Błąd przy logowaniu PA - duplikat w BD

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
snakedoo

Błąd przy logowaniu PA - duplikat w BD

Post autor: snakedoo » 18 grudnia 2008, 12:58

Jeszcze wczoraj wszystko pięknie działało a dziś nie mogę się zalogować do PA, wyskakuje błąd (foto 1). Postanowiłem zaktualizować forum ale przy aktualizacji BD poszło oki jednak wyskoczył ten sam błąd (foto 2). Odpaliłem na serwerze kopie BD z przed aktualizacji ale kopia jest z dzisiaj kiedy się błąd pojawił, ładuje tylko 58 tabel po czym wyskakuje błąd (foto 3).
Podejrzewam, ze w bazie danych jest jakiś duplikat który powoduje błąd. Błąd wyskakuje przy pracach administracyjnych, tj. moderuję swój post jest oki, moderują post wybranego użytkownika wyskakuje błąd.

Dodatkowe info, ostatnio aktualizowałem w BD czas, ale wszystko było oki, mam też 2-ch swoich administratorów – jeden którego używam na co dzień i drugi na wszelki wypadek. W obu przypadkach ten sam błąd. Do PA mogę się zalogować za drugim razem, najpierw wyskakuje błąd (foto 1), następnie jest oki, natomiast przy moderowaniu posta w kółko ten sam błąd.

Jak mogę naprawić ten błąd, ewentualnie usunąć duplikat z BD?
Tylko żebym kopia BD była już oki, aby można było z powrotem załadować jej kopie jakby coś się stało.
W czym tkwi błąd i co zrobić aby się nie powtarzał?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Re: Błąd przy logowaniu PA - duplikat w BD

Post autor: daroPL » 18 grudnia 2008, 15:14

Wejdź do tabeli phpbb_log w bazie i daj zrzut z zakładki Struktura.

snakedoo

Re: Błąd przy logowaniu PA - duplikat w BD

Post autor: snakedoo » 18 grudnia 2008, 15:21

Tabela phpbb_log, zrzut struktury.

W cPanelu mam opcję Sprawdź Bazę Danych
W dwóch tabelach otrzymuję taki kumunikat:
phpbb_log
warning : Table is marked as crashed
error : Record at pos: 576 is not remove-marked
error : record delete-link-chain corrupted
error : Corrupt
phpbb_topics_track
warning : Table is marked as crashed
error : Found 3570 keys of 3571
error : Corrupt

Obrazek

Dopisek:
Być może ten błąd to był błąd na serwerze na którym mam bazę danych ponieważ problem nagle sam się rozwiązał, brak komunikatów o błędach itp.

Jednak błąd się pojawił po jakimś czasie, wiec nie wiem czy to wina serwera czy coś innego w BD :/

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”