Bezpieczeństwo forum

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.

Uszkodzenie (zablokowanie, włamanie, kasowanie) cudzego forum uważam za:

proste
3
18%
łatwe lecz tylko dla dobrze znających się na tym
3
18%
trudne, ale wykonalne
4
24%
niemożliwe po dobrym zabezpieczeniu
2
12%
niewykonalne
2
12%
nie mam zdania
2
12%
// ankieta Prezesa jest nieinteresująca >:-)
1
6%

Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
Prezes

Bezpieczeństwo forum

Post autor: Prezes » 16 maja 2005, 13:51

Ten temat ma służyć udzielaniu pytań i porad dotyczących:
- jak poprawnie utworzyć forum aby zminimalizować zagrożenie włamania, ataku, itp.
- jak chronić forum w trakcie jego działania
- jak reagować na nieprawidłowości wynikłe z możliwych włamań etc.
- jak odzyskiwać dane

Temat stworzony by kwestie bezpieczeństwa utrzymać w jednym dziale. Proszę pisać konkretnie na temat i nie popełniać dygresji, np. pisząc o problemach niezwiązanych z ochroną.
Zapraszam do dyskusji zarówno dotkniętych problemem jak i znawców.
Forum nie służy celom dydaktyki typu "jak zniszczyć forum", lecz "jak nie pozwolić na to".
*kontakt prywatny wyłącznie przez PW*

enduro91
Kontakt:

Post autor: enduro91 » 16 maja 2005, 13:59

- jak poprawnie utworzyć forum aby zminimalizować zagrożenie włamania, ataku, itp.
Instalować najnowszą wersję, oraz wszystkie łatki, które zostały udostępnione (czytaj na http://www.phpbb.com)
Patrz wyżej, to spowoduje, że nie bedziesz się musiał bronić przed atakami, a gdy taki już nastąpi - zmień koniecznie swoje, hasło, oraz hasło wszystkich adminów, hasło bazy danych, oraz sewrera, gdyż włamania moga być różne
- jak reagować na nieprawidłowości wynikłe z możliwych włamań etc.
Napisałem wyżej
- jak odzyskiwać dane
Na niektórych serwerach sa robione automatyczne kopie bazy danych, gdy ni ma takiej opcji, rób to ręcznie raz na tydzień.

Awatar użytkownika
Prezes

Post autor: Prezes » 16 maja 2005, 14:03

No patrz. Jak ktoś zadaje proste pytanie to ludzie mu sączą treści. Jak ja chcę rozwinąć dłuższą dyskusję, to znaduje się w końcu ktoś piszący bardzo konkretnie. I bardzo dobrze i niedobrze :D

enduro91
Kontakt:

Post autor: enduro91 » 16 maja 2005, 14:04

Ktoś tumusi być konkretny, teraz robie serwis + forum, to sobie przypominam czasy świetności kiedy pisałem mody do phpBB, niedługo bedzie enduro91 reaktywacja :)

Awatar użytkownika
Prezes

Post autor: Prezes » 16 maja 2005, 14:07

No, właśnie śledzę twoje posty i widzę pełen profesjonalizm odpowiedzi :wink:

enduro91
Kontakt:

Post autor: enduro91 » 16 maja 2005, 14:09

Do dawnego profesjonalizmu to jeszcze spore braki, dobra koniec ot, piszemy na temat

demon

Post autor: demon » 16 maja 2005, 14:20

Odpowiedź: Proste
Dobry serwer, hasła, częste a najlepiej jak najszybsze aktualizacje skryptu
jak chronić forum w trakcie jego działania
Bez komentu... czy ktos ma zamiar siedziec 24 h i chronic w trakcie dzialania?
jak reagować na nieprawidłowości wynikłe z możliwych włamań etc.
W miare możliwosci sprawdzać kto mógł takiego włamania dokonać ewentualnie poprosić kogoś o pomoc.
jak odzyskiwać dane
Niema dobrej metody, jedyną metodą jest częsty backup póki jest mala baza można robić backup często niestety później zaczynają się schody.

