Kodowanie znaków... Dziwny problem...

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
Napedzik
Kontakt:

Kodowanie znaków... Dziwny problem...

Post autor: Napedzik » 28 września 2006, 21:20

Witam. Więc mam dziwaczny problem z kodowaniem znaków....
Od początku wyglądało to tak, że musiałem po prostu przeinstalować całą stronę na nowy serwer, w tym oczywiście bazę danych oraz wszystkie pliki forum. Nie sprawiło to większych problemów, zaczeły się one potem. Okazało się bowiem, że nagle (samo z siebie?) we wszystkich tabelach bazy danych kodowanie zmieniło się na latin1_swedish_ci. Na szczęście w necie jest mnóstwo tekstów na ten temat i udało mi się z tym jakoś poradzić, phpmyadmin zaczął pokazywać polskie znaki, wreszcie :). Jednak zbędnie się cieszyłem... Może phpmyadmin wyświetlał polskie znaki we wszystkich tabelach bez problemów ale form nadal pokazuje same znaki zapytania zamiast polskich liter!!
Gdzie leży tutaj problem?? Proszę o pomoc...

Serwer:
Prywatny
MySQL: 5.0.22
PHPMA: 2.9.0-rc1.

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 28 września 2006, 22:15

sprawdx w nagłóku czy jest kodowanie iso
moze baza sql wysyłą dane w złym kodowaniu. tam szukaj ustawień.
z doświadczenia wiem że kodowanie nie ustawia się aby w phpmyadminie było poprawne. dobrze ma być na stronie/forum a w phpmyadminie mogą być krzaczki :D szczególnie jak to nie jest posli serwer i ma ogólnie problemy z ogonkami :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Napedzik
Kontakt:

Post autor: Napedzik » 30 września 2006, 19:26

No ok ale czemu w phpma są krzaczki? Kodowanie jest ustawione wszędzie na latin2_general_ci, tak samo jak tagi mety w head. Lecz forum nadal daje same "?" zamiast jakichkolwiek polskich liter albo innych "znaczków". Phpma jednak ma polskie litery... O co chodzi??

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 01 października 2006, 11:49

chodzi o to ze kopia byzay była zakodowana w innym kodowaniu. i ją wgrałęś na może poprawne w phpmyadminie

proponuje poczytać na forum posty o kodowaniu bo było ich juz troche. tematu nie zamykam bo raczej nigdy w phpmyadminie nikt nie dążył do polskich znakó. miły byc na forum :D

kodowanie to popularny problem. a i sama wiedza teoretyczna w tej sprawie na google.pl jest często poruszana. czytaj
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”