Instalacja phpbb modified by przemo ...?

To forum przeznaczone jest do dyskusji i zgłaszania problemów z modyfikowanym phpBB 2.0.x (np. phpBB2 modified by Przemo).
s(E)bolek
Kontakt:

Instalacja phpbb modified by przemo ...?

Post autor: s(E)bolek » 18 lipca 2005, 12:11

mam phpbb modified by przemo ... !
mam swoje forum i jus mam tam phpbb mam wresje 2.0.0.16 chyba dopse napisałem .. :roll:
wienc tak przejde do konkretów :D
chciałbym mieć tego phpbb modified by przemo a nie tego co mam obecnie i jak mam to zrobic ? :wink: zeby był ten modyfied ...?
+ dla tego cOo wyjasni i bede umiał zrobic :D

eeyore
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: eeyore » 18 lipca 2005, 12:22

http://www.przemo.org/phpBB2/index.php?page=install
drugie okienko
Jest możliwość uaktualnienia swojego forum phpBB 2.0.x do mojej wersji 1.9 nie tracąc przy tym żadnych danych, z możliwością późniejszego odinstalowania mojej modyfikacji (czytaj niżej)

WAŻNE - Zrób kopię bazy danych (możesz to zrobić w panelu admina "Kopia zapasowa" lub w phpmyadminie "Export" (Struktura i dane)) oraz plików forum, przed przystąpieniem do niżej opisanych czynności.
Proces ten składa się z dwoch etapów:

1. - UPDATE BAZY SQL
Pierwszy krok to zamiana bazy danych. Należy wgrać do głównego katalogu forum pliki: scripts/update_phpBB_to_19_by_Przemo.php oraz scripts/update_phpBB_to_19_by_Przemo_mysql.sql z katalogu /scripts/ mojego pakietu, po czym będąc zalogowanym jako admin, wpisać w przeglądarce: http://adres.naszego_forum.pl/update_phpBB_to_19_by_Przemo.php na ekranie pojawi się instrukcja uaktualnienia bazy.

2. - UPDATE PLIKÓW FORUM
Wgranie do katalogu forum wszystkich plików z katalogu mojej modyfikacji
UWAGA - oprócz pliku config.php ten plik ma zostać stary!!!
Przed zamianą plików, koniecznie zmień domyślny styl forum na subSilver oraz w swoim profilu. Może być też inny styl, który jest do ściągnięcia na mojej stronie. Jeśli użytkownicy używają innego stylu niż dostępne na mojej stronie i jeżeli takich używasz, niestety będziesz musiał z nich zrezygnować, lub przerobić je do mojej wersji. Dodatkowo po instalacji musisz wykonać zapytanie SQL poprzez phpMyAdmina, lub poprzez phpBBMyAdmina w panelu admina:
UPDATE phpbb_users SET user_style = 1;
Jeżeli masz inny prefix tabel niż phpbb_ zamień go w tym zapytaniu.
Gdy zdaży się sytuacja ze któreś wpisy będą na czerwono, oznacza to, że z jakiś powodów nie mogły zostać dodane do bazy, prawdopodobnie już istnieją, bo być może instalowałeś jakieś hacki. Wówczas sprawdź ich nazwy i usuń je z bazy SQL. Staraj się nie kasować całych standardowych tabel phpBB2 (users, forums, posts) jeśli będzie na czerwono na przykład: "ALTER TABLE phpbb_users ADD user_birthday INT DEFAULT "999999" not null" oznacza to, że w tabeli phpbb_users istnieje już pole user_birthday, wówczas powinieneś skasować tylko to pole. Jeśli natomiast dostaniesz na czerwono komunikat: "CREATE TABLE phpbb_forbidden_extensions ( ext_id mediumint( UNSIGNED NOT NULL auto_increment, extension varchar(100) NOT NULL, PRIMARY KEY (ext_id))" oznacza to, że istnieje już tabela phpbb_forbidden_extensions, jest to tabela modu załączników, jest ona dodatkową tabelą do phpbb i możesz ją skasować ze swojej bazy, po czym wlączyć zamianę jeszcze raz. Jeśli podczas zamiany wyjdzie czerwony komunikat, dla jakiejś linii i naprawisz przyczynę przez ktorą nie została ona wpisana, wówczas musisz włączyć zamianę jeszcze raz, lecz linię ktore wczesniej zostały wpisane bedą teraz na czerwono i jest to prawidłowym efektem, Ciebie interesować będzie tylko, żeby linia ktora wczesniej była na czerwono, była tym razem na niebiesko.
Jeżeli z jakiś przyczyn plik update_phpBB_to_19_by_Przemo.php nie chce działać, użyj pliku update_phpBB_to_19_by_Przemo_mysql.sql Jest on przeznaczony do wgrania bazy poprzez phpmyadmina. Lecz jeżeli masz inny prefix niż phpbb_ to musisz użyć jakiegoś narzędzia (np wordpad pod windowsa) którym zamiennisz wszystkie ciągi znaków phpbb_ na swój prefix.

Aktualizacji do wyższej wersji
WAŻNE - Zrób kopię bazy danych oraz plików forum przed przystąpieniem do niżej opisanych czynności.
Proces ten składa się z dwoch etapów:

1. - UPDATE BAZY SQL
Pierwszy krok to zamiana bazy danych. Należy wgrać do katalogu forum1.8 tylko plik: update18-19.php po czym wpisać w przeglądarce: http://adres.naszego_forum.pl/update18-19.php na ekranie pojawi się instrukcja uaktualnienia bazy.

2. - UPDATE PLIKÓW FORUM
Wgranie do katalogu forum wszystkich plików mojego pakietu w wersji 1.9 Jeżeli nie chcesz stracić ustawień z pliku additionall_settings.php porównaj te dwa pliki i dodaj tylko te rzeczy których nie ma w twoim pliku.

Odinstalowywania mojej wersji
Jest to bardzo prosta czynność, również składa się z dwóch etapów:

1. Odinstalowanie z bazy danych, dostępne w panelu admina w sekcji SQL (tylko główny admin)

2. Wgranie oryginalnych plików phpBB2.0.x Sugeruje usunąć wszystkie pliki forum z wyjątkiem katalogu images oraz pliku config.php i wgrać oryginalne phpBB2.0.x

Mam nadzieje, że dostanę +?
"Trochę Względów, trochę Troski o Innych. W tym cała rzecz. Tak przynajmniej mówią." - Kłapouchy

MdK
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: MdK » 18 lipca 2005, 12:25

Eh warn... Nie ten dział i naucz się wreszcie czytać F.A.Q!

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 19 lipca 2005, 12:19

poprostu trezba usunąć stare forum i zainstalować nowe. proste nie :D. szczególnie jak ja to zrobie :D :D :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Zablokowany

Wróć do „Zmodyfikowane phpBB”