Konfiguracja domeny, polskie znaki we własnym polu

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
hrkm

Konfiguracja domeny, polskie znaki we własnym polu

Post autor: hrkm » 02 września 2010, 22:51

Witam!
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu dwóch, być może prostych, problemów:
1. Chciałbym, żeby forum było dostępne spod domeny poz.siatka.glt.pl, która ma włączone maskowanie domeny. W efekcie jest na stałe wbity ten adres w pasku adresu przeglądarki, i użytkownicy nie mogą np. skopiować adresu do konkretnego forum. Ponadto linki generowane przez forum odnoszą się do faktycznej lokalizacji skryptu na serwerze, czyli abctwojegogabinetu.xon.pl.
Co należy ustawić/zmodyfikować, żeby po wpisaniu adresu domeny poz.siatka.glt.pl wszystkie odnośniki bazowały na tym adresie (np. http://poz.siatka.glt.pl/viewforum.php?f=4 a nie http://abctwojegogabinetu.xon.pl/siatka ... um.php?f=4)
2. Utworzyłem w panelu administratora własne pola do profilu użytkownika. Jednak nie można zapisać dla tych pól tekstu zawierającego polskie znaki ("Pole XYZ zawiera niedozwolone znaki, dozwolone są tylko znaki alfanumeryczne."). Jak można to obejść?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Mateusz

Adres forum: poz.siatka.glt.pl
Wersja phpBB3: 3.0.7-PL1
Forum było instalowane od zera
Serwer forum: abctwojegogabinetu.xon.pl/siatka

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Konfiguracja domeny, polskie znaki we własnym polu

Post autor: jaroslw » 03 września 2010, 11:08

Twoja domena funkcjonuje jak zwykły alias (forum jest w ramce) i bez zmiany jej konfiguracji, adresy będą nadal maskowane. Podepnij ją pod swój hosting, delegując na odpowiednie DNS–y (znajdziesz je pewnie w panelu administracji) – pytanie tylko czy glt.pl to obsługuje.

Tworząc dodatkowe pole musiałeś wybrać jaki zestaw znaków będzie dla niego dozwolony.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

hrkm

Re: Konfiguracja domeny, polskie znaki we własnym polu

Post autor: hrkm » 03 września 2010, 14:20

Odnośnie pola - przeoczyłem przy edytowaniu tego pola przycisk "szczegółowe opcje profilu", który przy tworzeniu pola musiałem wybrać, a teraz mogłem wybrać od razu "zapisz" - mój błąd, dzięki za zwrócenie uwagi.

Odnośnie aliasu - tego się niestety obawiałem, a wydaje mi się, że glt.pl nie obsługuje tego (choć jeszcze to zweryfikuję). Czy istnieje gdzieś możliwość podmienienia na sztywno adresu forum używanego do generowania linków? Czy są one po prostu generowane relatywnie do lokalizacji, więc bez konfiguracji tej domeny nie uda się podmienić, żeby zamiast abctwojegogabinetu.xon.pl/siatka było poz.siatka.glt.pl ?

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”