Wpisałem do tabeli phpbb_users kilku nowych uzytkowników (przeniosłem z innego forum (by przemo)
Problem jest jak u kolegów powyżej. Nie mogę nadać praw moderatorów gdyż wyskakuje:
Kod: Zaznacz cały
Couldn't update private forum permissions
DEBUG MODE
SQL Error : 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ' 1)' at line 2
INSERT INTO phpbb_auth_access (forum_id, group_id, auth_mod) VALUES (27, , 1)
Line : 393
File : admin_ug_auth.php
Linia w pliku admin_ug_auth.php jest nie istotna wiec nie proscie o kod. Innym uzytkownikom moge nadac prawa moderacji - tylko tym dodanym na surowo.
Przeglądnolem cala kopie bazy sql i nie widze powiazania.
co to jest group_id ?
Usera moge dodac do grupy i tak zrobilem, moge mu okreslic rangę specjalną.
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu bo zapewne powyzsze problemy mają właśnie związek z brakiem poprawnego wpisu w którejs bazie.
Myślałem, że chodzi o sesje - ale chyba nie - skopiowałem ze starego forum i dalej był problem. Sesję wyzerowałem userowi - dalej jest problem z nadaniem moda wiec raczej też odpadają.
Zaznaczam, że user może się śmiało logować i pisać posty.
Znam obejście problemu ale wolałbym znaleźć sposób na jego rozwiązanie, bo lepiej mieć forum bezbłędne
[ Dodano: 02 Listopad 2006, 10:54 ]
Już mam rozwiązanie. Mianowicie musicie sprawdzić, czy user z którym macie problemy przy np zmienianiu uprawnien ma w bazie sql potworzone grupy,
np:
z users_id bierzemy id problematycznego kowalskiego a jest nim np id = 977
Jeżeli w bazach phpbb_groups i phpbb_user_group nie ma zdefiniowanych wpisów dotyczących grup domyślnych tego usera (nie berzemy pod uwagę grup założonych przez nas np moderatorzy, to musimy utworzyć wpisy w bazie z group_id o 1 większy (w poniższym przykładzie podałem 1190) niż ostatni wpisany do bazy (najlepiej aby nie mieszać się).
Najważniejsze - zamknijcie forum gdy to robicie - żeby wam nikt się nie zarejestrował w tym czasie
Kod: Zaznacz cały
INSERT INTO `phpbb_groups` VALUES (1190, 1, '', 'Personal User', 0, 1);
INSERT INTO `phpbb_user_group` VALUES (1190, 977, 0);
Mam nadzieję, że opisałom to w sposób zrozumiały