rejestracja - problem z dotarciem maili

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
ThorusBB

rejestracja - problem z dotarciem maili

Post autor: ThorusBB » 26 marca 2013, 11:11

Założłem kilka kont na swoim forum - kilka loginów z różnymi adresami mail rzecz jasna. Niestety po rejestracji ma być wysłany link aktywacyjny do danego użytkownika i te maile nie dochodzą. Czy możliwe że na jednym IP nie da sę tego wykonać?? 3 różne loginy, 3 różne adresy email i nie dochodzą wiadomości z linkiem aktywacyjnym. :(

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: rejestracja - problem z dotarciem maili

Post autor: jaroslw » 26 marca 2013, 12:33

Na pewno nie jest to związane z adresem IP. Czy inne wiadomości e-mail dochodzą? Podejrzewam problem z dostępem do funkcji mail() na serwerze. Możesz spróbować ustawić zewnętrzny serwer SMTP do obsługi wysyłania poczty. Tutaj przykład użycia GMaila w tym celu:
viewtopic.php?f=54&t=15196&p=66144&hilit=gmail#p66144
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

ThorusBB

Post autor: ThorusBB » 26 marca 2013, 14:02

Nie no maila mi dochodzą, dziesiątki maili dziennie otrzymuje i odczytuje. Pozatym nowe konta(loginy) zkladalem z uzyciem roznych kont pocztowych - gmail, wp, onet... To na bank nie to tylko coś z konfiguracją forum i nie wiem co :( :(

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 26 marca 2013, 14:05

Pytanie było nie o Twój adres e-mail a o wiadomości wysyłane przez forum (powiadomienia o PW, odpowiedzi w temacie itd.). Te dochodzą?

ThorusBB

Post autor: ThorusBB » 26 marca 2013, 14:25

Wiem że nie o mój. Zarejetrowałem nowych użytkowników i nie dostają na swój mail linka aktywacyjnego.
Co tu dużo gadać, zarejestruj się i zobacz. http://chianti-studio.pl/forum/ Jeśli dostaniesz linki aktywacyjne to bez kitu będę mocno zdziwiony. Taki mail powinien dotrzeć w parę minut max! Bardzo proszę daj tam na próbę jakiś login tester1 na jedną skrzynkę z interii, czy wp i tester2 na jakąś gmailową jeśli masz. Będe bardzo wdzięczny. :)

Wogóle to coś jest nie tak, bo z poziomu zwykłego usera spróbowałem wysłać do siebie jako admina maila przez forum oczywiście i już 15 minut nic nie dochodzi.
Gdzie tu można szukać probemu wogóle? Ewidentnie coś przez forum, jego konfiguracje, albo serwer na którym stoi. Nobo jak inaczej?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 26 marca 2013, 14:55

Rozumiem, że e-maile aktywacyjne nie działają. Dlatego dopytuję się, czy działają jakiekolwiek inne e-maile generowane przez forum. Jeśli wysyłanie całkowicie nie działa, to winna będzie raczej konfiguracja hostingu i trzeba będzie skorzystać z innego serwera do wysyłki (pisałem o tym w pierwszym poście). Jeśli zaś inne e-maile są wysyłane, a nie działają tylko te od rejestracji, to winy trzeba będzie szukać gdzieś w skrypcie.

ThorusBB

Post autor: ThorusBB » 26 marca 2013, 15:22

Same wiadomości PW w obrębie forum funkcjonują, ale jeśli chodzi np. o powiadomienia o PW na maila to faktycznie NIE.
Zatem dzięki Twojej pomocy wiem już że to prawdopodobnie będzie wina hostingu a nie skryptu forum.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że zmieniłem adres mój administratora na inny dokładnie dziś w PA i moim profilu ale to bez sensu.
Jakiś czas temu domenę mamy zaparkowaną na jednym serwerze, a skrzynki pocztowe i jej obsługę na innym serwerze.
Jest to zrobione za pomocą rekordu A - takie przekrowanie. Słabo się na tym znam, tym zajmuje się nasza firma hostingowa...

// edit
Kontaktowałem się właśnie z firmami hostingowymi i nie potrafię z tego wybrnąć.
W skrócie temat jest taki że forum mam zainstalowane na serwerze B a skrzynki pocztowe są założone na serwerze A.
Mimo wszystko forum działa tak że skrzynki obsługiwane są przez serwer B (nie rozumiem dokładnie jak to się odbywa, ale tak w prostych słowach jest).

Inormacja od administratora serwera właśnie B jest taka, że:

"Wiadomości wysyłane przez php mail() i sendmail muszą zawierać nagłówek From i spełniać min. jeden wymieniony punkt:

a) W nagłówku From musi być adres wprowadzony do listy zaufanych (poniżej)
b) Zawierać nagłówek X-vipserv-phpmail: 194032414
c) Adresatem wiadomości jest skrzynka obsługiwana przez nasze serwery lub skrzynka właściciela konta na vipserv"

I do tego:

Jeśli list jest podpisywany zawsze tym samym adresem to ustaw go w konfiguracji swojego oprogramowania (lub bezpośrednio w kodzie) i wprowadzć do listy:

Przykładowy kod:

Kod: Zaznacz cały

<?php
 mail("adresat@domena.pl","temat","tresc","From: moj-zaufany-adres@vipserv.org"); 
Poniżej screen z ich strony z pełnym opisem tego co niby mam zrobić.
Gdzie dokładnie ten kod wkleić, który w plikach forum?
Czy to załatwi sprawę? Mam podać tam mail który mam wpisany w PA jako mail admina?

Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek
Obrazek

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 28 marca 2013, 13:51

Ten kod na nic się zda. Bardziej będzie chodzić o dostosowanie się do specyficznej konfiguracji hostingu (wymóg c) na przykład).

Skonfiguruj e-maile analogicznie do tego jak opisałem to dla GMaila:
viewtopic.php?f=54&t=15196&p=66144l#p66144

Zamiast adresu GMail użyj jednak e-maila założonego na Twoim hostingu (ten w domenie @vipserv.org). Adres i port serwera znajdziesz pod adresem http://vipserv.org/wiki/serwery_pocztowe.php po wpisaniu swojego e-maila. Nazwa użytkownika i hasło to oczywiście dane do logowania na ten adres e-mail. Metodę uwierzytelnienia zostaw na PLAIN.

ThorusBB

Post autor: ThorusBB » 02 kwietnia 2013, 15:15

Te operacje zostały już dawno wykonane. Nie wiem dlaczego admin kierował mnie do obszernych opisów konfiguracji skrzynek na jego hostingu bo okazało się potem że trzeba było po prostu dopisać mój adres do listy zaufanych i nic więcej.
Wygląda na to że działa już poprawnie skrzynka. Dzięki.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”