Modyfikacje, a style; Pliki instrukcyjne
Modyfikacje, a style; Pliki instrukcyjne
Witam,
Mam 2 nurtujące mnie pytania.
W phpbb2 aby dopasować modyfikację do stylu wystarczyło postępować zgodnie z instrukcją instalacji modu i tak pisało co należy zmienić w plikach stylu. Natomiast w phpbb3 często mamy gotowe pliki tylko do subsilver 2 i prosilver. Więc co należy zrobić gdy mam zupełnie inny styl? Również często znajdują się pliki prosilver.xml i subsilver2.xml (nie działają się one jak plik install) w głównych folderach. Do czego one służą? Prosiłbym bardzo o konkretniejszą instrukcję instalacji modów pod inne style, bo w bazie wiedzy nie znalazłem żadnych informacji.
Zawsze przy modach prócz pliki z instrukcją install.xml znajduje się modx.prosilver.en.xsl do czego on służy? co się z nim robi?
Z góry dziękuję za pomoc, phpbb2 miałem dobrze opanowe, a dopiero dziś wchodze w tajniki phpbb3.
Pozdrawiam Widmo.
Mam 2 nurtujące mnie pytania.
W phpbb2 aby dopasować modyfikację do stylu wystarczyło postępować zgodnie z instrukcją instalacji modu i tak pisało co należy zmienić w plikach stylu. Natomiast w phpbb3 często mamy gotowe pliki tylko do subsilver 2 i prosilver. Więc co należy zrobić gdy mam zupełnie inny styl? Również często znajdują się pliki prosilver.xml i subsilver2.xml (nie działają się one jak plik install) w głównych folderach. Do czego one służą? Prosiłbym bardzo o konkretniejszą instrukcję instalacji modów pod inne style, bo w bazie wiedzy nie znalazłem żadnych informacji.
Zawsze przy modach prócz pliki z instrukcją install.xml znajduje się modx.prosilver.en.xsl do czego on służy? co się z nim robi?
Z góry dziękuję za pomoc, phpbb2 miałem dobrze opanowe, a dopiero dziś wchodze w tajniki phpbb3.
Pozdrawiam Widmo.
Ostatnio zmieniony 09 listopada 2009, 08:15 przez Widmo, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.
Re: Modyfikacje, a style; Pliki instrukcyjne
Już wyjaśniam. W plikach
prosilver.xml i subsilver2.xml znajdują się instrukcje modyfikacji dla tych stylów (otwórz te pliki w przeglądarce, tak samo jak install.xml). Raczej rzadko zdarza się by były dołączone same pliki stylu bez żadnej instrukcji (pomijając sytuację kiedy dołączane są nowe pliki szablonów, nie ingerujące w już istniejące). Plik modx.prosilver.en.xsl odpowiada za wygląd i logikę działania formatu instrukcji modyfikacji dla phpBB3 (jest to własny format – MODX).Re: Modyfikacje, a style; Pliki instrukcyjne
Takiej fachowej odpowiedzi oczekiwałem i dziękuję za nią bardzo. Ale tu pojawia się moje kolejne pytanie: co edytować w stylach innych niżwe3b pisze:Już wyjaśniam. W plikachprosilver.xmlisubsilver2.xmlznajdują się instrukcje modyfikacji dla tych stylów (otwórz te pliki w przeglądarce, tak samo jakinstall.xml). Raczej rzadko zdarza się by były dołączone same pliki stylu bez żadnej instrukcji (pomijając sytuację kiedy dołączane są nowe pliki szablonów, nie ingerujące w już istniejące). Plikmodx.prosilver.en.xslodpowiada za wygląd i logikę działania formatu instrukcji modyfikacji dla phpBB3 (jest to własny format – MODX).
