Czyszczę właśnie jedno forum po masowym spamie... Problem tutaj był taki iż forum kiedyś funkcjonowało, a teraz zasypane jest masowym spamem. Z 480,000 postów spadłem już do 4,000. Jednak na forum nadal zarejestrowane są spamerskie konta które jak będą miały okazję to zaloguj się i nadal będą robić swoje.
Jest jakieś rozwiązanie na to by globalnie każdemu zablokować opcję pisania? Może jest na to sposób o którym nie słyszałem?
Konserwacja forum po spamie...
Re: Konserwacja forum po spamie...
Możesz poprosić administrację serwera o pomoc, tzn. o wycięcie zakresu IP spamerów z dozwolonych. Swojego czasu problem spamu (nie tylko forum, ale i stron www) był obecny na serwerze mojego znajomego. 2 nieprzespane noce na napisanie skryptów banujących z poziomu serwera i filtrację adresów IP, ale warto było. Nawet jeśli mają legalny dostęp do konta na forum, czy też do całego konta WWW, to takie rozwiązanie jest zabójcze dla spamerów.
Może zwróć się do administracji serwera i poproś o coś na kształt mod_spam do Apache'a, im też się to przyda
Może zwróć się do administracji serwera i poproś o coś na kształt mod_spam do Apache'a, im też się to przyda
Problem spamu na forum powstał z racji, że administrator przede mną nie do końca ustawił skrypt. Rejestracja nie była odpowiednio zabezpieczona. W tym momencie rozwiązanie które podałeś jest skuteczne na eliminację nowych, lecz nie aktualnych spamerów.
Zastanawiam się czy jest jakieś inne rozwiązanie na przesianie kont w obrębie forum... inni od skasowania chmary kont które de facto mają 0 wpisów (bo forum jest już wyczyszczone dlatego ewentualny bot spamer nie ma nic na liczniku). Jest to jedyne wyjście?
Zastanawiam się czy jest jakieś inne rozwiązanie na przesianie kont w obrębie forum... inni od skasowania chmary kont które de facto mają 0 wpisów (bo forum jest już wyczyszczone dlatego ewentualny bot spamer nie ma nic na liczniku). Jest to jedyne wyjście?
Najlepiej będzie usunąć je przy pomocy narzędzia PA => Użytkownicy i Grupy => Bezpieczeństwo użytkowników => Usuwanie użytkowników
Tak też zrobiłem. Z 480,000 tematów zostało 59, z 6,000 użytkowników zostało 125. Magia
.