Wczytywanie bazy

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
Awatar użytkownika
3502274
Kontakt:

Wczytywanie bazy

Post autor: 3502274 » 02 czerwca 2007, 20:09

Witam,

mam takie dziwne pytanie :P czy jeśli baza ma np 3000 tabeli dłużej będzie wczytywać się od takiej która ma 70 tabeli? Oczywiście chodzi o forum czyli dajmy na to w 1 bazie jest zainstalowane pełno for z różnymi prefixami...

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 02 czerwca 2007, 21:31

tak :D

jednak teoretycznie jeśli mówisz o tabelach to można wyobrazić sobie sytuacje że tabela "b" będzie zawierała jakieś dane a tabela "a" będzie pusta wtedy oczywiście prędkość się zmieni :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Awatar użytkownika
3502274
Kontakt:

Post autor: 3502274 » 02 czerwca 2007, 21:40

Czyli jeśli forum zapyta tylko o phpbbforum3_ i tak będzie musiał przelecieć przez phpbbforum"x"_ i na tym traci czas :> czy może są to na prawdę niewielkie sekundowe sprawy...

albo jeszcze inne pytanie ;] czy w constants.php dając
define('USERS_TABLE', 'phpbb_users');
nie da się zdefiniować z której tabeli w bazie ma to wyciągnąć?

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 03 czerwca 2007, 11:27

3502274 pisze:Czyli jeśli forum zapyta tylko o phpbbforum3_ i tak będzie musiał przelecieć przez phpbbforum"x"_ i na tym traci czas :> czy może są to na prawdę niewielkie sekundowe sprawy...
albo nie rozumiem albo nie

jeśli skrypt/forum potrzebuje dane z konkretnej tabeli to bierze pod uwagę tylko ją. i jej odczyt się liczy w czasie. pozostałe sprawy czasowe są tak małe że lepiej je pomijać.

3502274 pisze:nie da się zdefiniować z której tabeli w bazie ma to wyciągnąć?
przecież nazwa tabeli jest podawana "phpbb_users" to możesz zmienić
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Awatar użytkownika
3502274
Kontakt:

Post autor: 3502274 » 03 czerwca 2007, 11:52

przecież nazwa tabeli jest podawana "phpbb_users" to możesz zmienić
tutaj definiuje prefiks "phpbb_" a nie wiem czy da się (i jak to zrobić) by określić która baza... =] ehh źle to wcześniej napisałem :P

//Edit
Pytanie jak w tym kodzie zdefiniować z której bazy ma to pobrać ;)

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 03 czerwca 2007, 12:25

nazwa bazy zapisana jest w pliki config.php

tam masz nazwę bazy, login i hasło do niej.

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”