Awatar użytkownika
Prezes

Post autor: Prezes » 16 maja 2005, 14:28

Ok, to teraz może ktoś słabszy w temacie o coś zapyta a potem wypowiedzą się eksperci :lol: Bo to jakoś tak miało być :mrgreen:

enduro91
Kontakt:

Post autor: enduro91 » 16 maja 2005, 14:53

demon pisze:Bez komentu... czy ktos ma zamiar siedziec 24 h i chronic w trakcie dzialania?
Zamiast chronić 24h/dobe, wystarczy uczynić wszystko aby uniemozliwić hackerowi dalsze działanie

Fear
Kontakt:

Post autor: Fear » 16 maja 2005, 15:15

Kod: Zaznacz cały

Jest taki hack CrackerTracker Xtreme, co chroni przed atakami wormów.

Piker
Zasłużony

Post autor: Piker » 16 maja 2005, 15:33

Szczerze do bardzo dużym utrudnieniem jest ustawienie katalogu admin jako strefy chronionej przez htpassword i htaccess wiem że to minimalizuje ryzyko szybkiego wykasowania forum :)

enduro91
Kontakt:

Post autor: enduro91 » 16 maja 2005, 15:35

Możnaby pokombinować zmieniając nazwę folderu z admin na np. acp :). Ale to wtedy jest ogrom grzebania w różnych plikach, więc nie wiem komu by się chciało tak robić, zresztą ostatnio jest sporo hackerów, którzy tylko pokazują, że bezpieczeństwo for nie jest na wysokim poziomie, i wytykają błędy, ale są też i tacy, którym podoba się że coś narozrabiają, i wtedy mają z tego satysfakcje, ale takich nazywa się potocznie lamerami

Fear
Kontakt:

Post autor: Fear » 16 maja 2005, 15:43

enduro91 pisze:Możnaby pokombinować zmieniając nazwę folderu z admin na np. acp :). Ale to wtedy jest ogrom grzebania w różnych plikach, więc nie wiem komu by się chciało tak robić, zresztą ostatnio jest sporo hackerów, którzy tylko pokazują, że bezpieczeństwo for nie jest na wysokim poziomie, i wytykają błędy, ale są też i tacy, którym podoba się że coś narozrabiają, i wtedy mają z tego satysfakcje, ale takich nazywa się potocznie lamerami
Według mnie znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie zawartości config.php do innego pliku, a w config.php zostawić fałszywe dane.
Szczerze do bardzo dużym utrudnieniem jest ustawienie katalogu admin jako strefy chronionej przez htpassword i htaccess wiem że to minimalizuje ryzyko szybkiego wykasowania forum
Tutaj jest to opisane http://przemo.org/phpBB2/forum/viewtopi ... 04&start=0 , jak zabezpieczyć taką metodą :).

demon

Post autor: demon » 16 maja 2005, 16:02

Zamiast chronić 24h/dobe, wystarczy uczynić wszystko aby uniemozliwić hackerowi dalsze działanie
Szczerze do bardzo dużym utrudnieniem jest ustawienie katalogu admin jako strefy chronionej przez htpassword i htaccess wiem że to minimalizuje ryzyko szybkiego wykasowania forum Smile
Niema dobrego zabezpieczenia przed hakerem, jest zabezpieczenie przed dzieckiem z gotowym eksploitem w ręku. Jeżeli ktoś będzie uparty to tak czy tak włamie się na forum bez względu ile miałeś łatek jaki numerek forum itp. ale na szczęście większość "hackierów" (lol), którzy atakują forum z błachych powodów działa na gotowcach. :)
Pozdrawiam

enduro91
Kontakt:

Post autor: enduro91 » 17 maja 2005, 07:40

Jak bede miał czas (tj. piątek)napisze moda jak sprowadzić hackera na fałszywy trop :)
http://www.snooker.bo.pl - nowy serwis snookerowy - coming soon.
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”