Aktualizacja forum + mod przyjazne linki

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Ronin

Aktualizacja forum + mod przyjazne linki

Post autor: Ronin » 14 lipca 2010, 14:30

Witam

Chce zrobić (może jeszcze dziś) aktualizację mojego forum, oraz dorobić mu przyjazne linki. Zanim się za to zabiorę chce się upewnić co mogę popsuć i jak się przed tym ewentualnie uchronić. Poczytałem trochę o tym na tej stronce i doczytałem się, że podczas aktualizacji jeśli coś zmieniałem, to po upgradzie już tego nie będzie. No... trochę tego porobiłem, jednak głównie modyfikowałem ten styl. Trochę rzeczy z kodu wywaliłem, żeby mi się nie wyświetlało, przeniosłem box użytkownika z prawej na lewą stronę pisanego posta, kolory pozmieniałem itd. itd. Rozumiem, że mam sobie to skopiować na dysk, a po aktualizacji spowrotem wrzucić na serwer i będzie wszystko po staremu ? I tak jak ktoś tutaj pisał nie podmieniać config.php? Tak w ogóle to jak ja mam się zabrać do tej aktualizacji?

Druga sprawa tak samo dla mnie ważna to mod z przyjaznymi dla wyszukiwarek linkami. Ściągnąłem z tej strony "seo_mod" to jest jedyne tego typu narzędzie czy są inne lepsze lub gorsze? Moje podstawowe pytanie to czy ten mod zmieni mi dotychczasowe linki czy tylko te które będą powstawać od zainstalowania tego modu? Drugie moje pytanie, najważniejsze to jak to zainstalować i używać? Bo nie moge nigdzie znaleźć infa na ten temat :/ Rozumiem tez, że najlepiej przed wszystkim zrobić sobie kopie zapasową bazy danych forum?

Ja wiem... może te pytania sa troche panikarskie, albo deczko laikowe, ale to moje pierwsze tego typu zabawy z forum i niestety popełniłem błąd, że nie przeprowadziłem takich operacji zanim forum zaczęło "żyć" dlatego teraz się tak boje, żeby nic nie popsuc :(

Prosiłbym o wyrozumiałość i w miarę jasne odpowiedzi na mojego posta, żeby było dla mnie wszystko jasne. Z góry dziękuje. Dodam jeszcze, że posiadam forum w wersji 3.0.5 natomiast najnowsza to jest 3.0.7 z tego co się orientuje?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Aktualizacja forum + mod przyjazne linki

Post autor: jaroslw » 15 lipca 2010, 12:26

Z tą utratą zmian jest nie do końca tak jak piszesz. Istnieje kilka metod aktualizacji o czym już zapewne wiesz. Wykorzystując Pakiet Automatycznej Aktualizacji nie powinieneś utracić żadnych zmian (ryzyko zawsze jednak istnieje, jak to bywa w przypadku automatów). Możesz też tylko zaktualizować bazę danych, a pliki wgrać z najnowszego pakietu phpBB3 – najpewniejsza metoda, dobra jeśli nie masz zmian w standardowych plikach PHP (np. zainstalowanych modyfikacji) lub jest ich niewiele i przywrócenie nie potrwa długo. Teraz sprawa stylu: jeśli ma on własną nazwę, możesz być spokojny przy nadpisywaniu plików. W przypadku stylów polecam ręczną aktualizację. Kopię zapasową wszystkich plików oraz bazy danych oczywiście sobie zrób na wszelki wypadek. Gdyby coś poszło nie tak, szybko przywrócisz poprzedni stan i będziesz mógł spróbować jeszcze raz. Wybierając metodę nadpisywania najnowszą wersją phpBB3, nie wgrywaj pliku config.php i katalogu install/. Jeśli aktualizujesz z wersji starszej niż poprzednia (np. 3.0.6) wybierz odpowiedni pakiet.

Polecam modyfikację Ultimate SEO URL. Dotychczasowe adresy też zostaną zamienione. Zajrzyj jeszcze do naszej bazy wiedzy. Wyszukiwarka u góry działa też całkiem nieźle. Znajdziesz tam artykuły na temat instalacji modyfikacji.

Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności – rób kopie przed każdą większą zmianą.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Ronin

Post autor: Ronin » 15 lipca 2010, 16:19

OK. Chwila, żebym się nie pogubił.

Czyli mam dwie opcje do wyboru:

1) Ściągam z działu download plik phpBB-3.0.7-PL1-polish od razu ze spolszczeniem. Folder z własnym stylem kopiuje sobie z serwa na dysk. Wszystkie pliki za wyjątkiem config.php oraz katalogu /install wrzucam na serwer nadpisując już istniejące pliki. Następnie spowrotem kopiuje katalog z własnym stylem w odpowiednie miejsce na serwerze. I tyle ? To wszystko ? Wszystkie ustawienia forum itd itd. są zapisane w pliku config.php albo w bazie danych, której przecież nie ruszamy, wiec teoretycznie wszystko powinno być OK po tej operacji?

2) Z oficjalnej strony ściągam sobie plik phpBB-3.0.5_to_3.0.7-PL1 ( ponieważ moje obecna wersja forum to 3.0.5 ). I co dalej mam zrobić? Do tego później jeszcze rozumiem muszę spolszczenie jakoś dograć? Jeśli możesz napisz mi łopatologicznie jak postępować z tą właśnie drugą opcją aktualizacji. I Potwierdź czy dobrze, chcę robić tym pierwszym sposobem?

Co do moda odnośnie seo to ok wezme Ultimate SEO URL - jakieś rady odnośnie instalowania, co powinienem gdzie zrobić? Bo tak praktyczniej jak ktoś pisze z doświadczenia jest lepiej posłuchać niż instrukcję sztywną czytać :/ Bedę wdzięczny za pomoc.

pit

Post autor: pit » 15 lipca 2010, 16:39

Folder z własnym stylem kopiuje sobie z serwa na dysk.
Co to za styl, występuje w wersji 3.0.7?

Ronin

Post autor: Ronin » 15 lipca 2010, 16:54

To jest ten styl standardowy ( prosilver? ) z tym, że ja go mocno zmodyfikowałem. CSSami się dużo bawiłem, parę rzeczy mu wywaliłem, a mianowicie to czego nie chciałem aby było wyświetlane. Przenioslem z prawej na lewą ten box z danymi użytkownika co jest z boku napisanego posta i coś tam jeszcze się pobawiłem.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 15 lipca 2010, 19:11

Oprócz nadpisania plików musisz zaktualizować jeszcze bazę danych. Możesz więc skorzystać z Pakietu Automatycznej Aktualizacji (dobry wybrałeś), zaktualizować bazę i pliki, a po wszystkim nadpisać jeszcze plikami phpBB 3.0.7-PL1. Jeśli styl zostanie dobrze zaktualizowany, nie musisz przywracać jego kopii. W przeciwnym wypadku będziesz musiał skorzystać z instrukcji do ręcznej aktualizacji, bądź zmodyfikować jeszcze najnowszą wersję prosilvera.

Rady dot. Ultimate SEO URL? W razie problemów, przed zadaniem pytania szukaj ich rozwiązania w forum Problemy z modami. Większość błędów wynika z pośpiechu, albo niedoczytania instrukcji.

Ronin

Post autor: Ronin » 16 lipca 2010, 08:21

No to teraz już zgłupiałem, miały być dwie opcje aktualizacji do wyboru, a po Twoim ostatnim poście wnioskuje, że trzeba zarówno ręcznie podmienić pliki, a następnie uruchomić automatyczną aktualizaje, zeby jakas baze danych zmienić. Czyli trzeba robić wszystko, a nie wybierać. To ja już nie wiem jak to ma być w końcu. Widzę, że w innym temacie, ktoś miał problemy z aktualizacją :/ Tak w ogole jeśli coś pojdzie nei tak, to jak sie przywraca forum? Wgrac stare pliki na sewer i tyle czy coś jeszcze ?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 16 lipca 2010, 11:12

Trochę na temat metod aktualizacji:
weeb pisze:W phpBB3 mamy do dyspozycji kilka metod aktualizacji. Najpopularniejszą i zalecaną jest pakiet automatycznej aktualizacji (ang. Automatic Update Package). Proces aktualizacji przebiega podobnie do instalacji – w kolejnych krokach aktualizujemy bazę danych oraz pliki. W przypadku wykrycia w nich zmian, skrypt postara się je połączyć. Nie zawsze się to jednak udaje i czasami zachodzi potrzeba ręcznej modyfikacji plików.

