Problem z mail()

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.

Problem z mail()

Post autor: blank » 28 lutego 2008, 00:37

Witam,
mam problem z funkcja mail(), otóż zainstalowałem od podstaw phpbbv3 na serwerze hostit.pl. Przy każdej próbie wysłania maila przez forum za pomocą funkcji mail() wyskakuje błąd w logach i oczywiście wiadomość nie dochodzi. Dzieje się tak przy zakładaniu kont przez użytkowników oraz przy próbie wysłania wiadomości masowej(chyba tak to się nazywa). Nie instalowałem nic oprócz samego phpbb wraz ze spolszczeniem według opisu na forum.
Dodam że dla stworzonego pliku:

Kod: Zaznacz cały

<?php
echo mail("distrainer@gmail.com","temat","tresc")?"ok - mail zostal wyslany":"blad - mail nie zostal wyslany";
?>

wszystko działa jak należy i wiadomość dochodzi bez problemu do mojej skrzynki. Kontaktowałem się też w tej sprawie z administratorem serwera hostit.pl, sprawdzał on logi systemowe i raczej mało prawdopodobne żeby maile z phpbb trafiały do spamu albo cos takiego. Według tego co mówi administrator to wszystko jest ok i problem jest na poziome kodu php.

Awatar użytkownika
Hawk

Re: Problem z mail()

Post autor: Hawk » 28 lutego 2008, 13:15

Prawdopodobnie na serwie ta funkcja jest wyłączona więc ustaw serwer smtp twojego maila.

Post autor: blank » 28 lutego 2008, 13:27

Hawk pisze:Prawdopodobnie na serwie ta funkcja jest wyłączona więc ustaw serwer smtp twojego maila.
Napisałem chyba wyżej że funkcja mail działa i że sam sam administrator mówił że wszystko jest ok z serwerem

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 28 lutego 2008, 15:34

Czy dochodzą pojedyncze maile, np. po dostaniu PW?

Post autor: blank » 28 lutego 2008, 15:41

też nie dochodza:/ opis błędu wygląda tak:

Błąd e-maila
» EMAIL/PHP/mail()
/zamek/forum/cron.php
oraz dla wiadomości masowych:

Błąd e-maila
» EMAIL/PHP/mail()
/zamek/forum/adm/index.php

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 28 lutego 2008, 15:50

To nie jest wina skryptu jako tako, po prostu phpBB wymaga od funkcji mail() więcej niż zwykłe wywołanie. Na serwerze muszą być ustawione jakieś ograniczenia lub jest może zainstalowana stara wersja PHP. Wątpię, że to jest wina złego kodu, przecież phpBB3 używane jest już przez miliony użytkowników i nie nie mają takich problemów, a jeżeli takowe by były (naprawdę) to phpBB Group od razu wydałoby łatkę już dawno temu.

Post autor: blank » 28 lutego 2008, 15:57

sam już nie wiem czego to może być wina;/ generalnie phpbb jest mocnym silnikiem i taki błąd wydaje sie dość dziwny... może użyć innej funkcji do wysyłania maili? albo serwera SMTP? co do wersji php to jest to podobno php5

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 28 lutego 2008, 15:58

Jako alternatywę najlepiej użyj serwera SMTP swojej poczty.

Post autor: blank » 28 lutego 2008, 16:12

rozważam też zmianę serwera bo obecnego jeszcze nie opłaciłem i chyba jest małe prawdopodobieństwo że błąd sie powtórzy na innym serwerze

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 28 lutego 2008, 20:07

Też bym tak zrobił. Najlepiej skorzystaj z usług jakiejś marki, która już od wielu lat jest na rynku i hostuje dużą liczbę klientów.

Post autor: blank » 28 lutego 2008, 21:34

zmieniłem już hosting i wszystko jest ok:) można zamknąć wątek czy tam usunąć bo nic konstruktywnego nie wnosi dla osób które go przeczytają w przyszłości:P

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”