mam takie dziwne pytanie
Wczytywanie bazy
Wczytywanie bazy
Witam,
mam takie dziwne pytanie
czy jeśli baza ma np 3000 tabeli dłużej będzie wczytywać się od takiej która ma 70 tabeli? Oczywiście chodzi o forum czyli dajmy na to w 1 bazie jest zainstalowane pełno for z różnymi prefixami...
mam takie dziwne pytanie
tak 
jednak teoretycznie jeśli mówisz o tabelach to można wyobrazić sobie sytuacje że tabela "b" będzie zawierała jakieś dane a tabela "a" będzie pusta wtedy oczywiście prędkość się zmieni
jednak teoretycznie jeśli mówisz o tabelach to można wyobrazić sobie sytuacje że tabela "b" będzie zawierała jakieś dane a tabela "a" będzie pusta wtedy oczywiście prędkość się zmieni
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.
Czyli jeśli forum zapyta tylko o phpbbforum3_ i tak będzie musiał przelecieć przez phpbbforum"x"_ i na tym traci czas :> czy może są to na prawdę niewielkie sekundowe sprawy...
albo jeszcze inne pytanie ;] czy w constants.php dając
albo jeszcze inne pytanie ;] czy w constants.php dając
nie da się zdefiniować z której tabeli w bazie ma to wyciągnąć?define('USERS_TABLE', 'phpbb_users');
albo nie rozumiem albo nie3502274 pisze:Czyli jeśli forum zapyta tylko o phpbbforum3_ i tak będzie musiał przelecieć przez phpbbforum"x"_ i na tym traci czas :> czy może są to na prawdę niewielkie sekundowe sprawy...
jeśli skrypt/forum potrzebuje dane z konkretnej tabeli to bierze pod uwagę tylko ją. i jej odczyt się liczy w czasie. pozostałe sprawy czasowe są tak małe że lepiej je pomijać.
przecież nazwa tabeli jest podawana "phpbb_users" to możesz zmienić3502274 pisze:nie da się zdefiniować z której tabeli w bazie ma to wyciągnąć?
nazwa bazy zapisana jest w pliki config.php
tam masz nazwę bazy, login i hasło do niej.
tam masz nazwę bazy, login i hasło do niej.