Jednoczesna rejestracja

Forum przeznaczone na rozmowy między autorami modyfikacji i inne pytania związane z poważniejszą ingerencją w kod phpBB 3.0.x.
Blue

Jednoczesna rejestracja

Post autor: Blue » 13 października 2009, 09:35

Witam
Jestem zupełnie świeży w temacie więc wstępnie proszę o wyrozumiałość.
Nie jestem do końca przekonany o tym, że temat powinien znaleźć się właśnie w tym miejscu, ale ryzykuje ;)
Sprawa przedstawia się następująco : Mam stronkę, na której trzeba się zarejestrować, żeby móc z niej w pełni korzystać, no i oczywiście staram się z nią zintegrować forum phpbb 3.05. Chciałbym, żeby rejestrację na stronie i forum zamknąć w ramach jednej czynności. To znaczy jeżeli użytkownik zarejestruje się na stronie to chciałbym, żeby automatycznie był zarejestrowany na forum i odwrotnie rzecz jasna. Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź, gdzyż narazie nie mam zielonego jak temat ugryźć ...

Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony

Re: Jednoczesna rejestracja

Post autor: huber2t » 13 października 2009, 14:35

Czy strona jest postawiona na jakimś systemi CMS?

Blue

Post autor: Blue » 13 października 2009, 17:00

Nie. Sama stronka robiona jest zupełnie od podstaw. Czysty "notatnik". Mógłbym zrobić tak, że po zarejestrowaniu się na stronie hasło i login trafia do bazy strony i bazy forum i... odwrotnie... z tym, że nie wiem jak i gdzie zapisywane są tego typu dane na forum no i oczywiście jak zgrać to w ładnie działającą całość.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 13 października 2009, 21:42

Nie lepiej będzie przekierowywać do formularza rejestracji na forum, a zintegrować tylko sesje użytkowników?
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Blue

Post autor: Blue » 14 października 2009, 11:12

No właśnie wszędzie odsyłają mnie do tych sesji. znalazłem też pare aktykułów, w których podobne problemy rozwiązuję się za pomocą sesji. Niemniej jednak nie wygląda to fajnie. Zakładając, że użytkownik wchodzi na stronkę i chce pobrać plik (żeby to zrobić musi być zalogowany ... ) Przenosi go na forum i potem znowu przeprowadzka na "stronę właściwą". Dobrze by było, gdyby udało się rozwiązać problem "podwójnym zapisem" (rejestracja na forum jest jednoczesną rejestracją na stronie i rejestracja na stronie jest jednoczesną rejestracją na fourm) Problem polega na tym, że nie mam zielonego pojęcia jak dobrać się do nazwy użytkownika i jego danych od strony forum. Bardzo przepraszam, że tak komplikuję problem ...

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 14 października 2009, 11:39

Nie mam pojęcia jak zaprojektowany jest Twój portal, więc napiszę ogólnikowo. Dane użytkowników znajdują się i w tabeli phpbb_users i tam muszą lądować dane dla nowych kont. W phpBB za dodawanie użytkowników odpowiada funkcja user_add() (będziesz musiał napisać coś na jej wzór). Dodam jeszcze, że hasła kodowane są własną funkcją phpbb_hash() (do znalezienia w pliku includes/functions.php). Formularz rejestracji zbuduj na bazie już istniejącego, który znajduje się w pliku styles/prosilver/template/ucp_register.html. Powodzenia!
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Blue

Post autor: Blue » 14 października 2009, 11:51

BARDZO dziękuje :) Wreszcie wiem czego się złapać. Wale red-bull'a i do roboty. Serdeczne dzięki :)

Zablokowany

Wróć do „Dla deweloperów”