ShoutBox

Pomoc w przypadku kłopotów z modyfikacjami: instalacją, konfiguracją, błędami. Zakładając nowy temat pamiętaj o odpowiednim prefiksie!
Regulamin forum
Na tym forum wymagane jest stosowanie prefiksów w tytułach tematów. Prefiks tematu musi składać się nazwy modyfikacji, której dotyczy problem. Dla modyfikacji phpBB Gallery poprawna nazwa tematu to przykładowo [phpBB Gallery] Problem z wgrywaniem zdjęć. Tematy niespełniające wymogu będą przenoszone do kosza.
matius71

Re: ShoutBox

Post autor: matius71 » 11 marca 2009, 23:37

To może poradzisz mi co zrobić by forum działało poprawnie lub co zrobiłem źle, czy może to nie moja wina?

A póki nikt nie skusi się na odpowiedz na powyższe pytanie, zadam kolejne. Jak nie da się od początku, to trzeba od końca :)

A więc wiem już że aby wprowadzić jakiekolwiek zmiany, muszę być w forum/index.php czy to w moim przypadku nie będzie wyglądało tak---> http://modelarze.ownforum.org/index.php Nie ważne. Idźmy bliżej końca :) A więc by wprowadzić zmiany trzeba mieć plik w którym jak zrobimy parę zmian to będą widoczne zmiany na forum. I oto moje pytanie: Co zrobić żeby taki plik stworzyć, zakładając że jestem już w tym index.php?

pit

Post autor: pit » 12 marca 2009, 22:44

To może poradzisz mi co zrobić by forum działało poprawnie, czy może to nie moja wina?
Z tego co widzę działa poprawnie i to nie jest Twoja wina.
A więc wiem już że aby wprowadzić jakiekolwiek zmiany, muszę być w forum/index.php
Aby przeprowadzić jakiekolwiek zmiany musisz pobrać z serwera plik index.php, dokonać w nim zmian i wysłać na serwer. Z tego co udało się dotychczas ustalić, niestety nie masz takiej możliwości, więc o zmianach w index.php nie może byś mowy.
Poszukaj jakiś inny hosting z dostępem przez ftp i do bazy danych.
Na forum nie ma jeszcze wielkiego ruchu więc moment jest dobry.
Reasumując - jeśli nikt tego nie zdementuje - nie możesz się dobrać do tego pliku i nie jest to Twoja wina.

matius71

Post autor: matius71 » 12 marca 2009, 23:43

Poszukaj jakiś inny hosting z dostępem przez ftp i do bazy danych.
Możesz mi w tym pomóc, jakiś przykład lub coś?
Jeżeli chce zrobić taką operacje to utracę wszystkie dotychczasowe informacje na forum?

pit

Post autor: pit » 13 marca 2009, 22:10

Możesz mi w tym pomóc
A co ja robię. :D
utracę wszystkie dotychczasowe informacje na forum
Tak.
Przyznasz chyba, że nie jest tego dużo, gdy będziesz miał 5000 użytkowników i 30000 postów straty mogą być trudniejsze do zaakceptowania a ryzyko, że coś się nie uda duże.
Dużo zależy od Twego podejścia do forum, czy nie jest ono "na chwilę", dla zabawy, żeby zobaczyć jak to jest mieć własne, poadministrować sobie, zniechęcić przy pierwszych niepowodzeniach i olać.
Wiesz jak jest, to podniecenie, tu by coś zmienić, tam upiększyć, tu widziałem coś co też bym chciał mieć, tam mają fajnego moda, też sobie zainstaluję, nagle trach i fatal error.
Nie pisałbym tego gdyby nie Twoje szczere wyznanie "jestem TOTALNIE początkujący".
Sam odpowiedz sobie na pytanie co jest dla Ciebie lepsze, zostać przy tym co masz, czy szukać czegoś co daje większe możliwości które niekoniecznie będziesz umiał w pełni wykorzystać.
Bez shoutbox'a forum może istnieć, podobnie jak bez wielu innych rzeczy o których pewnie myślisz.
W ogóle to trochę jestem w niezręcznej sytuacji próbując udzielać Ci rad, bo sam nie mam swojego forum.
jakiś przykład lub coś
Przykład może być pod warunkiem, że będzie to tylko przykład - http://jatsu.pl/
Więcej http://phpbb.pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=2411

matius71

Post autor: matius71 » 17 marca 2009, 00:02

Dobra założyłem forum jeszcze raz :) tylko wyskoczył komunikat:
Ostrzeżenie

Usuń, przenieś lub zmień nazwę katalogu instalacyjnego, zanim zaczniesz korzystać z forum. Jeśli tego nie zrobisz, będzie działał tylko Panel Administracyjny.

