Witam prowadzę forum na skrypcie phpBB, wersja najnowsza obecnie dostępna, czyli 3.0.10
Mam pytanko odnosnie linku "Ekipa" który pokazuje administrację, moderów etc (całą ekipę zarzadzającą)
Chodzi mi o to iż chciałbym na własnym forum ustawić w ekipie siebie jako administratora i druga osobę, ale ta druga osoba z rangą ciut niższą czyli nie "pełny administrator", a "zwykły administrator".
I teraz tak, ja jako admin mam uprawnienia ("pełny administrator")
Ale chciałbym żeby ta druga osoba miała uprawnienia ("zwykły administrator")
No i tu robia się schody ponieważ żeby ta osoba wyswietlała się w ekipie musi być w grupie administratorzy no i tak tez jest ustawione.
Natomiast żeby były widoczne różnice "admin forum" jest także w grupie "admin forum"- która jest jego domyślną grupą.
No i wizualnie jest wszystko ok natomiast w uprawnieniach juz jest lipa, bo uprawnienia dla admin forum są "zwykły administrator" ale co z tego jak jest on w grupie administratorzy i automatycznie przypisuja mu się uprawnienia "pełny administrator", a nie chce żeby był pełnym adminem.
Pytanie jak to porządnie ustawić?
Żeby było to tak:
Ja i on wyświetlani jesteśmy w ekipie
Ja jako "Administrator" mam uprawnienia "pełny administrator".
On jako "Admin forum" ma uprawnienia "zwykły administrator".
Proszę o porady.
Jak odpowiednio ustawić rangi w ekipie
Re: Jak odpowiednio ustawić rangi w ekipie
Możesz zrobić drugą grupę np. Junior Admin lub wejdź w zarządzanie tym użytkownikiem i indywidualnie przypisz mu inny zestaw uprawnień.
No tak tylko że jak jest w jakiejkolwiek innej grupie to automatycznie nie ma go w ekipie, jesli nie jest w grupie administratorzy. Więc ? szukamy dalej. Albo prosze mi to rozjaśnic co jest nie tak. Może ja czegoś nie rozumiem.Psikus pisze:Możesz zrobić drugą grupę np. Junior Admin lub wejdź w zarządzanie tym użytkownikiem i indywidualnie przypisz mu inny zestaw uprawnień.
Dodam że ten użytkownik jest w grupie "Admini forum" i jest to jego domyślna grupa.
Indywidualne uprawnienia ma przypisane na "zwykły administrator".
Tylko żeby pokazywał się w ekipie musi być w grupie administratorzy - mimo że nie jest to jego grupa domyślna.
Ale automatycznie widze że ma wszystkie prawa takie jak "pełny administrator".
Może trzeba skorzystać z tej opcji i dać go jako lidera bo jest tam napisane tak:
Wyłącz liderów grupy z uprawnień:
Jeśli włączone, liderzy grupy nie otrzymują uprawnień przyznanych grupie.
Ta opcja rozwiązała sprawę, bo widze że teraz nie ma pełnych uprawnień, tylko czy jeśli on jest teraz liderem grupy, czy może mnie teraz teoretycznie wykopać z niej?
Najlepiej to sobie stwórz użytkownika testowego i sprawdź, wtedy będziesz miał pewność.czy jeśli on jest teraz liderem grupy, czy może mnie teraz teoretycznie wykopać z niej?
Pamiętaj tylko żeby nie dawać nikomu praw założyciela forum.
Niby nie ma tej opcji no bo ja jestem "założyciel forum" i jest to ustawione.
Ale czy nie ma innej możliwości ustawienia porządanego przeze mnie efektu poza tymi trzema krokami które opisałem czyli
1.żeby dać tej osobie lidera.
2.włączenie opcji Wyłącz liderów grupy z uprawnień:
3.przyznania sobie "założyciel forum"
Można ten sam efekt uzyskać w jakiś inny sposób? bez dawania lidera? Bo z tego co widzę to chyba nie ma innej mozliwości?????????? I jesli nie ma to wtedy wielu ludzi może się łatwo pozbyć forów bo nawet nie wiedza że dana osoba ma takie same uprawnienia jak najwyżsi admini. To jest trochę dziwnie zrobione.
Nie wierze że się nie da bo to by był po prostu totalny fail po stronie skryptu phpBB.
I drugie pytanko :
W ekipie jestem ja jako admin
i ktoś jako admin forum
Oraz moderatorzy
u moderatorów jest obok napisane wszystkie działy (bo mają opcję edytowania wszystkich działów)
Natomiast u nas administratorów nie ma napisane wszystkie działy (mimo iż też sa przydzielone nam prawa pełnej moderacji) A jak chcę wejśc w "uprawnienia lokalne grupy" przyznac nam wszystkie działy to przyznaje klikam zapisz ustawienia i nic się nie dzieje nie ma informacji że zostały zapisane etc. tylko dalej jest ta tabelka gdzie mozna wybierac jakei ustawienia i jakie działy chce się przypisać.
Ale czy nie ma innej możliwości ustawienia porządanego przeze mnie efektu poza tymi trzema krokami które opisałem czyli
1.żeby dać tej osobie lidera.
2.włączenie opcji Wyłącz liderów grupy z uprawnień:
3.przyznania sobie "założyciel forum"
Można ten sam efekt uzyskać w jakiś inny sposób? bez dawania lidera? Bo z tego co widzę to chyba nie ma innej mozliwości?????????? I jesli nie ma to wtedy wielu ludzi może się łatwo pozbyć forów bo nawet nie wiedza że dana osoba ma takie same uprawnienia jak najwyżsi admini. To jest trochę dziwnie zrobione.
Nie wierze że się nie da bo to by był po prostu totalny fail po stronie skryptu phpBB.
I drugie pytanko :
W ekipie jestem ja jako admin
i ktoś jako admin forum
Oraz moderatorzy
u moderatorów jest obok napisane wszystkie działy (bo mają opcję edytowania wszystkich działów)
Natomiast u nas administratorów nie ma napisane wszystkie działy (mimo iż też sa przydzielone nam prawa pełnej moderacji) A jak chcę wejśc w "uprawnienia lokalne grupy" przyznac nam wszystkie działy to przyznaje klikam zapisz ustawienia i nic się nie dzieje nie ma informacji że zostały zapisane etc. tylko dalej jest ta tabelka gdzie mozna wybierac jakei ustawienia i jakie działy chce się przypisać.