[2.0.x] MySQL czy moge sam założyc?

Tutaj możesz luźno podyskutować o skrypcie phpBB. To forum nie służy do zgłaszania problemów, wykrytych błędów czy pytań odnośnie modyfikacji i stylów.
Awatar użytkownika
grygo
Kontakt:

[2.0.x] MySQL czy moge sam założyc?

Post autor: grygo » 05 września 2006, 23:54

Witam!

Jestem całkiem nowy w temacie phpbb. Mam nieograniczone miejsce na serwerze z obsługą PHP ale nie mam tam niestety bazy danych MySQL. Powstaje pytanie: czy moge ja w jakiś sposób zainstalować z poziomu dostępu jaki posiadam? Czy w przypadku braku takiej możliwości moge używać bazy danych znajdującej się na innym serwerze? Porsze o pomoc. Podrawiam
Tiocfaidh Ár Lá ...

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 06 września 2006, 09:12

grygo pisze:Powstaje pytanie: czy moge ja w jakiś sposób zainstalować z poziomu dostępu jaki posiadam?
nie bo nie masz dostępu do plików serwera

grygo pisze:Czy w przypadku braku takiej możliwości moge używać bazy danych znajdującej się na innym serwerze?
tak - google znajdze serwer sql - kiedyś był nawet polski serwer baz jedak nie pamiętam adresu. szukaj a coś znajdziesz
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Awatar użytkownika
grygo
Kontakt:

Post autor: grygo » 06 września 2006, 15:19

niestety nic nie znalazlem. moze ktos korzysta z takiego rozwiazania. prosze o pomoc. dziekuje rowniez zza szybka odpowiedz. pozdrawiam
Tiocfaidh Ár Lá ...

Awatar użytkownika
TrAvIkK
Zasłużony

Post autor: TrAvIkK » 06 września 2006, 18:33

Czy zewnętrzne bazy danych są dobrym rozwiązaniem?
Może i tak, ja osobiście nie mam do nich przekonania - wolne połączenie itp zwykle jest obarczone takimi serwerami...

grygo, zawsze możesz postawić baze na localhoście i mieć kompa 25/24 :mrgreen: :mrgreen:
buu :P

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 06 września 2006, 18:42

A nie możesz założyć sobie konto na jakimś serwerze z bazą danych i wykorzystać tamtejszą bazę? Pliki wrzucasz na serwer który opisywałeś wcześniej a dane od bazy danych podajesz z innego serwera.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 06 września 2006, 19:59

KdA pisze:z bazą danych i wykorzystać tamtejszą bazę? Pliki wrzucasz na serwer który opisywałeś wcześniej a dane od bazy danych podajesz z innego serwera.
ten problem ma jedną sporą wade :D

większosć serweró które zawierają same w sobie obsługe php i sql tej ostatniej nie udostępniają na zewnątrz i można korzystać tylko z hosta "localhost" :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Awatar użytkownika
TrAvIkK
Zasłużony

Post autor: TrAvIkK » 06 września 2006, 21:42

grygo musisz też pamiętać, że niektóre free-hosty SQL nie pozwalają hostować bazy pod forum phpBB,
buu :P

Awatar użytkownika
grygo
Kontakt:

Post autor: grygo » 06 września 2006, 23:48

Dziekuje za liczne odpowiedzi. Racja niektore darmowe hostingi zabraniaja uzywania bazy pod phpbb. Np. freesql.pl. No i opisany problem pozostaje nierozwiazany bo prawda jest ze podpiete bazy danych sql nie sa udostepniane 'na zewnatrz' tak jak wyzej napisano. Napisalem do admina mojej sieci. Moze postawi mi baze danych. Na pewno napisze o jego odpowiedzi. Pozdrawiam.
Tiocfaidh Ár Lá ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje o phpBB”