imie i nazwisko
imie i nazwisko
Jak zrobić aby podczas rejestracji użytkowników trzeba było podać imię i nazwisko?
Re: imie i nazwisko
Dodajesz pole `Imię i nazwisko` i ustawiasz, że ma być wymagane podczas rejestracji 
`Hominis est errare, insipientis in errore perseverare` 
PA>Użytkownicy i Grupy>Pola profilu>Dodaj nowe pole.
Ale gdzie dodaje się to pole?
Robie, tak jak piszesz i kiszka.daroPL pisze:PA>Użytkownicy i Grupy>Pola profilu>Dodaj nowe pole.
Identyfikator pola: Imię i nazwisko
Typ pola: pole tekstowe
Klikam Utwórz nowe pole i mam zupelnie biala strone
Cos robie nie tak ?
"Biała strona" (lub "Pusta strona") to syndrom problemów z serwerem, a właściwie z jego jakością.
Moglbys mnie na cos nakierowac ? Co by sprawdzic?
Poza tym jednym problemem, dziala OK.
Poza tym jednym problemem, dziala OK.
Jeżeli po naciśnięciu przycisku pojawiała się całkowicie "czysta" strona lub informacja o zerwaniu połączeniu (przekroczeniu czasu) to w większości przypadków jest to problem z serwerem. Przeważnie takie problemy występują na darmowych hostach, gdzie nie dba się tak o konfigurację serwera i jego prawidłowe działanie.
Najlepszym wyjściem będzie skontaktowanie się z administracją serwera, jeżeli posiadasz płatny hosting, wtedy powinni rozwiązać Twój problem. Schody są, gdy nie płacimy za serwer, wtedy najlepiej jest go zmienić bo raczej nikt Cię nie wysłucha.
Najlepszym wyjściem będzie skontaktowanie się z administracją serwera, jeżeli posiadasz płatny hosting, wtedy powinni rozwiązać Twój problem. Schody są, gdy nie płacimy za serwer, wtedy najlepiej jest go zmienić bo raczej nikt Cię nie wysłucha.
A co mam zrobić, aby zawartości dodanego pola (np Imię) nie można było zmienić po udanej rejestracji?
Chciałbym prowadzić forum szkolne, rejestracje prowadzić na lekcji informatyki z potwierdzeniem danych osobowych uczniów przez nauczyciela. Podanie Imienia i Nazwiska bez możliwości ich zmiany spowodowałoby, że nie byliby anonimowi - o to głównie chodzi dyrekcji.
W skrócie chce żeby było tak:
- dodatkowe pola przy rejestracji Imię, Nazwisko (zrobione)
- aby zawartości tych pól nie można było zmienić (użytkownik aby nie mógł ich zmienić)
- aby Imię i Nazwisko znane było tylko moderatorom oraz administratorom (ewentualnie tylko administratorom)
/offtop
Z uwagi, że to mój pierwszy post chciałbym przywitać wszystkich użytkowników, moderatorów oraz administratorów. I podziękować im za wspaniałą prace nad phpbb
Chciałbym prowadzić forum szkolne, rejestracje prowadzić na lekcji informatyki z potwierdzeniem danych osobowych uczniów przez nauczyciela. Podanie Imienia i Nazwiska bez możliwości ich zmiany spowodowałoby, że nie byliby anonimowi - o to głównie chodzi dyrekcji.
W skrócie chce żeby było tak:
- dodatkowe pola przy rejestracji Imię, Nazwisko (zrobione)
- aby zawartości tych pól nie można było zmienić (użytkownik aby nie mógł ich zmienić)
- aby Imię i Nazwisko znane było tylko moderatorom oraz administratorom (ewentualnie tylko administratorom)
/offtop
Z uwagi, że to mój pierwszy post chciałbym przywitać wszystkich użytkowników, moderatorów oraz administratorów. I podziękować im za wspaniałą prace nad phpbb
Niestety w standardzie nie ma takiej możliwości. Pozostaje jedynie czekanie na wydanie modyfikacji, która da taką możliwość lub indywidualne "grzebanie" w kodzie. Jest też możliwość dodania pola profilu, które będzie mogło być wypełniane wyłącznie przez moderatorów i administratorów forum, i tylko dla nich będzie to widoczne.
To tez jest jakies rozwiązanie. Głównie chodzi o to, żeby użytkownicy forum byli dla siebie "nieznani" ale dla administratorów i moderatorów tak - by nie czuli się na nim bezkarnie ze względu na charakter forum - forum szkolne.daroPL pisze:Jest też możliwość dodania pola profilu, które będzie mogło być wypełniane wyłącznie przez moderatorów i administratorów forum, i tylko dla nich będzie to widoczne.
W jaki sposób to zrobić?
PA -> Użytkownicy i Grupy -> Własne pola profilu -> Dodaj nowe pole:
Wyświetlaj pole profilu: NIE
Ukryj pole profilu: TAK
Typ pola: Pojedyncze pole tekstowe
i resztę pól według uznania.
Wyświetlaj pole profilu: NIE
Ukryj pole profilu: TAK
Typ pola: Pojedyncze pole tekstowe
i resztę pól według uznania.
OK
Dam rade jakoś z tym.. najprawdopodobniej rejestracja będzie się odbywać w mojej obecności, wiec wyłączę możliwość zmiany loginu i włączę już po dopisaniu imienia i nazwiska 
Dzięki serdeczne
Dzięki serdeczne