przynależność grupy

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
mymy

przynależność grupy

Post autor: mymy » 13 lutego 2011, 14:34

Witam! Gdzieś, nie pamiętam gdzie - prosiłbym o wskazanie takiego miejsca - ustawiało się po ilu postach użytkownik automatycznie zmieniał grupę.
Gdy ta grupa już się zmieni, i wejdę w Zarządzaj grupami wyświetla mi się takie coś: P L I K - pytanie moje brzmi: skoro grupy są zmieniane automatycznie do dlaczego Ci sami użytkownicy są widoczni w grupie nowi użytkownicy i zarejestrowani użytkownicy??
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

PS.: jak zmienić napis "zarejestrowani użytkownicy" np. na "użytkownicy forum"? (chodzi mi o wyświetlanie w legendzie)
Ostatnio zmieniony 07 kwietnia 2011, 23:05 przez mymy, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.dentoforum.pl <- zapraszam na forum stomatologiczne, każda zębowa sprawa zostanie rozpatrzona ;)

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Re: przynależność grupy

Post autor: @Marcin » 14 lutego 2011, 14:57

PA -> UŻYTKOWNICY I GRUPY -> Zarządzanie rangami
Wsparcie phpBB PL !!

mymy

Post autor: mymy » 16 lutego 2011, 14:40

no właśnie chodzi mi o zmianę grupy, nie rangi. Gdzieś mam ustawione że już po 3 postach z nowego użytkownika przechodzi się na zarejestrowanego użytkownika, tylko nie wiem gdzie :/
http://www.dentoforum.pl <- zapraszam na forum stomatologiczne, każda zębowa sprawa zostanie rozpatrzona ;)

Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony

Post autor: huber2t » 19 lutego 2011, 18:17

PA -> zakładka konfiguracja forum -> Rejestracja użytkowników

Opcja:
Limit liczby postów nowych użytkowników:

mymy

Post autor: mymy » 20 lutego 2011, 22:52

dziękuję bardzo! :) pozdrawiam!

ps.: nie rozumiem tego:
Ustaw grupę Nowi użytkownicy jako domyślną:
Jeżeli ustawisz to na tak i określisz limit postów dla nowych użytkowników to nie zostaną oni umieszczeni tylko w grupie Nowi użytkownicy, ale także będę się znajdować w wybranej tutaj grupie. To może przyjść Ci z pomocą, kiedy będziesz chciał ustawić użytkownikowi domyślną rangę lub awatar.
mam ustawione 3 posty i TAK, Ci sami użytkownicy są w grupie Nowi użytkownicy i Zarejestrowani użytkownicy. Jak dam NIE to to Ci co mają przynajmniej 3 posty znajdą się tylko w grupie Zarejestrowani użytkownicy? Bo jak bym chciał awatar dla grupy to nie może być jedna osoba w dwóch różnych grupach przecież ;/

Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony

Post autor: huber2t » 21 lutego 2011, 07:46

Te grupy polegają na tym: Chcesz aby użytkownicy zaraz po rejestracji nie mogli np. wstawić stopki i bbcode w postach aby nie mogli spamować linkami. Ustawiasz limit postów np. na 10, po przekroczeniu tego limitu automatycznie są przenoszeni do normalnej grupy zarejestrowanych użytkowników, gdzie otrzymują nowe, większe prawa oraz avatar który jest ustalony dla całej tej grupy.

mymy

Post autor: mymy » 22 lutego 2011, 22:39

To czaje :) chodzi mi o to: dlaczego jak chcę wyświetlić listę członków grupy to w Nowych użytkownikach i Zarejestrowanych użytkownikach są ci sami użytkownicy? Na forum mam 131 userów i tyle liczy grupa Zarejestrowanych użytkowników, lecz w grupie Nowi użytkownicy jest 113 userów ;/ Tylko Ci którzy napisali więcej niż 3 posty są w grupie Zarejestrowani użytkownicy, a Ci co nie spełnili tego warunku są zarówno w jednej jak w drugiej grupie, tyle że domyślna to Nowi użytkownicy.

Czy może tak po prostu jest? Bo miałem taki przypadek gdy po zainstalowaniu czatu na forum chciałem ustawić zezwolenia. Nie mogłem osuwać ani edytować wpisów w czasie do czasu aż usunąłem się z grupy Nowi użytkownicy i Zarejestrowani użytkownicy... (byłem w 3 grupach: Nowi użytkownicy i Zarejestrowani użytkownicy i Administrator).

Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony

Post autor: huber2t » 23 lutego 2011, 08:06

Jest dokładnie tak jak napisałeś. Przejmujesz zawsze uprawnienia od tej grupy, która jest dla ciebie domyślna

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”