Wrzucenie bazy danych na nowy serw
Wrzucenie bazy danych na nowy serw
Witam,
1. wiem jak zrobic backup bazy danych, ale nie wiem jak wrzucic ja na nowy serwer...
trzeba kliknac malutka ikonke z napisem sql z lewej strony (zielona?)
i pozniej import plikow tak?wskazuje lokalizacje i klikam wykonaj??? dobrze kombinuje?
2. co to sa prawa chmod? wiem , ze zmienia sie je w gdzies w total commanderze ale po co sie to robi?
Pozdrawiam
Ka-lolek
1. wiem jak zrobic backup bazy danych, ale nie wiem jak wrzucic ja na nowy serwer...
trzeba kliknac malutka ikonke z napisem sql z lewej strony (zielona?)
i pozniej import plikow tak?wskazuje lokalizacje i klikam wykonaj??? dobrze kombinuje?
2. co to sa prawa chmod? wiem , ze zmienia sie je w gdzies w total commanderze ale po co sie to robi?
Pozdrawiam
Ka-lolek
CHMOD jest poleceniem, które zmienia uprawnienia dostępu do plików w systemach *nixowych (w systemach Windowsowych wystarczy zwykła zmiana uprawnień poprzez Właściwości).
Dla określenia praw dostępu stosowane są 3 cyfry ([cd:0]xxx[/cd:0]) gdzie:
· pierwsza cyferka oznacza prawa do tego pliku dla jego właściciela
· druga cyferka oznacza prawa pliku dla członków grupy do jakiej plik należy
· trzecia cyferka oznacza prawa do pliku dla wszystkich pozostałych osób
A teraz jakie powinny być cyferki:
Dla pliku:
4 - odczyt
5 - odczyt i uruchomienie
6 - odczyt i zapis
7 - odczyt i zapis oraz możliwość uruchomienia
Dla katalogów:
1 - do katalogu można wejść i odczytać z niego pliki ale nie widać jego zawartości i nie można w nim zapisywać plików)
3 - do katalogu można wejść i odczytywać/zapisywać pliki ale nie widać jego zawartości
5 - do katalogu można wejść i widać jego zawartość ale nie można zapisywać nowych plików
7 - odczyt i zapis (czyli możliwość skasowania katalogu)
Teraz jeszcze kilka słów ode mnie. Teraz już wiesz jakie cyferki co oznaczają, ale jak je ustawić? Jeśli masz dostęp do shell'a to nic prostszego. [cd:0]chmod xxx[/cd:0] i problem z głowy, jeśli natomiast do swojego konta możesz dostać się tylko za pośrednictwem protokołu FTP, to wystarczy, ze skorzystasz z opcji swojego klienta FTP. Najlepszym programem do tego, jest Windows Commander. Ustawienie praw dostępu polega na zaznaczeniu odpowiedniego pliku/katalogu a nastepnie wybranie w menu Plik i Zmień atrybuty.... Reszta już chyba nie powinna nastręczać więcej problemów.
Autor: Mateusz Babiarz
Artykuł pochodzi z portalu Programowanie bez tajemnic
Dla określenia praw dostępu stosowane są 3 cyfry ([cd:0]xxx[/cd:0]) gdzie:
· pierwsza cyferka oznacza prawa do tego pliku dla jego właściciela
· druga cyferka oznacza prawa pliku dla członków grupy do jakiej plik należy
· trzecia cyferka oznacza prawa do pliku dla wszystkich pozostałych osób
Dla pliku:
4 - odczyt
6 - odczyt i zapis
Dla katalogów:
1 - do katalogu można wejść i odczytać z niego pliki ale nie widać jego zawartości i nie można w nim zapisywać plików)
3 - do katalogu można wejść i odczytywać/zapisywać pliki ale nie widać jego zawartości
5 - do katalogu można wejść i widać jego zawartość ale nie można zapisywać nowych plików
Teraz jeszcze kilka słów ode mnie. Teraz już wiesz jakie cyferki co oznaczają, ale jak je ustawić? Jeśli masz dostęp do shell'a to nic prostszego. [cd:0]chmod xxx[/cd:0] i problem z głowy, jeśli natomiast do swojego konta możesz dostać się tylko za pośrednictwem protokołu FTP, to wystarczy, ze skorzystasz z opcji swojego klienta FTP. Najlepszym programem do tego, jest Windows Commander. Ustawienie praw dostępu polega na zaznaczeniu odpowiedniego pliku/katalogu a nastepnie wybranie w menu Plik i Zmień atrybuty.... Reszta już chyba nie powinna nastręczać więcej problemów.
