Nie wyświetla się forum

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
ahcinga

Nie wyświetla się forum

Post autor: ahcinga » 27 sierpnia 2012, 17:12

Witam,
niedawno był taki temat ale został zamknięty, a ja mam podobny problem, tylko że ja nic nie zmieniałam :(.
Ostatnie zmiany w plikach są z soboty, a wczoraj wieczorem jeszcze wszystko było ok. Dzisiaj pojawia się pusta biała strona. Nie działa żaden "plik php", ani ".../index.php", ".../adm/index.php"
Zdaję sobie sprawę że to może być wszystko, ale może podpowiecie mi w którą stronę mam szukać problemu.
pozdrawiam, A.
Pozdrawiam, A.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Nie wyświetla się forum

Post autor: jaroslw » 27 sierpnia 2012, 17:29

Jeżeli ostatnio niczego nie zmieniałaś, może hosting wprowadzał jakieś aktualizacje np. PHP? Sprawdź też jak mają się pliki forum na serwerze - czy niczego nie brakuje.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

ahcinga

Post autor: ahcinga » 27 sierpnia 2012, 19:10

Jak dla mnie to czary:
po instalacji forum w adm był komunikat

Kod: Zaznacz cały

Twój plik konfiguracyjny (config.php) jest zapisywalny przez wszystkich. Stanowczo zalecamy zmianę uprawnień na 640, lub przynajmniej 644 (przykład: chmod 640 config.php).
Kilka dni temu zmieniłam prawa tylko dla właściciela (czyli 700), 640 daje prawa odczytu dla grupy a u mnie tego nie było, ale wszystko działało ok.
Dzisiaj jak zaczęłam szukać rozwiązania problemu, najpierw wyczyściłam katalog cache - nie pomogło, potem włączyłam wyświetlanie błędów na serwerze (hosting mam w domu) i pojawił mi się komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Warning: require(/volume1/web/Audiobook/config.php): failed to open stream: Permission denied in /volume1/web/Audiobook/common.php on line 23 Fatal error: require():
Failed opening required './config.php' (include_path='.:/usr/syno/php/lib/php') in /volume1/web/Audiobook/common.php on line 23
Ustawiłam prawa dla wszystkich w pliku config.php i wszystko wróciło do normy - forum działa, ale znowu pojawił się komunikat w adm o prawach.
Teraz zmieniłam prawa na 640 i na razie wszystko działa, tylko nie wiem dlaczego :/.
Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Czy problemem był brak praw do odczytu dla grupy? Jeśli tak to dlaczego przez 2 dni działało.
A jeśli to nie chodzi o prawa to dlaczego dzisiaj wszystko wróciło do normy jak zmieniłam prawa?
Pozdrawiam, A.
Pozdrawiam, A.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 27 sierpnia 2012, 19:29

Problemem były raczej uprawnienia. Opóźnienia w działaniu uprawnień nie potrafię wyjaśnić. W każdym bądź razie ustaw dla katalogów 755, dla plików 644. Dla config.php możesz ustawić 444 - odczyt muszą mieć wszyscy. Polecam do tego klienta FTP FileZilla. Umożliwia łatwą masową edycję uprawnień (opcje zastosuj tylko dla plików/katalogów).
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

ahcinga

Post autor: ahcinga » 28 sierpnia 2012, 17:31

tak zrobiłam, działa, dzięki za pomoc
Pozdrawiam, A.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”