Drugim sposobem aktualizacji forum jest pakiet zawierający tylko te pliki, w których dokonywano zmian względem ostatniej wersji (ang. Changed Files Only). Metoda ta polega na ręcznej podmianie plików i przeznaczona jest dla forów bez zainstalowanych modyfikacji.

Kolejną metodą aktualizacji jest pakiet tzw. łatek (ang. Patch Files). Jest to lista zmian w kodzie między poszczególnymi wydaniami (także względem wersji kandydujących) przygotowana za pomocą programu diff/patch. Wygenerowane w ten sposób pliki posiadają rozszerzenie .patch. Do ich otworzenia pod systemami z rodziny Microsoft Windows możemy posłużyć się programem WinMerge. W systemach uniksopodobnych (GNU/Linux, FreeBSD, Mac OS X itd.) możemy skorzystać z konsolowego programu patch.
Oprócz wgrania najnowszych plików na FTP musisz zaktualizować bazę danych. Możesz to więc zrobić za pomocą Pakietu Automatycznej Aktualizacji, ale aktualizuje on także pliki. Od wersji 3.0.5 zaszło wiele zmian w kodzie, więc nie ze wszystkim może on sobie poradzić (nawet jeśli cały proces zakończy się sukcesem). Dlatego też może (ale nie musi) być potrzebne nadpisanie plików na serwerze – nie zajmie to dużo czasu, a dzięki temu powinieneś uniknąć ewentualnych błędów składni PHP.

Przed rozpoczęciem zgraj sobie na dysk wszystkie pliki z FTP i wykonaj kopię bazy danych. Przywracanie odbywa się w podobny sposób jak eksportowanie. Kasujesz najpierw wszystkie tabele związane z Twoim forum, później wchodzisz na kartę Importowanie i wskazujesz plik .sql na swoim dysku.

Ronin

Post autor: Ronin » 16 lipca 2010, 12:04

No.. namieszało mi się trochę w głowie teraz :/
Może mi ktoś napisać w 3-4 punktach co mam robić po kolei? I którą wreszscie paczke scaignac? Najnosze forum 0.7 pl czy paczke z 0.5 do 0.7 ?No help... :(

--- edit---
Jak zaznaczylem podczas robienia kopi bazy danych "obejmij transakcja" oraz " zgodnosc MYSQL40" oraz ".gz" to mi sie zapisal plik o wielkosci 4kb, a gdy tego wszystkiego nie zaznaczalem, to mam 999 kb. Coś poszlo nie tak z tym ".gz" czy to poprostu ta kompresja uczynila plik tak malym? Nie idzie tez niczym tego otworzyc, zeby sprawdzic co tam siedzi w srodku.

Ja chyba nigdy tej aktualizacji nie zrobie :(

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 16 lipca 2010, 16:07

1. Pobierasz odpowiedni pakiet aktualizacji oraz najnowszą wersję phpBB3.
  2. Wgrywasz na serwer pakiet aktualizacji. Przechodzisz przez proces podobny do instalacji. Jeśli wszystko przebiegło pomyślnie, usuwasz katalog install/ z FTP.
  3. Wgrywasz na FTP najnowsze phpBB3 (bez pliku config.php i katalogu install/).
  4. Cieszysz się zaktualizowanym phpBB.
Zakładam, że wszystkie kopie masz już zrobione. Co do objętości bazy danych, kompresja gzip robi swoje. Wypakujesz ją chociażby darmowym programem 7-Zip.

