Zmiana rozmiaru pola tekstowego (posta i PW)

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Jack0o

Zmiana rozmiaru pola tekstowego (posta i PW)

Post autor: Jack0o » 28 stycznia 2013, 16:41

Witam.

Chciałbym dodać na swoim forum więcej emotek. Wtedy jednak przy tworzeniu nowego posta czy PW ich lista po prawej stronie jest dość długa i trzeba przewijać stronę dość sporo, aby dotrzeć do przycisku "Wyślij".

Chciałbym więc:
1. Zmniejszyć szerokość pola tekstowego przy pisaniu posta.
2. Zmniejszyć szerokość pola tekstowego przy pisaniu Prywatnej Wiadomości.
*3. Jeśli emotki same nie "wpasowują się" (automatycznie dobierają własne położenie) w wolne miejsce na prawo od pola tekstowego, chciałbym też zwiększyć szerokość obszaru jaki zajmują, zarówno przy pisaniu posta jak i PW.

Co i gdzie powinienem zmienić?

Ewentualnie może nawet lepiej byłoby, gdyby rozszerzyć pole tekstowe na całą szerokość a emotki wrzucić pod nie - również na całą szerokość. To byłoby chyba rozwiązanie idealne, bo mógłbym potem dodawać/usuwać tyle emotek ile chce, a wszystko pozostałoby spójne, bo cała strona równomiernie wydłużałaby się w dół, a nie tylko jedną stronę (czyli tak jak teraz - prawą)

Z góry dziękuję za pomoc :)

PS. Próbowałem też odznaczać opcję "pokaż w podpowiedziach podczas pisania posta", ale:
1. Po kliknięciu "Pokaż więcej emotek" pokazuje mi się lista nie tylko z tymi dodatkowymi, ale ze WSZYSTKIMI, włącznie z tymi "głównymi".
2. Otwiera mi się okienko z odsyłaczami do podstron ("1-2-3-4-5" itd.) a to będzie aż nad wyraz upierdliwe, gdy ktoś będzie chciał znaleźć konkretną emotkę wśród np. dziesięciu podstron.
Gdyby dało się zatem zrobić, że na tej dodatkowej liście pojawiają się tylko dodatkowe emotki i wszystkie na jednej stronie, to byłoby ok. Ale coś mi się wydaje, że bez ingerencji w jakieś pliki nie da się tego zrobić, prawda?

------------

Jak widać, potencjalnych rozwiązań może być kilka. Kwestia tylko tego, jak któreś z nich osiągnąć(?)
W załączniku jeszcze obrazek, jak to obecnie wygląda.
Załączniki
ex.png
(82.81 KiB) Pobrany 948 razy

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Zmiana rozmiaru pola tekstowego (posta i PW)

Post autor: jaroslw » 28 stycznia 2013, 18:17

Jack0o pisze:1. Po kliknięciu "Pokaż więcej emotek" pokazuje mi się lista nie tylko z tymi dodatkowymi, ale ze WSZYSTKIMI, włącznie z tymi "głównymi".
W panelu administracji, na stronie Tematy, posty szukaj opcji Liczba emotikon na stronie. Domyślnie jest ustawione 50.

Co do zmiany rozmiarów, bez ingerencji w plikach się nie obędzie. Edytor możesz modyfikować w pliku styles/nazwa_stylu/template/posting_editor.html. Wielkość okienka z emotikonami zmienisz w tej linii (wartości 300 i 350):

Kod: Zaznacz cały

<a href="{U_MORE_SMILIES}" onclick="popup(this.href, 300, 350, '_phpbbsmilies'); return false;">{L_MORE_SMILIES}</a>
Kilka linii niżej znajdziesz:

Kod: Zaznacz cały

<div id="message-box">
		<textarea <!-- IF S_UCP_ACTION and not S_PRIVMSGS and not S_EDIT_DRAFT -->name="signature" id="signature" style="height: 9em;"<!-- ELSE -->name="message" id="message"<!-- ENDIF --> rows="15" cols="76" tabindex="4" onselect="storeCaret(this);" onclick="storeCaret(this);" onkeyup="storeCaret(this);" onfocus="initInsertions();" class="inputbox">{MESSAGE}{DRAFT_MESSAGE}{SIGNATURE}</textarea>
	</div>
Tam już możesz próbować ustawić odpowiednią wysokość i szerokość dla pola pisania posta.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Jack0o

Re: Zmiana rozmiaru pola tekstowego (posta i PW)

Post autor: Jack0o » 28 stycznia 2013, 18:38

Serdecznie dziękuję :) Myślałem że "Liczba emotikon na stronie" tyczy się czego innego... U mnie było ustawione na 10. To rozwiązanie w pełni mnie satysfakcjonuje. Przynajmniej nie uda mi się przez przypadek rozsypać całej strony (co już mi się zdarzało przy ustawianiu nagłówka :P).
Raz jeszcze bardzo dziękuję.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”