Uprawnienia
Uprawnienia
Witam,
nie moge sie odnalezc z tymi uprawnieniami w phpbb3 (to jest moj pierwszy kontakt w ogole z phpbb, wczesniej korzystalem z smf). Nie wiem jak to sie stalo ale wszystkie posty pisane na forum wymagaja zatwierdzenia przez moderatora. Chcialbym to oczywiscie wylaczyc. Najchetniej zrobilbym to tak, zeby uztkownicy zarejestrowani mogli pisac bez ograniczen (tzn bez wymogu akceptacji moda), a chcialbym dac mozliwosc pisania postow niezarejestrowanym uzytkownikom jednak w tym wypadku wlasnie z wymagana akceptacja moderatora.
Prosze o pomoc, bo walcze z tym juz dluzszy czas.
Dzieki, pozdrawiam
nie moge sie odnalezc z tymi uprawnieniami w phpbb3 (to jest moj pierwszy kontakt w ogole z phpbb, wczesniej korzystalem z smf). Nie wiem jak to sie stalo ale wszystkie posty pisane na forum wymagaja zatwierdzenia przez moderatora. Chcialbym to oczywiscie wylaczyc. Najchetniej zrobilbym to tak, zeby uztkownicy zarejestrowani mogli pisac bez ograniczen (tzn bez wymogu akceptacji moda), a chcialbym dac mozliwosc pisania postow niezarejestrowanym uzytkownikom jednak w tym wypadku wlasnie z wymagana akceptacja moderatora.
Prosze o pomoc, bo walcze z tym juz dluzszy czas.
Dzieki, pozdrawiam
Re: Uprawnienia
Najlepiej to jak grupom nadasz odpowiednie role - to zbiór optymalnych ustawień.
Chyba jednak powroce do smf, nie moge dojsc do ladu z tymi uprawnieniami...
PA -> Użytkownicy i Grupy -> Grupy -> Zezwolenia grup w forach -> Wybierasz grupę Zarejestrowani użytkownicy -> Klikasz na "Wszystkie fora" -> Wszędzie ustawiasz "Standardowy dostęp". Podobnie robisz dla administratorów, modów i gości.
Tak wlsnie robilem, robilem rowniez od innej strony tzn. w Zezwoleniach, i nadal mod musi zatwierdzac :/.
ps. swoja droga pobralem stad Wasze najnowsze tlumaczenie i tam mam np. Uprawnienia, a nie zezwolenia, albo Uprawnienia globalne, a nie Wszystkie fora itd (pisze o tym bo to tlumaczenie sie dosc mocno rozni).
edit. zaczynam miec watpliwosci czy to jest to Wasze tlumaczenie...
edit2. ok, nie bylo to, juz zmienilem, nie zmienia to faktu, ze powyzsze dzialania nic nie daje :[
ps. swoja droga pobralem stad Wasze najnowsze tlumaczenie i tam mam np. Uprawnienia, a nie zezwolenia, albo Uprawnienia globalne, a nie Wszystkie fora itd (pisze o tym bo to tlumaczenie sie dosc mocno rozni).
edit. zaczynam miec watpliwosci czy to jest to Wasze tlumaczenie...
edit2. ok, nie bylo to, juz zmienilem, nie zmienia to faktu, ze powyzsze dzialania nic nie daje :[
W tłumaczeniu dostępnym w naszym serwisie nie jest używane słowo Uprawnienia, musiałeś pobrać tłumaczenie alternatywne z innej strony. Tutaj na forum zainstalowane jest tłumaczenie, które dostępne jest na portalu, więc podawane przeze mnie frazy muszą się zgadzać, jeśli pobrałeś tłumaczenie od nas z portalu.
Co do tego zatwierdzania to spróbuj tak:
PA -> Fora -> Zezwolenia forum -> Wybierz Wszystkie fora -> Wybierz grupę zarejestrowani użytkownicy i kliknij przycisk Edytuj zezwolenia -> Zaawansowane zezwolenia -> Różne -> Podstawowe zezwolenia forum: TAK i ustaw tak dla każdego forum.
PA -> Użytkownicy i Grupy -> Grupy -> Zezwolenia grup w forach -> Wybierz grupę zarejestrowani użytkownicy -> Wybierz Wszystkie fora -> Zaawansowane zezwolenia -> Różne -> Podstawowe zezwolenia forum: TAK i ustaw tak dla każdego forum.
Co do tego zatwierdzania to spróbuj tak:
PA -> Fora -> Zezwolenia forum -> Wybierz Wszystkie fora -> Wybierz grupę zarejestrowani użytkownicy i kliknij przycisk Edytuj zezwolenia -> Zaawansowane zezwolenia -> Różne -> Podstawowe zezwolenia forum: TAK i ustaw tak dla każdego forum.
PA -> Użytkownicy i Grupy -> Grupy -> Zezwolenia grup w forach -> Wybierz grupę zarejestrowani użytkownicy -> Wybierz Wszystkie fora -> Zaawansowane zezwolenia -> Różne -> Podstawowe zezwolenia forum: TAK i ustaw tak dla każdego forum.
j/w, tzn. juz podmienilem.daro pisze:W tłumaczeniu dostępnym w naszym serwisie nie jest używane słowo Uprawnienia, musiałeś pobrać tłumaczenie alternatywne z innej strony. Tutaj na forum zainstalowane jest tłumaczenie, które dostępne jest na portalu, więc podawane przeze mnie frazy muszą się zgadzać, jeśli pobrałeś tłumaczenie od nas z portalu.
Tutaj juz widze, ze w wiekszosci for jest "tylko czytanie"daro pisze: Co do tego zatwierdzania to spróbuj tak:
PA -> Fora -> Zezwolenia forum -> Wybierz Wszystkie fora -> Wybierz grupę zarejestrowani użytkownicy i kliknij przycisk Edytuj zezwolenia
Nie mam w ogole - "Podstawowe zezwolenia forum" w Różne, ale mam za to Może pisać bez zatwierdzania.daro pisze: -> Zaawansowane zezwolenia -> Różne -> Podstawowe zezwolenia forum: TAK i ustaw tak dla każdego forum.
Wielkie dzieki za cierpliwosc i prowadzenie za roczke
edit. Zmienilem wszystko na Standardowe zezwolenia i juz jest ok. Dzieki!
Czy i jak moge teraz umozliwic tylko pisanie postow za potwierdzeniem przez moda Gosciom.
Pomyliłem się, chodziło oczywiście o Może pisać bez zatwierdzania.Nie mam w ogole - "Podstawowe zezwolenia forum" w Różne, ale mam za to Może pisać bez zatwierdzania.
Robisz tak samo, tylko, że wybierasz grupę Goście i ustawiasz najpierw rolę Standardowy dostęp, następnie klikasz Zaawansowane zezwolenia i w zakładce Różne ustawiasz Może pisać bez zatwierdzania: NIE.Czy i jak moge teraz umozliwic tylko pisanie postow za potwierdzeniem przez moda Gosciom.
Dzieki za pomoc, jakos sobie poradzilem i rozjasnilo mi sie troche zarzadzanie uprawnieniami.
-
adriano216
A ja mam takie pytanie: Czy dostęp globalny do działów dla danej grupy nadpisze się z uprawnieniami globalnymi danej grupy?
Nie ma chyba czegoś takiego jak dostęp globalny do działów
.