Wysyłanie maila z forum + widoczne forum dla wszystkich

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
ziggurad
Kontakt:

Wysyłanie maila z forum + widoczne forum dla wszystkich

Post autor: ziggurad » 11 lutego 2008, 12:35

Posiadam konto 60free w wortalu ovh.pl wrzuciłem tam i zainstalowałem phpBB 3.0.0 bez żadnych problemów. Chciałbym ustawić aktywację użytkowników poprzez maila, w opcji "Aktywacja konta:" wybieram "Przez Użytkownika". Podczas rejestracji na forum wszystko jest okey, wyskakuje info że trzeba poczekać na maila itp. Problem w tym że mail nie dochodzi, wyczytałem w faq ovh że:
"Serwis 60free nie umożliwia wysyłania email'i bezpośrednio z serwera 60free. Jeżeli chcemy wysyłać pocztę z 60free to proszę korzystać z innych serwerów poczty przez SMTP. Można znaleźć gotowe moduły w PHP."
Więc chciałbym tak skonfigurować Ustawienia e-maili -> Ustawienia SMTP żeby wiadomości wysyłać przez maila którego mam na gmailu. Nie wiem niestety jak wypełnić istniejące tam pola, prosiłbym o pomoc.

I drugie pytanie:
W jaki sposób skonfigurować zezwolenia for, żeby jedno przeze mnie wybrane było widoczne dla niezarejestrowach użytkowników? Mieli by oni także możliwość czytania wszystkich postów na tym forum. Myślałem że to konto Gościa, ale nie do końca działa... :P

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Re: Wysyłanie maila z forum + widoczne forum dla wszystkich

Post autor: daroPL » 11 lutego 2008, 15:16

1. Wpisujesz tak samo dane jak przy konfiguracji programu pocztowego. Bardzo często serwisy pocztowe np. GMail pokazują przykładowe wypełnienie takich ustawień. Dane np. z o2.pl masz tutaj http://pomoc.o2.pl/poczta/programy/, do tego wpisujesz przy konfiguracji login + hasło, które wpisujesz podczas logowania na pocztę.

2. Przecież domyślnie wszystkie fora są widoczne przez gości.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”