Jako, że to jest mój pierwszy post na tym forum, proszę o łagodne spoglądanie na sprawę
Zanim zacznę, dodam że jestem średnio zaawansowany w zarządzaniu forum, aczkolwiek po wytłumaczeniu większość rzeczy nie powinna sprawiać mi problemu, jestem na etapie nauki ale raczej się orientuję, lecz chciałbym Was prosić o poszerzenie mojej wiedzy w tym temacie
Forum1: phpbb 3.0.5 MySQL 4.0.20
Forum2: phpbb 3.0.8 MySQL 5.1.41-3ubuntu12.10-log
Przejdźmy do sedna. Dostałem pod opiekę dwa fora, oba są oparte o phpbb. Przydzielono mi administrację oraz zadanie - czyszczenie ze spamu. Jak już wspominałem, czytałem wiele postów, tematów i kombinowałem. Sprawa wygląda tak, miałem masę botów/spamerów - nadal kończę 'łatwe' czyszczenie, może jest jeszcze łatwiejsze ale o tym za chwilkę - którzy byli zarejestrowani na forum i poprzez PA mogłem się do nich dobrać, zarówno do tych z 0 ilością postów jak i tych, którzy już trochę nabroili. Pierwsi polecieli dość szybko, raz przy pomocy tej właśnie wyszukiwarki (zapewne poszło też kilka nieużywanych kont ludzi, bo przecież też nie szło tego wyłapać - przy mojej obecnej wiedzy), a dwa posłużyłem się zakładką 'Niekatywowani użytkownicy', gdzie niestety musiałem strona po stronie klikać zaznacz wszystko > wybrać usuń > potwierdzić raz > potwierdzić dwa - w tym miejscu też nie było możliwości zaznaczenia całej listy, a trochę tego było, bo jakieś 180 stron. Do tych drugich zaś dobierałem się ręcznie przy pomocy listy w zakładce 'Użytkownicy i grupy' > Usuwanie użytkowników > [Znajdź użytkownika]. Dlaczego ręcznie? No tak, przecież nie mogę konkretnie zdefiniować przy pomocy tej wyszukiwarki, jakich 'osób' szukam. Nie mogę też wywalić wszystkich użytkowników wraz z postami, bo przecież są też normalni ludzie ze swoimi postami, których muszę oszczędzić.
W tym miejscu zadam pierwsze pytanie - czy jest jakiś szybszy sposób by usuwać konta spamerów/botów omijając przy tym konta użytkowników ?
Kolejna żmudna - dla mnie - sprawa to usuwanie postów gości (także są to spamerzy i boty). Jako że nie ma ich w bazie użytkowników to jak mam się z nimi uporać ? Jak mam za jednym zamachem pozbyć się wszystkich tych postów - podobnie jak przy pierwszym przypadku - omijając posty użytkowników, wraz z użytkownikami ?
Jeśli chodzi o ingerencję w kody/skrypty, to myślę że także podołam zadaniu, lecz proszę przy tym o objaśnienie - co i gdzie
Z góry przepraszam jeśli nie uwzględniłem czegoś niezbędnego do kalkulacji