Adminer lub Ssh - kopia bazy danych.

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
galmok
Kontakt:

Adminer lub Ssh - kopia bazy danych.

Post autor: galmok » 07 czerwca 2012, 17:08

Hej, nie używam phpmyadmin ze względów bezpieczeństwa - używam zamiast tego adminer-a i sprawdza się dobrze. Ale nie wiem jakie opcje wybrać przy kopii bazy danych. Mam coś takiego jako domyślne ustawienia:

Obrazek

W rozwijanych polach mam taki wybór:

Baza danych - domyślnie ustawione jako puste inne opcje do wyboru: USE, DROP+CREATE, CREATE, CREATE+ALTER
Tabele - domyślnie ustawione jako DROP+CREATE inne opcje do wyboru: CREATE, CREATE+ALTER
Dane: domyślnie ustawione jako INSERT, inne opcje do wyboru: TRUNCATE+INSERT, INSERT+UPDATE

Bardzo proszę o wskazówkę jakie ustawienia mam wybrać bo zupełnie się na tym nie znam a nie chciałbym skopać sobie bazy :/

Drugie pytanie mam krótkie, dotyczy kopii bazy poprzez ssh i tego polecenia:

Kod: Zaznacz cały

mysqldump -u USERNAME -p PASSWORD --default-character-set=utf8 DATABASE_NAME | gzip > NAME_OF_FILE.GZ
Czy jak mam bazę stworzoną w utf8 polish cli zrobioną przez adminera (w niektórych miejscach w adminerze piszę mi uft8_bin nie bardzo się w tym orientuję) to muszę dawać to --default-character-set=utf8 ? Nie namieszam tym nic? A może dać jakoś z tym polish cli? Kurcze niby przez ssh byłoby najłatwiej ale ten fragment mnie zastanawia.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Adminer lub Ssh - kopia bazy danych.

Post autor: jaroslw » 22 czerwca 2012, 14:26

Przejrzyj do czego służą te polecenia (dostępne jako opcje do wyboru). W dużym skrócie pozwalają one zdecydować co robić jeśli podczas odtwarzania będzie istniała już taka baza danych, tabela, wiersze w tabeli np. polecenie DROP+CREATE nakaże usunąć starą bazę danych/tabelę (jeśli istnieje) i utworzyć nowe. W przypadku innych poleceń zostanie zwrócony np. błąd, a kopiowanie bazy danych przerwane.

Co do mysqldumpa pewien nie jestem. Nie używam opcji --default-character-set=utf8 i jest w porządku. Proponuję spróbować. Wydaje mi się, że plik kopii otrzyma wtedy kodowanie takie jakie jest wykorzystywane w bazie czyli Unicode.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”