Z HTML do MySQL poprzez PHP, czyli pakujemy forum :)
Z HTML do MySQL poprzez PHP, czyli pakujemy forum :)
sprawa wyglada tak: forum oparte o phpBB, na nim 2 ty.s postow. Mozliwosci zrobienia kopii bazy nie ma. A takowa kopie potrzebuje
i tak mysle mysle ... z tego myslenia az mi sie to w nocy przysnilo, i mi sie snilo zeby tak napisac jakis skrypt PHP, ktory pobral by zawartosc HTML, kazdego postu, i potem napisac jakis algorytm, zeby wyciagnac z tego temat, tresc, usera, dzial, i to ladnie poskladac w excelu, a potem wyexportowac do mysql'a
tylko czy to jest realne ?? jak Wy to widzicie ??? warto sie w to pakowac ??
i tak mysle mysle ... z tego myslenia az mi sie to w nocy przysnilo, i mi sie snilo zeby tak napisac jakis skrypt PHP, ktory pobral by zawartosc HTML, kazdego postu, i potem napisac jakis algorytm, zeby wyciagnac z tego temat, tresc, usera, dzial, i to ladnie poskladac w excelu, a potem wyexportowac do mysql'a
tylko czy to jest realne ?? jak Wy to widzicie ??? warto sie w to pakowac ??
Zrób kopie bazy danych przez Panel Administratora na forum.
PA->Kopia Zapasowa->Zaznaczasz Pełna Kopia->Zacznij Kopiowanie
PA->Kopia Zapasowa->Zaznaczasz Pełna Kopia->Zacznij Kopiowanie
tgboard.pl -> Nieoficjalne polskie forum fanów edycji Top Gear.
Nie realne, czasochłonne i niepotrzebnei tak mysle mysle ... z tego myslenia az mi sie to w nocy przysnilo, i mi sie snilo zeby tak napisac jakis skrypt PHP, ktory pobral by zawartosc HTML, kazdego postu, i potem napisac jakis algorytm, zeby wyciagnac z tego temat, tresc, usera, dzial, i to ladnie poskladac w excelu, a potem wyexportowac do mysql'a
Nie ma czegoś takiego jak zawartośc html wszystko jest pobierane z różnych tabel i umieszczane w pętli whilektory pobral by zawartosc HTML, kazdego postu
Nie łatwiej by było zgrac baze albo z poziomu forum albo jak tam nie masz
to z poziomu skryptu na ftp...
No chyba, że masz na fora.pl to wtedy koło się zamyka a ja nie widzę wyjścia...
// Zawsze możesz poprosi ekipe by zdjęli twoją baze i Ci ją zgrali (szanse niewielkie)
"Trochę Względów, trochę Troski o Innych. W tym cała rzecz. Tak przynajmniej mówią." - Kłapouchy
Niestety źle Ci się wydaje gdyby coś takiego działało cała polityka ochrony praw osobowych byłaby pomijana wyobraź sobie, że każdy twój post i wszystkie twoje dane mogły byc kopiowane z innego serwera...ale wydaje sie zebranie bazy z wygenerowanego HTML'a nie takie trudne ...
Nawet jakbyś zrobił coś takiego skrypt na innym serwerze musiałby wywoływac nieskończoną liczbę zapytań do forum i musiałby automatycznie rozpoznawac gdzie podana jest nazwa usera gdzie kategoria itp a t dałoby się zrobic ale tylko na tym samym serwerze ftp...
Mam radę łatwiej Ci będzie to przenieśc ręcznie
No i zostaje błagac ekipe fora.pl...
"Trochę Względów, trochę Troski o Innych. W tym cała rzecz. Tak przynajmniej mówią." - Kłapouchy
Witam wszystkich, mój pierwszy post na tym forum.
