stawianie forum phpbb3 od nowa- przenoszenie bazy

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
przemke

stawianie forum phpbb3 od nowa- przenoszenie bazy

Post autor: przemke » 01 marca 2011, 21:01

viewtopic.php?f=54&t=13461
To wątek w którym opisałem problem z niepojawiającymi się obrazkami captcha.

Adres forum: http://www.kwateraglowna.pl/forum
Wersja phpBB3: 3.0.8
Typ bazy: MySQL 5.0.91-log
GZip: wyłączony
Forum było instalowane od zera, po czym próba aktualizacji do ostatniej wersji (zakończona częściowo niepowodzeniem)
Serwer na którym zainstalowane jest forum: home.pl
Zainstalowane MODy: brak (jedynie skórka zmieniana jeśli to ma znaczenie)
Kiedy pojawił się problem: generalnie od początku odkąd pamiętam nie było widoczne captcha

Skoro nie ma chyba rozwiązania problemu to chcę postawic forum od nowa (aktualizacja sie nie powiodla).
Czy moge prosić Was o wskazowki jak zachowac baze, ustawienia, uzytkownikow itp. - to raz a dwa to zmieniona skorka prosilver (grafika jak obecnie pod linkiem) ? Szukałem nt. przenoszenia ale tematy są głównie z przenoszenia pomiędzy różnymi wersjami.

Jesli skopiuje caly folder forum obecny przez FTP i potem w razie niepowodzenia przeniose go z powrotem to chyba niczym nie ryzykuje?

iSubaru

Re: stawianie forum phpbb3 od nowa- przenoszenie bazy

Post autor: iSubaru » 04 marca 2011, 11:56

Hmm jeśli dobrze pamiętam to sprawa backup'u i przeniesienia wygląda tak:
1) Musiałbyś się dostać do panelu ala phpmyadmin i tam wykonać zrzut całej bazy danych jak leci
2) W panelu administratora wykonać bodajże w zakładce...konserwacja taki backup "rozpiski" forum, dzięki czemu przywrócisz sobie potem układ tegoż forum
3) Zrzucić sobie plik config.php z katalogu głównego forum tak na wszelki wypadek by sobie potem odczytać co potrzebne lub podmienić po instalacji(?)

Z takim backupem powinieneś być bezpieczny jeśli chodzi o reinstalowanie forum...tak myślę

przemke

Post autor: przemke » 10 marca 2011, 20:35

Dzięki za info, na razie znalazłem inne rozwiązanie, tylko musze skasować konta bot-ów które już się porejestrowały.
Czy w którymś miejscu mogę wybierać użytkowników do seryjnego kasowania czy muszę z osobna ich usuwać ?

iSubaru

Post autor: iSubaru » 20 marca 2011, 19:34

Seryjne kasowanie użytkowników...oj chyba nie ma, chociaż trochę to by było dziwne bowiem w czymś tak...dziwnym jak "By Przemo" chyba taka możliwość była...Poszukaj wpisu "Masowanie kasowanie użytkowników" lub coś takiego

Awatar użytkownika
najko
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: najko » 20 marca 2011, 22:44

masowo możesz usunąć np tak:
PA-->Użytkownicy i Grupy-->Usuwanie użytkowników-->Usuwanie użytkowników:Wpisz tutaj nazwy konkretnych użytkowników, zostaną oni porównani z powyższymi kryteriami. Założyciele nie mogą zostać usunięci. nastepnie daj [ Znajdź użytkownika ] i wybierz userów do skasowania
Boskie narzędzia:
Szukajka | google | Baza wiedzy | Regulamin forum

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”