prosilver.xml i subsilver2.xml skoro nie ma do nich dołączonych instrukcji. A do każdego stylu musi być inaczej, skoro te 2 mają osobne. I dlaczego te instrukcje są napisane inaczej niż install.xml? Jak otwieram przed chwilą wspomniany plik mam ładną i przejrzystą instrukcję,a otwierając jeden z tych instrukcji do stylów otrzymuję tylko niezrozumiałe informację. Nie widzę tam co wyszukać na co zamienić itd.//Edit
Teraz zauważyłem, że jedynie dobrze wyświetlają się pliki
prosilver.xml i subsilver2.xml jedynie w IE, a ja korzystałem zawsze z FF'a. Ale dalej pytanie, której instrukcji powinienem użyć do swojego stylu. Jak zobaczyć na którym mój styl bazuje, bo wyczytałem gdzieś, iż to od tego zależy?Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
Instrukcje powinny działać dobrze niezależnie od przeglądarki. Być może autor popełnił jakiś błąd w kodzie. Nie ma konkretnej cechy, dzięki której da się jednoznacznie stwierdzić czy styl bazuje na stylu prosilver, czy subsilver2. Często można to wywnioskować już z wyglądu (prosilver zwykle posiada zaokrąglenia, subsilver2 zaś jest kanciasty). Jeśli to nie pomoże, warto zajrzeć do kodu źródłowego stylu. Czasami można znaleźć w nim komentarze na temat pochodzenia stylu. Jeśli i to zawiedzie, można próbować odróżnić styl na podstawie schematycznej budowy niektórych plików – prosilver zbudowany jest w większości na elementach blokowych
<div>, subsilver2 konstrukcję opiera na tabelach <table>. Pomocne może być też to, że style opierające się na subsilver2 zwykle nie posiadają plików takich jak: drafts.html, posting_editor.html, posting_pm_layout.html i ucp_avatar_options.html.Re: Modyfikacje, a style; Pliki instrukcyjne
Pobrałem styl 01-24i7net, sprawdziłem pliki i opiera się ona na elementach blokowych
/Edit
Dla przykładu zainstalowałem mChat, zrobiłem instrukcję ze stylu prosilver i wygląda to okropnie:
http://i35.tinypic.com/r75378.jpg
Czyżby rozwiązania w phpBB2 były o wiele lepsze? Tam nigdy nie miałem problemu z dopasowaniem moda do stylu i kolory zawsze były takie jak powinny być. A tutaj będę musiał się bawić i zmieniać wszystko sam?
<div>,a nie posiada żadnego z plików: drafts.html, posting_editor.html, posting_pm_layout.html i ucp_avatar_options.html. Rogi ma kanciaste, wiec przypuszczam, iż jest on robiony na podstawie prosilver./Edit
Dla przykładu zainstalowałem mChat, zrobiłem instrukcję ze stylu prosilver i wygląda to okropnie:
http://i35.tinypic.com/r75378.jpg
Czyżby rozwiązania w phpBB2 były o wiele lepsze? Tam nigdy nie miałem problemu z dopasowaniem moda do stylu i kolory zawsze były takie jak powinny być. A tutaj będę musiał się bawić i zmieniać wszystko sam?
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
Przeczytaj raz jeszcze drugą odpowiedź w tym wątku... powoli.
Chyba mnie nie zrozumiałeś ;Ppit pisze:Przeczytaj raz jeszcze drugą odpowiedź w tym wątku... powoli.
Oczywiście poradziłem sobie ze zmianą kolorystyki (jedynie przyciski zostały, tylko nie miałem czasu) etc.
http://i34.tinypic.com/2h4we94.png
Jedynie wydaje mi się, iż w phpBB2 było to prostsze ;P
Twój styl oparty jest na stylu subsilver2, nie na prosilver. Zapewne stąd te problemy. W tym wypadku sprawdzają się moje wcześniejsze słowa:
Style w znaczącym stopniu różnią się konstrukcją, więc potrzebne są dwie instrukcje. W phpBB2 zapewne było Ci łatwiej, bo nie było żadnego wyboru, a i style niewiele się od siebie różniły.prosilver zwykle posiada zaokrąglenia, subsilver2 zaś jest kanciasty
Bardzo dziękuję za pomoc, wszystko już rozumiem i nie mam z niczym problemu