Złe kodowanie znaków po przejściu na phpBB3
Złe kodowanie znaków po przejściu na phpBB3
Przeczytałem wszystkie wątki na tym forum na temat kodowania znaków i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Moje forum w wersji phpBB22.... działa dobrze. Po zainstalowaniu wersji 3.0 i przekonwerterowaniu bazy danych nie mam polskich znaków tylko krzaczki.
Dawno temu miałem podobny problem i ręcznie zmieniałem kodowanie na utf-8-polish ... Zmian dokonałem w każdej z tabel. Podejrzewam, że właśnie to jest teraz powodem problemu. Nowa baza w wersji phpBB3 jest kodowana utf-8.
Znalazłem poradę na tym forum aby w edytorze tekstu automatycznie pozamieniać znaki w plikach sql. Jednak w nowej wersji dostępne są tylko tematy i tytuły wątków, nie ma treści postów (są cyfry w kodzie szesnastkowym)
Jak można tą bazę przekonwertertować aby nie utracić polskich znaków ?
Moje forum w wersji phpBB22.... działa dobrze. Po zainstalowaniu wersji 3.0 i przekonwerterowaniu bazy danych nie mam polskich znaków tylko krzaczki.
Dawno temu miałem podobny problem i ręcznie zmieniałem kodowanie na utf-8-polish ... Zmian dokonałem w każdej z tabel. Podejrzewam, że właśnie to jest teraz powodem problemu. Nowa baza w wersji phpBB3 jest kodowana utf-8.
Znalazłem poradę na tym forum aby w edytorze tekstu automatycznie pozamieniać znaki w plikach sql. Jednak w nowej wersji dostępne są tylko tematy i tytuły wątków, nie ma treści postów (są cyfry w kodzie szesnastkowym)
Jak można tą bazę przekonwertertować aby nie utracić polskich znaków ?
Forum Zdrowy styl życia
Re: Złe kodowanie znaków po przejściu na phpBB3
Może już o tym czytałeś na forum, ale czy przed konwersją do phpBB2 w pliku language/lang_main.php (plik phpBB2) zmieniłeś rodzaj kodowania na UTF-8?
Zmieniłem w tym pliku z iso-8859-2 na: Samo UTF8 powodowało krzaczki na forum w wersji 2.2...
Zmieniłem też dla każdej tabeli w bazie kodowanie na utf8_bin
Po tym ponownie dokonałem konwersji i nadal są krzaczki
Rezultat widać tu:
a stara wersja jest w stopce.
Kod: Zaznacz cały
$lang['ENCODING'] = 'utf8_bin';Zmieniłem też dla każdej tabeli w bazie kodowanie na utf8_bin
Po tym ponownie dokonałem konwersji i nadal są krzaczki
Rezultat widać tu:
http://zdrowo.info.pl/forum3/Forum Zdrowy styl życia
Ma być ustawione na "utf-8", a nie "utf8_bin". Co do eksportowania bazy danych w której jest kaszana w treści postów to najlepiej wykonać wtedy kopię w PA lub zaznaczając "Użyj liczb szesnastkowych w przypadku pól binarnych" w phpMyAdmin-ie.Darek3 pisze:Zmieniłem w tym pliku z iso-8859-2 na:Samo UTF8 powodowało krzaczki na forum w wersji 2.2...Kod: Zaznacz cały
$lang['ENCODING'] = 'utf8_bin';
Zmieniłem też dla każdej tabeli w bazie kodowanie na utf8_bin
Po tym ponownie dokonałem konwersji i nadal są krzaczki![]()
Zmieniłem w tym pliku na utf-8 i ponownie wykonałem instalację i konwersję. Nic to nie dało.
Próbowałem edytować w wordpadzie plik sql pobrany z panelu administracyjnego, po edycji wyglądał dobrze ale nie da sie go wgrać z poziomu panelu z powrotem, a jak wgrywam przez phpMyAdmina to są urwane fragmenty postów.
Jakie kodowanie powinno być wpisane w wersji 2.20 dla każdej z tabel? Ja mam obecnie utf8_bin może spróbować coś innego?
Próbowałem edytować w wordpadzie plik sql pobrany z panelu administracyjnego, po edycji wyglądał dobrze ale nie da sie go wgrać z poziomu panelu z powrotem, a jak wgrywam przez phpMyAdmina to są urwane fragmenty postów.
Jakie kodowanie powinno być wpisane w wersji 2.20 dla każdej z tabel? Ja mam obecnie utf8_bin może spróbować coś innego?
Forum Zdrowy styl życia
Próbowałeś z eksportem przez phpMyAdmin?
Przez phpMyAdmin też próbowałem.
Jak pobiorę tabelę kodowaną w utf8_bin to niema tam treści wątków tylko początek i dalej cyfry w kodzie szesnastkowym.
Jak zmienię na utf8_polish ... to mogę go edytować jednak jak wgram przez phpMyAdmin to są tylko początki każdego wątku, do pierwszego wystąpienia polskiego znaku, dalej urwane.
Widzę, że ręczne poprawianie nic nie daje. Może muszę przerobić to w starej wersji forum?