Autor: Mateusz Babiarz
Artykuł pochodzi z portalu Programowanie bez tajemnic
Forum Młodzieżowe http://www.forumer.ddl2.pl/index.php - Serdecznie Zapraszam
Kod: Zaznacz cały
Po ukończeniu pobierania przechodzimy do panelu phpMyAdmina serwera na którym chcemy zainstalować nasze forum. Wybieramy bazę do której możemy wgrać nasze tabele > wybieramy 'SQL' > W kolejnym oknie klikamy na przeglądaj i wyszukujemy na dysku naszą baze danych. Jeżeli nasza baza danych jest dość duża, przyda się podzielenie jej na pare mniejszych części np.: na pliki dbase_1.sql dbase_2.sql Pliki sql to zwykłe pliki tekstowe więc możemy je edytować zwykłym notatnikiem.Pamiętajmy by jednak nie 'ucinać' zapytań tzn. żeby w pliku dbase_1.sql nie było samo INSERT INTO `phpbb_posts` VALUES (34, 16, a w dbase_2.sql dalsza cześć zapytania. Należy jeszcze pamiętać, aby wgrywać pliki kolejno. Po wgraniu bazy danych należy jeszcze zedytować server_name w tabeli phpbb_config tak by wskazywała nam obecne położenie forum. Np jeżeli przenosimy forum z adresy www.phpbb2.pl na www.phpbb.com.pl to zamiast www.phpbb2.pl zmienaimy tą wartość na www.phpbb.com.pl (nigdy z http://)
By zmienić tą wartość klikamy po lewej stronie panela na tabele phpbb_config, klikamy na Browse/Przeglądaj i wyszukujemy server_name, gdy znajdziemy klikamy na przycisk Edit/Edytuj
Możemy również w prostyszy i szybszy sposób wykonać zapytanie, wykorzystując okienko znajdujące sie na dole strony po wejściu w tabele phpbb_config
Kod:
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'www.phpbb.com.pl' WHERE `config_name` = 'server_name' LIMIT 1 ;
i klikamy Go/Wykonanie. Dalej pozostaje jeszcze zmiana script_path Jeżeli jednak forum będzie w podonym katalogu jak na poprzednim serwerze wartość tą możemy zostawić bez zmian. Jeżeli jednak chcemy wgrać pliki forum do innego katalogu zmieniamy ją podobnie jak opisane w przypadku phpbb_config
W tym miejscu, kończy się proces kopiowania bazy danych
Faza druga: Kopia plików forum
Najszybszy proces całego przenoszenia, kopiujemy pliki z serwera "starego" i dajemy je na nowy serwer. Pozostaje jeszcze nadanie praw chmod 777 dla folderu images/avatars i wyedytowanie pliku config.php
Kod:
<?php
$dbhost = 'localhost'; // serwer z bazą danych, przewaznie wystarcza localhost<br />
$dbname = 'nazwa_bazy_danych';<br />
$dbuser = 'login_do_bazy_danych';<br />
$dbpasswd = 'hasło_do_bazy_danych';
?>
Autor: roadwaynic nie trzeba tłumaczyć zdaje sie;]
"Wybieramy bazę do której możemy wgrać nasze tabele > wybieramy 'SQL' > W kolejnym oknie klikamy na przeglądaj i wyszukujemy na dysku naszą baze danych."
no i tu nie wiem jak to ma byc, bo jak ja klikne na ta zielona mala ikonke sql, to mi sie po lewej pokazuja trzy zakladki jedna z nich to import bazy danych - i w ta mam kliknac czy jak?
bo po samym kliknieciu "sql" nic takiego nie ma jak przegladaj...
czyli jak?
no i tu nie wiem jak to ma byc, bo jak ja klikne na ta zielona mala ikonke sql, to mi sie po lewej pokazuja trzy zakladki jedna z nich to import bazy danych - i w ta mam kliknac czy jak?
bo po samym kliknieciu "sql" nic takiego nie ma jak przegladaj...
czyli jak?
No w końcu jakoś trzeba wrzucić kopie zapasową.. więc chyba jasne 
Sposób pierwszy:
1) Ściągmy program o nazwie BigDumper i instalujemy go.
2) Wrzucamy plik z kopią SQL na serwer do katalogu głównego.
3) Uruchamiamy BigDumpera używając przeglądarki i postępujemy zgodnie z instrukcjami podanymi w opisach.
4) Po wgraniu kopii usuwamy plik *.sql z serwera.
