Witam!
Próbowałem zainstalować forum na mandriwie 2006, na której wcześniej wrzuciłem mysql, apache oraz php. Oczywiście zrobiłem w bazie użytkownika dla którego zrobiłem osobną bazę forum. Jednak przy instalacji wywala komunikat "Konfiguracja php na serwerze nie obsługuje wybranej bazy danych". W niektórych artykułach pisze że php5 nie obsługuje domyślnie mysql. Ale w pakietach do mandrivy jest pakiet o nazwie php-mysql-5.0.0-1.mdk.i586.rpm więc powinno to działać.
[ Dodano: 11 Styczeń 2007, 02:34 ]
Nazwa tego pakietu to php-mysql-5.0.4-1.mdk.i586.rpm. Jak komuś się udało to zrobić to niech opisze procedurę krok po kroku.
Instalacja phpbb pod mandriva 2006
najlepiej sprawdż czy czyste php widzi dostęp do mysql
wywołaj polecenie phpinfo i zobacz czy są tam informacje o bazie danych jak nie to konfiguruj poprawnie php aby widzial bazy wtedy forum też się polączy bez problemu
wywołaj polecenie phpinfo i zobacz czy są tam informacje o bazie danych jak nie to konfiguruj poprawnie php aby widzial bazy wtedy forum też się polączy bez problemu
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.