, a w plikach jest pewnie stara domena itp. wprowadzone.
EDIT,
Ostatnio zmieniony 21 października 2011, 21:44 przez Aviator, łącznie zmieniany 1 raz.
Konfigurację domeny też znajdziesz w bazie danych, a dokładniej pola z tabeli phpbb_config: server_name, script_path.
Sorry troche inny
EDIT:
Zapodałem tą baze w phpmyadmin co zrobiłem przez ACP i poszło pomyślnie to co teraz mam tylko pliki dać moje ze starego FTP ?
Sorry troche inny
Błąd
Zapytanie SQL:
--
-- Current Database: `globalforum`
--
USE `globalforum` ;
#1044 - Access denied for user 'xxxxxxxx' to database 'globalforum'
EDIT:
Zapodałem tą baze w phpmyadmin co zrobiłem przez ACP i poszło pomyślnie to co teraz mam tylko pliki dać moje ze starego FTP ?
Przy kopii musiały zostać dodane nagłówki dot. utworzenia bazy, jej wyboru itp. Tym razem usuń 
USE `globalforum` ; i powinny być dobrze. Gdyby pojawił się podobny problem, spróbuj znowu usunąć instrukcję i ponowić proces Re: Zmiana serwera/przeniesienie forum
No i zrobione tak jak piszemy i zamiast forum biała strona
No i zrobione tak jak piszemy i zamiast forum biała strona