Jak to jest i jak prawda

Forum poświęcone skryptom, językom programowania, serwerom i hostingowi, domenom itp.
Awatar użytkownika
Szkar43
Kontakt:

Jak to jest i jak prawda

Post autor: Szkar43 » 10 lipca 2009, 17:02

Morze to głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi :idea:
Chodzi mnie o style do forum ,Portal itd
Czy wolo handlować stylami czyjegoś autorstwa,bo wydaje mnie się że niewolno jak grami filmami itd :roll: bez zezwolenia autora.
Faktycznie jak prawda jest bo różne opinie czytam morze tu na http://www.phpbb.pl dowiem się coś więcej :)

vBB
Kontakt:

Re: Jak to jest i jak prawda

Post autor: vBB » 12 lipca 2009, 21:12

morze
Piszę się moŻe.

A Ty byś chciał aby ktoś handlował Twoimi pracami bez Twojego zezwolenia/podziału zysków? Jeżeli wyrazisz na to zgodę, to ludzie mogą handlować, jeżeli nie, to jest to łamanie prawa i podlega karze zgodnie z polskim prawem.

wiesieks
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: wiesieks » 12 lipca 2009, 22:31

Sam handel i sprzedaż nie swojego dzieła bez zgody autora jest nielegalny i karalny według polskiego jak i międzynarodowego prawa, sama sprzedaż usług modyfikacji powiązanych z dziełem kogoś innego jest już legalna

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 13 lipca 2009, 10:16

wiesieks pisze:sama sprzedaż usług modyfikacji powiązanych z dziełem kogoś innego jest już legalna
O ile w umowie nie został zawarty zapis o wyłączności do modyfikacji ;)

Wszystko zależy od licencji na jakiej została wydana praca. Nawet jeśli nie została określona, praca jest chroniona prawami autorskimi.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
Szkar43
Kontakt:

Post autor: Szkar43 » 13 lipca 2009, 15:47

vBB pisze:
morze
Piszę się moŻe.

A Ty byś chciał aby ktoś handlował Twoimi pracami bez Twojego zezwolenia/podziału zysków? Jeżeli wyrazisz na to zgodę, to ludzie mogą handlować, jeżeli nie, to jest to łamanie prawa i podlega karze zgodnie z polskim prawem.
A morze bałtyckie pisze się przez rz ja fachowiec z Ciebie z j.Polskiego to wal na profesora i tam wykładaj :idea:
we3b Wiem że masz wiedzę na ten temat i to cieszy za pomoc jaką udzielasz :idea:
Teraz do setna i na temat :wink: Chodzi mnie szczerze bo widzę nawet tu w ogłoszeniach handel stylami, w stopce widać prawa autorskie i jak jest też z prawami autorskimi z stylami ,
we3b pisze:Nawet jeśli nie została określona, praca jest chroniona prawami autorskimi.
Na tej podstawie rozumie że handel czyimiś zabroniony :|

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 13 lipca 2009, 16:07

Sprzedawane są style autorskie (na sprzedaż wystawiają je sami autorzy). Jeśli chodzi Ci o to, że bazują na domyślnych stylach, to jest to jak najbardziej dozwolone – skrypt phpBB jest wydany na licencji GNU GPL, która tego nie ogranicza. Nakazuje ona tylko udostępnienie źródeł programu jeśli poprosi o to klient. Należy pamiętać, że kupowany styl może być na innej licencji.
Szkar43 pisze:Na tej podstawie rozumie że handel czyimiś zabroniony
Jeśli nie zaznaczono inaczej w umowie to tak.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

ODPOWIEDZ

Wróć do „Webmastering”