Spsób drugi:
1) Wchodzimy do PMA (PHPMyAdmin) i wybieramy bazę (lewe okno) bądź tworzymy nową (prawe okno)
2) Następnie wybieramy zakładkę 'Zapytanie SQL'
3) Edytujemy plik z kopią danych w edytorze stron (EditPlus, TSWWebCoder, WebSite PRO itp.) i zaznaczamy całą zawartość pliku.
4) Kopiujemy tekst do okienka i przyciskamy 'Wykonanie'
Sposób pierwszy:
1) Ściągmy program o nazwie BigDumper i instalujemy go.
2) Wrzucamy plik z kopią SQL na serwer do katalogu głównego.
3) Uruchamiamy BigDumpera używając przeglądarki i postępujemy zgodnie z instrukcjami podanymi w opisach.
4) Po wgraniu kopii usuwamy plik *.sql z serwera.
Spsób drugi:
1) Wchodzimy do PMA (PHPMyAdmin) i wybieramy bazę (lewe okno) bądź tworzymy nową (prawe okno)
2) Następnie wybieramy zakładkę 'Zapytanie SQL'
3) Edytujemy plik z kopią danych w edytorze stron (EditPlus, TSWWebCoder, WebSite PRO itp.) i zaznaczamy całą zawartość pliku.
4) Kopiujemy tekst do okienka i przyciskamy 'Wykonanie'
SQL - zakładka gdzie daje sie zapytania do bazy danych
import plików - no cos tam sie napewno improtuje
import plików - no cos tam sie napewno improtuje
ale jezeli w to okienko z zapytaniami wrzuce te zapytania z tego pliku , ktory skopiowalem przedtem to mi ta baza sie przekopiuje czy jak sama nazwa wskazuje wykonane zostana te zapytania tylko...? bo mi chodiz zeby ta baza byla skopoiowana tam...
tymbardziej ze w tym poradniku co mi dales, a ktory zreszta wczesniej czytalem jest napisane wyraznie, ze trzeba wrzucic plik na serwer ew. kilka plikow w danej kolejnosci...
tymbardziej ze w tym poradniku co mi dales, a ktory zreszta wczesniej czytalem jest napisane wyraznie, ze trzeba wrzucic plik na serwer ew. kilka plikow w danej kolejnosci...
1: http://phpbb.pl/forum/jak-przenie-forum ... vt247.html
2:
2:
3:http://www.dsp.portalnauka.p pisze:Dla określenia praw dostępu stosowane są 3 cyfry (xxx) gdzie:
· pierwsza cyferka oznacza prawa do tego pliku dla jego wÅ‚aÅ›ciciela
· druga cyferka oznacza prawa pliku dla czÅ‚onków grupy do jakiej plik należy
· trzecia cyferka oznacza prawa do pliku dla wszystkich pozostaÅ‚ych osób
Dla pliku:
4 - odczyt
6 - odczyt i zapis
Dla katalogów:
Teraz jeszcze kilka słów ode mnie. Teraz już wiesz jakie cyferki co oznaczają, ale jak je ustawić ? Jeśli masz dostęp do shell'a to nic prostszego. chmod xxx i problem z głowy, jeśli natomiast do swojego konta możesz dostać się tylko za pośrednictwem protokołu FTP, to wystarczy, ze skorzystasz z opcji swojego klienta FTP. Najlepszym programem do tego, jest Windows Commander. Ustawienie praw dostępu polega na zaznaczeniu odpowiedniego pliku/katalogu a nastepnie wybranie w menu Plik i Zmień atrybuty... reszta już chyba nie powinna nastręczać więcej problemów.
www.xm.pl pisze:Konto shell umożliwia dostęp do linii poleceń naszego serwera. Nasz serwer pracuje pod kontrolą systemu Linux. Konto shell pozwala np. na ściąganie plików za pomocą programu wget, korzystając przy tym z szybkiego łącza naszego serwera.
Aby ominąć wąskie gardła w sieci, możecie Państwo połączyć się z naszym serwerem wydać i używając programu wget zlecić naszemu serwerowi ściąganie plików samemu rozłączając się z sieci.
Konto shell pozwala także czytać pocztę bezpośrednio z serwera programem: pine oraz na swobodne korzystanie z usługi Irc (bez restrykcji), dowolne zarządzanie swoją poczta elektroniczną - przesyłanie na inne konta, na telefon komórkowy etc.
To tylko namiastka tego co można robić za pomocą naszych kont shell. Na nasze konta shell można dostać się używając tylko i wyłącznie bezpiecznego protokołu SSH co oznacza, że wszystkie dane przesyłane między Państwa komputerem a naszym serwerem są szyfrowane.