Ronin

Post autor: Ronin » 16 lipca 2010, 17:33

Dobra, dzięki za odpowiedź i przede wszystkim za cierpliwość.
Zanim mi napisałeś tego posta postanowiłem spróbować swoich sił z tą aktualizacją. Mówią, że trening czyni mistrza, więc postanowiłem potrenować te aktualizacje na mniej ważnym forum, zanim zabiorę się za to właściwe i najważniejsze dla mnie. Opisze może jak ja to robiłem i co z tego wynikało.

- ściągnąłem pakiet aktualizacji z wersji 3.0.5 do wersji 3.0.7-PL1.
- wrzuciłem na serwer do katalogu z forum katalog "install"
- w przeglądarce wpisalem adres forum /install i wyskoczyło co należy.
- Poklikałem dalej i poprawnie zaktualizował tam baze danych czy coś.
- Następnie pojawiło się porównywanie plików, większość plików od razu pomyślnie przeszła aktualizacje.
- Kilka plików wypluł jako różniących się i pytal co z tym zrobic, czy polaczyc, czy cos tam, czy zupelnie nic zeby z nimi nie robil. Pomyslalem, ze skoro to są pliki z moim przerobionym stylem prosilver, to dam zeby nic z tym nie robil, bo chce miec dalej swoj wygląd forum. Wiec zaznaczylem, zeby nic nie robil, nastepne wybralem reczna podmiane plikow, sciagnalem paczke która aktulizator przygotal mi spakowaną.
- rozpakowalem i wrzucalem to co tam było na serwer, napisując wszystko.
- Ponownie przeszedlem do przegladarki,,kliknalem kontyuacje aktualziacji i znowu porownywal pliki. Tym razem jeszcze wiecej plikow bylo juz zgodnych, zostalo doslownie 6 - 3 pliki css oraz 3 pliki z katalogu theme ( czyli to co sobie modyfikowalem w skorce, zeby wygladalo forum jak chce ).
- Stwierdzilem, ze to musi tak zostac, skoro chce miec swoj wyglad strony i zakonczylem aktualizacje, usunalem katalog install z serwera. Loguje sie do panelu admina, a tam dalej pisze ze mam wersje 3.0.5 a ponizej adnotacja ze wykrytu probe aktualizacji, ale nie zostala ona dokonczona.
- Wtedy pomyslalem sobie tak... wszystko jest zaktualizowane, tylko kilka glupich plikow cssowych i szablonowych. Wiec oleje to. Wazne ze tamte pliki od bezpieczenstwa itd sie zaktualizowaly. Mialem to tak zostawic, ale nie bylem do konca pewien tej swojej teori, ze rzeczywiscie jest wszystko OK. Narodzila mi sie mysl, ze moze jednak nie jest OK, ze trzeba to dokonczyc zeby form bylo zabezpiezczone jak nalezy. Myliłem sie ???
- wpadl mi do glowy inny pomysl. Wgralem spowrotem katalog install, jeszcze raz to wszystko zrobilem. Tzn. przeszedl od razu do porownywania plikow. Tym razem dalem mu zeby POŁĄCZYŁ. Znow scaignalem przygotowana paczke, rozpakowalem i wrzucilem na serwer. Powrocilem do przegladarki dalem kontynuacje i wyskoczyl piekny napis, ze aktualizacja sie powiodla.
- Zalogowalem sie do panelu admina i faktycznie. Na zielono jest napisane, ze mam wersje 3.0.7. Pomyslalem EUREKA. No ale...
- Zauwazylem ze w jednym miejscu na stronei glownej jakies dziwne slowa w klamerkach { } się znajdują. Zrobilem wtedy to co chcialem od sameo poczatku zrobic. W kopii ktora zrobilem zanim sie zabralem za aktualizacje, zmienilem nazwe katalogu i nazwe stylu z przerobionego przezemnie prosilver, na "szablonik". I dorzucilem caly ten katalog z moim stylem do katalogu styles. Zalogowalem si edo panelu admina i wybralem ta skrotke, ten motyw poinstalwoaelm to wszystko i zaznaczylem jako domyslny.
- No i wygladalo ze wszystko OK, napis w klamerce ze strony glwonej zniknal. Pobawilems ie forum chwile i wyglada na to ze jest OK wszystko.
- Zalogowalem sie do panelu admina, a tam tego pojawilo sie znacznie wiecej. Tzn. pojawily sie te dziwne napisy w tych klamerkach. Np. w zakładce "GŁÓWNA" w dziale "KONFIGURACJA FORUM" na dole "ustawienia potwierdzenia wizualnego" i nizej mam wlasnie "ACP_FEED_SETTINGS". Gdy w to wejdzie widze:
{ TITLE }

