problemik z include

Forum poświęcone skryptom, językom programowania, serwerom i hostingowi, domenom itp.
okiemkibica

problemik z include

Post autor: okiemkibica » 27 lutego 2012, 20:45

Witam na forum, to jest mój pierwszy post.
Jest pewien problem i mam nadzieję, że dzięki Wam go już nie będzie :)
posiadam stronę http://www.okiemkibica.cba.pl i chciałem samemu zrobić "newsy". Kiedyś używałem newsasystent, ale teraz nie mogę go zainstalować (ale nie o to chodzi). Na dole strony mam wpisy, które "niby przechodzą" na góre strony po kliknięciu, ale zrobiłem to ręcznie. Jeśli w index.php napiszę np.
<?php
if ( $_GET['ident'] == "" ){
include("news112.php");
}
?>
to wszystko jest dobrze, ale gdy wejdzie się na stronę główną to w miejscu wpisu jest czysto, tzn. nie ma nic. Jeśli wklejam jakiś tekst przed kodem wyżej i po wejściu na newsa 112 pojawia się ten tekst i news. Teraz by nie mieć takiego chaosu przykładowy "news112" jest nową stroną, przecież nie powinno tak być.
Wiem, że nie za dobrze się wyraziłem, ale mam nadzieję, że będę zrozumiały.
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2012, 21:18 przez okiemkibica, łącznie zmieniany 1 raz.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: mały problemik

Post autor: jaroslw » 28 lutego 2012, 20:47

Rzeczywiście słabo to wytłumaczyłeś :) Chcesz wyświetlić ten ostatni news na stronie głównej (wnioskuję po kodzie)? Pewnie rozchodzi się o błędny warunek. Na stronie głównej zmienna $_GET może nie istnieć. Sprawdź:

Kod: Zaznacz cały

if (!isset($_GET['ident'])) { 
Popraw też nazwę tematu, by choć trochę opisywała Twój "problem".
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

okiemkibica

Re: problemik z include

Post autor: okiemkibica » 28 lutego 2012, 21:33

Też nie działa. Wywnioskowałeś dobrze. W index.php mam tabelki, które są podstronami. Każda tabelka ma swoją nazwę, do którego jest kod np. <?php include("wpisy.php"); ?> Jak chcę coś zmienić to nie muszę zmieniać w kilkudziesięciu podstronach, tylko wystarczy jak zmienie w jednym pliku, w tym przypadku wpisy.php. W newsach już tak nie mogę zrobić i muszę każdy news pisać tak jak index.php, czyli źle, bo jak chcę zmienić np. logo to muszę edytować każdą podstronę w katalogu newsy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Webmastering”