PHPbb - problem z instalacją.
PHPbb - problem z instalacją.
Witam wszystkich.
Mam ogromny problem.
5 dni temu miałem własne forum. Zerkając na różne style zainteresował mnie jeden z wielu. Postanowiłem "go" zainstalować. W tym nie było żadnego problemu. Po zainstalowaniu także nie było żadnych chlopotów. Dopiero w kolejnym czasie zaczęło sie coś kipścić. Nie pamiętam co dokładnie się stało jaki error wyskoczył ale był on spowodowany instalacji nowego stylu na forum. - zaraz po instalowaniu.
W tem postanowiłem włączyć swoją kopię zapasową, tą co miałem zapisaną na dysku. Na wszelki wypadek.
Okazało się iż moja kopia znikła. Tragedia. ;/ Postanowiłem zrobić jeszcze raz instalacje phpbb. Usunąłem cały folder klikając "delete" i wtedy się zaczęło. Myślałem że po odinstalowaniu będzie się gładko instalować od początku. Kiedyś robiłem wielokrotnie reinstalacje phpbb i nie widziałem żadnych problemów, a tu nagle po zakończeniu instalacji widzę napis. Oczywiście po usunięciu folderu instal.
General Error
SQL ERROR [ sqlite ]
SQL logic error or missing database [1]
An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.
Męczę się już z tym problemem 2 dzień szukam po google i po prostu porażka.
Jedynie jeszcze mogę dodać co może pomóc iż podczas wpisywania danych w instalacji phpbb - wybrałem opcję nie tą pierwszą mysql, lecz sqlite.
Bardzo proszę o pomoc.
Mam ogromny problem.
5 dni temu miałem własne forum. Zerkając na różne style zainteresował mnie jeden z wielu. Postanowiłem "go" zainstalować. W tym nie było żadnego problemu. Po zainstalowaniu także nie było żadnych chlopotów. Dopiero w kolejnym czasie zaczęło sie coś kipścić. Nie pamiętam co dokładnie się stało jaki error wyskoczył ale był on spowodowany instalacji nowego stylu na forum. - zaraz po instalowaniu.
W tem postanowiłem włączyć swoją kopię zapasową, tą co miałem zapisaną na dysku. Na wszelki wypadek.
Okazało się iż moja kopia znikła. Tragedia. ;/ Postanowiłem zrobić jeszcze raz instalacje phpbb. Usunąłem cały folder klikając "delete" i wtedy się zaczęło. Myślałem że po odinstalowaniu będzie się gładko instalować od początku. Kiedyś robiłem wielokrotnie reinstalacje phpbb i nie widziałem żadnych problemów, a tu nagle po zakończeniu instalacji widzę napis. Oczywiście po usunięciu folderu instal.
General Error
SQL ERROR [ sqlite ]
An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.
Męczę się już z tym problemem 2 dzień szukam po google i po prostu porażka.
Jedynie jeszcze mogę dodać co może pomóc iż podczas wpisywania danych w instalacji phpbb - wybrałem opcję nie tą pierwszą mysql, lecz sqlite.
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2010, 07:03 przez avne, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Error ;/
A serwer obsługuje sqlite? Zainstaluj jeszcze raz normalnie używając SQL'a.
Zmień nazwę tematu, gdyż aktualna nic nie mówi o problemie!
Zmień nazwę tematu, gdyż aktualna nic nie mówi o problemie!
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.
Re: Error ;/
Serwer mam wykupiony na boo.pl
Wyraźnie jak byk pisze mi że obsługuje SQL'a.
Congratulations!
You have successfully installed phpBB 3.0.7-PL1. Please proceed by choosing one of the following options:
Zawsze po każdej instalacji phpbb należy zmienic nazwe instal lub ununąć ten folder.
Gdyż to zrobie mam ten napis:
General Error
SQL ERROR [ sqlite ]
Wyraźnie jak byk pisze mi że obsługuje SQL'a.
Congratulations!
You have successfully installed phpBB 3.0.7-PL1. Please proceed by choosing one of the following options:
Zawsze po każdej instalacji phpbb należy zmienic nazwe instal lub ununąć ten folder.
Gdyż to zrobie mam ten napis:
General Error
SQL ERROR [ sqlite ]
- @Marcin
- Zasłużony
- Kontakt:
Re: PHPbb - problem z instalacją.
no to sql a nie sqlite, zainstluj forum używając MySQL lub MySQLiavne pisze:Wyraźnie jak byk pisze mi że obsługuje SQL'a.
Wsparcie phpBB PL !!
ale gdy próbuje zainstalować w MySQl to to wyskakuje problem że muszę zmienić jakiś prefiks tabel - w podawaniu danych.
Oznacza to, że nie wyczyściłeś tabel z poprzedniej instalacji. Zaloguj się do phpMyAdmina i wyczyść swoją bazę. Ale jeśli chcesz mieć ją zapchaną to podczas instalacji zmień prefix z phpbb_ na np. forum_.
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
Całą bazę danych wyczyściłem omg...
Przez total comandera.
a nazwy bazy danych nie da się zmienić, bo to nie jest yoyo.pl czy cda.pl
Tables with the specified prefix already exist, please choose an alternative.
Przez total comandera.
a nazwy bazy danych nie da się zmienić, bo to nie jest yoyo.pl czy cda.pl
Tables with the specified prefix already exist, please choose an alternative.
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2010, 14:59 przez avne, łącznie zmieniany 1 raz.
Logujesz się do phpMyAdmina, po lewej stronie klikasz nazwę swojej bazy (pod ikonkami). Pokazuje CI się lista tabel, zjeżdżasz na sam dół strony i klikasz Zaznasz wszystkie. Później z prawej strony masz rozsuwaną listę gdzie domyślnie pisze Zaznaczone, wybierz na tej liście usuń i następnie potwierdź.
To jest to samo co w total comanderze - a więc usunąłem zawartość bazy danych wcześniej, przed instalacją.
I całość folderu była czyściutka. Żadnego pliku.
I całość folderu była czyściutka. Żadnego pliku.
Nie wiem co było źle a usuwanie plików przez total comandera nie dało mi rezultatu 100%, natomiast jak wszedłem do bazy danych i usunąłem zawartość bazy danych - dało rezultat, ale przecież tam nic nie było. Więc skąd ten problem.
I dzięki za pomoc.
I dzięki za pomoc.
- @Marcin
- Zasłużony
- Kontakt:
Polecam Ci przeczytanie od początku do końca e-booka Instalacja phpBB3
Wsparcie phpBB PL !!