Jakie powinno tam być ustawione kodowanie dla tabel? utf8_bin czy inne?
Jak pobiorę tabelę kodowaną w utf8_bin to niema tam treści wątków tylko początek i dalej cyfry w kodzie szesnastkowym.
Jak zmienię na utf8_polish ... to mogę go edytować jednak jak wgram przez phpMyAdmin to są tylko początki każdego wątku, do pierwszego wystąpienia polskiego znaku, dalej urwane.
Widzę, że ręczne poprawianie nic nie daje. Może muszę przerobić to w starej wersji forum?
Jakie powinno tam być ustawione kodowanie dla tabel? utf8_bin czy inne?
Forum Zdrowy styl życia
kodowanie bazy utf8_general_ci
kodowanie tabel phpbb2 latin1_swedish_ci bodajże jeżeli masz MySQL wyżej niż 4.0.
kodowanie tabel phpbb2 latin1_swedish_ci bodajże jeżeli masz MySQL wyżej niż 4.0.
Nadal nic
Pozmieniałem kodowanie w bazie oryginalnej tak jak wyżej i dalej konwertuje bez polskich znaków.
Z panelu administracyjnego forum mogę ręcznie edytować backup bazy ale nie da się jej powtórnie wgrać nawet jak ją wrzucę do katalogu store.
W phpMyAdmin zmieniłem z UTF-8 na utf-8_swedish... bo tylko tak widać treść postów, ładnie pozamieniałem w WordPadzie znaki. Po imporcie do bazy, wszystkie posty są obciete do pierwszego wystąpienia polskiego znaku.
Już brak mi pomysłów, czy to sie da jeszcze zrobić?
Pozmieniałem kodowanie w bazie oryginalnej tak jak wyżej i dalej konwertuje bez polskich znaków.
Z panelu administracyjnego forum mogę ręcznie edytować backup bazy ale nie da się jej powtórnie wgrać nawet jak ją wrzucę do katalogu store.
W phpMyAdmin zmieniłem z UTF-8 na utf-8_swedish... bo tylko tak widać treść postów, ładnie pozamieniałem w WordPadzie znaki. Po imporcie do bazy, wszystkie posty są obciete do pierwszego wystąpienia polskiego znaku.
Już brak mi pomysłów, czy to sie da jeszcze zrobić?
Forum Zdrowy styl życia
Zrób kopie bazy danych (Użyj liczb szesnastkowych w przypadku pól binarnych), później usuń w phpMyAdmin-ie wszystkie tabele, wykonaj zapytanie SQL:
i wgraj kopie bazy.
SET CHARACTER SET latin2;
SET collation_connection = latin2_general_ci; Re: Złe kodowanie znaków po przejściu na phpBB3
Chciałbym sie upewnić,aby nie uszkodzić działającej bazy danych.
Rozumiem, że mam zrobić kopię w phpMyAdmin bazy dla poprzedniej wersji forum 2.20... ?
W opcjach eksportu nie widzę takiej opcji, która zamieni pola binarne na liczby szesnastkowe. (mam phpMyAdmin 2.11.4)
Co wykona zapytanie SQL, jeśli nie będzie w bazie tabel?
Rozumiem, że mam zrobić kopię w phpMyAdmin bazy dla poprzedniej wersji forum 2.20... ?
W opcjach eksportu nie widzę takiej opcji, która zamieni pola binarne na liczby szesnastkowe. (mam phpMyAdmin 2.11.4)
Co wykona zapytanie SQL, jeśli nie będzie w bazie tabel?
Forum Zdrowy styl życia
Masz zrobić kopię wszystkich tabel, a jak masz od phpBB3 (po konwersji) to je nawet usuń z kopi bo będziesz konwertował forum raz jeszcze.
Co do tej opcji przy eksporcie bazy to ja ją mam w phpMyAdmin 2.9.2, ale zdaje mi się, że ty też masz coś takiego w kategorii "Dane", nad "Rodzaj eksportu" - przy eksporcie bazy.
Te zapytania powinny się wykonać bo one nie działają na tabelach.
Co do tej opcji przy eksporcie bazy to ja ją mam w phpMyAdmin 2.9.2, ale zdaje mi się, że ty też masz coś takiego w kategorii "Dane", nad "Rodzaj eksportu" - przy eksporcie bazy.
Te zapytania powinny się wykonać bo one nie działają na tabelach.
Udało się
Wprawdzie na bazie bez tabel dał tylko komunikat, że nic nie zmienił, wiec skopiowałem do innej bazy tu wykonałem zapytanie SQL i już jest wszystko OK.
Wielkie dzięki za pomoc
Wprawdzie na bazie bez tabel dał tylko komunikat, że nic nie zmienił, wiec skopiowałem do innej bazy tu wykonałem zapytanie SQL i już jest wszystko OK.
Wielkie dzięki za pomoc
Forum Zdrowy styl życia
napisz jak to zdzialales dla potomnych i dla mnie 
phpBB3 mam od 30 01 2008r proszę o wyrozumiałość
Wnioskuje, że trzeba wykonać te zapytanie na bazie w której są tabele.