Też mam podobny problem. Mam forum na fora.pl a tam nie ma możliwości zrobienia kopii bazy... Mam do dyspozycji serwer na którym chciałbym postawić forum (phpBB modified v1.9 by Przemo) i chciałbym przenieść posty z fora.pl. Nie jest tego dużo ok. 200 i móglbym to wszystko skopiować ręcznie. W sumie to zależy mi tylko na treści posta, dacie wysłania, kto pisał i do jakiego tematu i jakiego subforum należy. Już pomijam to, że ludzię będą się musieli rejestrować ponownie, i że będe nusiał wszystko konfigurować od nowa, to nie problem, zależy mi tylko na postach.
Bardzo porszę, jak nie o konkretną pomoc, to przynajmniej o jakieś wskazówki. Z góry dzięki.
Też mam podobny problem. Mam forum na fora.pl a tam nie ma możliwości zrobienia kopii bazy... Mam do dyspozycji serwer na którym chciałbym postawić forum (phpBB modified v1.9 by Przemo) i chciałbym przenieść posty z fora.pl. Nie jest tego dużo ok. 200 i móglbym to wszystko skopiować ręcznie. W sumie to zależy mi tylko na treści posta, dacie wysłania, kto pisał i do jakiego tematu i jakiego subforum należy. Już pomijam to, że ludzię będą się musieli rejestrować ponownie, i że będe nusiał wszystko konfigurować od nowa, to nie problem, zależy mi tylko na postach.
W jaki sposób to można zrobić? Jakich programów użyć, i jak zrobić żeby to potem phpbb widziało? Czy wystarczy to w jakiś sposób wpisać do exela, notatnika czy czegoś podobnego, czy jest to dużo bardziej skomplikowane?strange pisze: Mam radę łatwiej Ci będzie to przenieśc ręcznie
Bardzo porszę, jak nie o konkretną pomoc, to przynajmniej o jakieś wskazówki. Z góry dzięki.
Kopii bazy nie da i już, jest to nawet na ich forum napisane, że za takie prośby wywalają
Ale znalazłem inny pokręcony trochę sposób. Na nowym forum zarejestrowałem wszystkich użytkowników i logując się za nich kopiuję posty które pisali do odpowiednich tematów, poprawiając tylko odnośniki do innych tematów na właściwe. Trochę to męczące i trwa, ale przynajmniej będzie zachowane to co chciałem, a userki będą musieli po przesiadce na nowe forum zmienić sobie hasła (o czym zostaną poinformowani). Nie zgadza się tylko data wysłania posta (nic dziwnego) i data zarejestrowania użytkownika. I kolejne pytanie, gdzie w bazie danych pozmieniać daty, żebym mógł jakoś wkleić "prawidłowe" daty napisania postów i rejestracji uzytkowników.
A jakby ktoś znalazł sposób na rozwiązanie problemu o którym pisałem w poście wyżej, to niech napisze, może pomogą innym, bo mó sposób jest dobry przy ograniczonej ilości użytkowników (ok 25) i postów (ok 200).
Ale znalazłem inny pokręcony trochę sposób. Na nowym forum zarejestrowałem wszystkich użytkowników i logując się za nich kopiuję posty które pisali do odpowiednich tematów, poprawiając tylko odnośniki do innych tematów na właściwe. Trochę to męczące i trwa, ale przynajmniej będzie zachowane to co chciałem, a userki będą musieli po przesiadce na nowe forum zmienić sobie hasła (o czym zostaną poinformowani). Nie zgadza się tylko data wysłania posta (nic dziwnego) i data zarejestrowania użytkownika. I kolejne pytanie, gdzie w bazie danych pozmieniać daty, żebym mógł jakoś wkleić "prawidłowe" daty napisania postów i rejestracji uzytkowników.
A jakby ktoś znalazł sposób na rozwiązanie problemu o którym pisałem w poście wyżej, to niech napisze, może pomogą innym, bo mó sposób jest dobry przy ograniczonej ilości użytkowników (ok 25) i postów (ok 200).