[phpbb3 mChat] Nie działa na innym stylu...

Pomoc w przypadku kłopotów z modyfikacjami: instalacją, konfiguracją, błędami. Zakładając nowy temat pamiętaj o odpowiednim prefiksie!
Regulamin forum
Na tym forum wymagane jest stosowanie prefiksów w tytułach tematów. Prefiks tematu musi składać się nazwy modyfikacji, której dotyczy problem. Dla modyfikacji phpBB Gallery poprawna nazwa tematu to przykładowo [phpBB Gallery] Problem z wgrywaniem zdjęć. Tematy niespełniające wymogu będą przenoszone do kosza.
Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Re: [phpbb3 mChat] Nie działa na innym stylu...

Post autor: Bielu » 15 kwietnia 2012, 15:21

maciek1047 pisze:Cześć, jestem świeżo po instalacji i po przejściu miliona problemów z mChatem, więc może uda mi się pomóc.

Pierwsza rzecz: Musisz wykonywać instrukcje albo dla prosilver, albo dla subsilver (w zależności na którym z nich jest oparty Twój szablon) i po prostu tam gdzie masz w ścieżce wpisane "prosilver" lub "subsilver" podstawiasz sobie swoją nazwę szablonu, to po pierwsze.
Po drugie - zobacz, czy przy instalacji mchat_install nie wyskakują Ci błędy.
Po trzecie - zobacz, czy Automod nie sypie Ci błędów.

Ja instalowałem go wiele razy i dopiero przy instalacji przez Automoda + naniesienia ręcznych poprawek dla plików, które Automod wypluł jako te, których nie mógł edytować się udało.
Żeby poprawnie wszystko działało to wszystkie pliki musisz mieć poprawnie edytowane.

Pamiętaj o odświeżeniu komponentów stylu, wyczyszczenia cache itp.

A co do otworzenia pliku install (rozumiem, że chodzi o instal.xml) - w Firefoxie nie działa mi on poprawnie jeśli klikam na niego 2 razy ale jak przeciągnę go z folderu na przeglądarkę to ładuje się poprawnie, dziwne, no ale spróbuj może u Ciebie też to pomoże. Install jest dla Prosilvera, pamiętaj, że Twój szablon może być oparty na subsilverze i nie wyświetla się, bo wykonujesz instrukcje dla prosilvera.

Daj znać, czy działa czy nie.
pozdrawiam :)
po grzyba automod ma opcje naniesienia poprawek na inne style człowieku-.-
Uwaga! pomoc poza forum jest odpłatna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomogłem? Podziękuj, dając like: https://www.facebook.com/webdeveloperbielu
=====================
Kodowanie styli, modowanie phpbb3 oraz innych skryptów: Webdeveloper Bielu

maciek1047

Post autor: maciek1047 » 15 kwietnia 2012, 15:27

No u mnie to nie zadziałało, człowieku.

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 15 kwietnia 2012, 15:56

Pa/Automod/szczegóły moda(Zainstalowanego) na dole opcje nanieś zmiany na styl wg np prosilver na styl np prosilver2 musi działać ale pliki sam musisz wrzucić:P
=====================

maciek1047

Post autor: maciek1047 » 15 kwietnia 2012, 16:04

Tak, i mi właśnie w tym momencie wyświetlił się błąd, już nie pamiętam co dokładnie, ale coś w stylu że nie można edytować danego szablonu.

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 15 kwietnia 2012, 16:21

Bielu pisze:
Psikus pisze:Pamiętaj że Automod jest kompatybilny tylko ze stylem Prosilver i Subsilver2 instalacje na innych stylach musisz wykonywać ręcznie ;)
nie prawda dajesz szczegóły i na dole masz opcje wykonania na innych stylach zależnie od wybrania stylu na którym jest oparty:D
Nie wprowadzaj w błąd.
AutoMod instaluje tylko modyfikacje na domyślnych stylach Prosilver i Subsilver2, na stylach niestandardowych trzeba wykonać edycje ręcznie.
I nie jest to mój wymysł, tylko notatka autora, choć jest to logiczne, bo tyle co jest stylów to by automod musiał być dostosowany pod indywidualny kod każdego stylu , a jak wiadomo style się różnią w budowie kodu, jedne mniej inne bardziej.

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 15 kwietnia 2012, 19:07

Instaluje mody na codzień i wiem że w automodzie jest opcja instalacji zmian w innych stylach:)
=====================

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 15 kwietnia 2012, 20:31

To że wykrywa inne style nie oznacza że na nim zainstalujesz, musi byc pod inny styl przygotowany plik XML bo inaczej nic nie zainstalujesz.
a modyfikacje są tylko dla stylów Prosilver i Subsilver2 , a inne style to tylko style bazujące, lub dziedziczone

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 15 kwietnia 2012, 20:52

jest opcja instalacji modyfikacji na stylach bazujących na tych dwóch na innych nie. I to jest opcja w automodzie chcesz screena ci prześle:)
=====================

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 15 kwietnia 2012, 21:04

Nie, screena nie chcę bardziej bym wolał nazwe modyfikacji i nazwę stylu innego niż domyślne na którym zainstalowałeś moda przez automoda ;)

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 15 kwietnia 2012, 21:12

Style własne oparte na subsilverze 2/prosilverze np Mchat,Top stats, itp
=====================

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 15 kwietnia 2012, 21:28

To taki styl to pikuś, zależy ile w nim zmian zrobiłeś, jeżeli przebudowałeś architekturę stylu to automod sobie nie poradzi bo plik XML będziesz musiał też przebudować.
Weź taki styl ze stajni Artodia i spróbuj na nim zainstalować jakaś modyfikacje automodem.

Plik instalacyjny dla automoda jest sztywno ustalony, ma znaleźć taki kod i dodać/zamienić/usunąć inny kod, bo tak mu nakazuję plik XML jeżeli ty (przykładowo) tak przebudowałeś styl że automod nie znajdzie takiego kodu jaki ma zakodowany w pliku XML to nici z instalacji, musisz to zrobić ręcznie.
Większość stylów ma tak przebudowaną architekture że nawet jak styl jest bazujący, to automod sobie nie poradzi, chyba że fartem trafisz na takiego moda który ma bardzo mało instalacji w stylu i akurat w 100% zgadza się z kodem źródłowym Prosilver.

Automod jest dobry tylko na początku, jeżeli często dokonujesz jakiś zmian, zwłaszcza zmian własnych w skrypcie czy stylu, to za jakiś czas automod już się do niczego nie nadaje, więcej z niego problemów niż pożytku

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 16 kwietnia 2012, 06:59

hmm moje style są dość zmienione ale zachowuje zgodność z modyfikacjami:) i to jest specjalnie wykonane i można naprawdę wiele osiągnąć:D
=====================

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”