{ TITLE_EXPLAIN }
ACP_FEED_GENERAL

ACP_FEED_ENABLE:
Włączone Wyłączone

ACP_FEED_ITEM_STATISTICS:
Włączone Wyłączone

ACP_FEED_HTTP_AUTH:
I własnie tym podobne pozostałości po aktualizacji pojawiaja mi się w kilku miejscach w panelu admina.

I w taki właśnie sposób przeprowadziłem te aktualizacje. Dobrze, czy zle ?
No bo w końcu pominałem punkt 3 z Twojego posta...

I jak to jest z tymi wlasnymi skorkami. Wystarczy nazwe zmienic i juz mozna smialo wszystkie pliki zastepowac podczas aktualizacji a potem tyko dograc katalog z walsna skorka, czy lepiej przerabiac szalbon, al eniech on sie caly czas nazywa prosilver?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 16 lipca 2010, 21:15

Aktualizację przeprowadziłeś dobrze. Żeby informacja o najnowszej wersji pojawiła się w panelu administracji należy przejść cały proces, razem ze sprawdzaniem wszystkich plików. Styl lepiej mieć o własnej nazwie – czasami z rozpędu można wysłać pliki phpBB3 zapominając o stylu i wtedy tracisz zmiany.

Te dziwne napisy oznaczają, że masz nieaktualne tłumaczenie. Wgraj aktualną polską lokalizację.

Nadpisałeś zaktualizowane pliki stylu kopią. Będzie on więc nieaktualny (zmian w stylu zaszło całkiem sporo – dodano kilka nowych funkcji). Instrukcje do ręcznej aktualizacji znajdziesz w temacie 3.0.x Template Changes [up to version 3.0.7 PL1]. Najpierw aktualizujesz z 3.0.5 do 3.0.6, później z 3.0.6 do 3.0.7-PL1.

Ronin

Post autor: Ronin » 18 lipca 2010, 09:05

Faktycznie, po wgraniu najnowszej aktualizacje dziwne napisy zniknęły.

Teraz się zastanawiam, czy nie popełniłem błędu, wgrywając stary szablon, zastępując w ten sposób zaktualizowanego prosilvera. Gdybym nie wgrywał starej wersji wszystko byłoby OK zdaje się. Tej ręcznej aktualizacji do której dałeś linka nie rozumiem co i jak z tym :/

Krótko mówiąc, zrobiłem jak zrobiłem, czy w związku z tym dzieje się coś złego, że wgrałem stary szablon?. Może przecież zostać jak jest nie ? Teraz spróbuje powalczyć z modem SEO Ultimate...

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 18 lipca 2010, 12:04

Nie aktualizując stylu nie będziesz miał po prostu dodanych nowych funkcji np. szybkiej odpowiedzi.

Ronin

Post autor: Ronin » 20 lipca 2010, 20:07

Przyjmijm, że teraz żaluję, że wgrałem na sam konieć kopie swojego stylu.
Co nalezy teraz zrobić, aby wrzucic stare forum sprzed aktualizacji i sprobowac aktualizacji raz jeszcze? Czy takei zabawy w kółko w aktualziacje i przywracanie poprzedniego stanu rzeczy jakoś w koncu sie odpije na tym ze wszystko sie posypie i papa czy mozna sie tak bawic w kolko?

Na moje oko powinienem zrobic tak...

1. Wrzucic na sewer cale forum, ktore sobiie skopiowalem przed zrobieniem aktualizacji.
2. Wejsc do panelu serwera php my admin, do bazy danych z forum i zaimportowac baze danych ktorej kopie sobie zrobilem przed aktualizacja ?

Po tych dwoch krokach mam forum sprzed aktualizacji ? Czy coś pomylilem albo niepotrzebny jest punkt 2 ?

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”