W którym to miejscu jest :oops:

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 17 marca 2009, 07:45

Twój post nie wnosi nic do wątku.
Usuń katalog /install/.

matius71

Post autor: matius71 » 17 marca 2009, 14:30

daroPL pisze:Twój post nie wnosi nic do wątku.
Usuń katalog /install/.
Dzięki za pomoc a Twój post wnosi coś do wątku? :lol:

Już sobie dałem rade sam :wink:

Teraz chciałem wstawic ten SB i robie wszystko zgodnie z instrukcją ale i jak otwieram strone na której jest forum to wyskakuje:
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /index.php on line 125: main() [function.main]: Unable to access ./includes/OAPI/OAPI.php
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /index.php on line 125: main(./includes/OAPI/OAPI.php) [function.main]: failed to open stream: Success

Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required './includes/OAPI/OAPI.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sites/yoyo.pl/z/d/zdalnie-sterowane/index.php on line 125
Wiecie może co robię źle?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 17 marca 2009, 14:53

matius71 pisze:Dzięki za pomoc a Twój post wnosi coś do wątku? :lol:
Moja wypowiedź stanowiła upomnienia skierowane do Ciebie. Proszę się nie wspierać.
matius71 pisze: Teraz chciałem wstawic ten SB i robie wszystko zgodnie z instrukcją ale i jak otwieram strone na której jest forum to wyskakuje:

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /index.php on line 125: main() [function.main]: Unable to access ./includes/OAPI/OAPI.php
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /index.php on line 125: main(./includes/OAPI/OAPI.php) [function.main]: failed to open stream: Success

Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required './includes/OAPI/OAPI.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sites/yoyo.pl/z/d/zdalnie-sterowane/index.php on line 125

Wiecie może co robię źle?
Masz na serwerze zainstalowane PHP 5?

matius71

Post autor: matius71 » 17 marca 2009, 14:58

A jak to sprawdzić :oops:

To chodzi oto, Wersja forum: 3.0.2 ?

----EDIT----

Dobra jeszcze raz to wszystko zrobiłem, od początku i wcześniej nie przegrywałem tych plików to folderów z tego "rood" teraz to zrobiłem ale pojawił się jakiś inny błąd :/
Parse error: syntax error, unexpected T_CONST, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /var/www/sites/yoyo.pl/z/d/zdalnie-sterowane/includes/OAPI/OAPI.php on line 54
Proszę o pomoc albo mogę podać namiary i żeby ktoś mi to zrobił bo ja to chyba w miejscu stoje :/

Awatar użytkownika
NaNo

Post autor: NaNo » 25 maja 2009, 12:14

Witam wszystkich.

Gdzie mogę pobrać php5, bo też mi wyskakuje taki komunikat i gdzie mam go zainstalować w moim komputerze czy na serwerze (ftp) :?:

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 25 maja 2009, 12:59

Zaktualizować PHP może tylko administracja serwera.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
NaNo

Post autor: NaNo » 25 maja 2009, 19:14

ale widzę że na stronie matius71 jest ShoutBox i działa. Ja też mam założoną stronkę na yoyo.

pit

Post autor: pit » 25 maja 2009, 21:52

matius71

Post autor: matius71 » 25 maja 2009, 22:27

mi niby działa ale jakiś błąd wywala czasami, ale mimo to działa ;) Ale tak to jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
NaNo

Post autor: NaNo » 26 maja 2009, 09:31

Ja już nie wiem co robię źle tu jest moja testowa stronka http://www.iphone3g.yoyo.pl może nie do tych folderów co trzeba wrzucam pliki?
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”