Leganośc w internecie...

Rozmowy z innymi użytkownikami forum na różne tematy, niekoniecznie związane ze skryptem phpBB.
eeyore
Zasłużony
Kontakt:

Leganośc w internecie...

Post autor: eeyore » 12 grudnia 2005, 21:05

Założyłem ten temat by przypomniec o co w tym wszystkim chodzi.

Ostatniego czasu bardzo mnie zdenerwowało coraz liczniejsze powstawanie stron, portali typu warez. Internet daje nam nieograniczone możliwości. Ale prawo w nim ponad wszsystko obowiązuje.
Dla uświadomienia zaczne od porównania złodzieja z człowiekiem który ściąga pliki z netu (nielegalnie, za darmo).
-Złodziej: Przywłaszcza sobie cudzę mienię publiczne np. kradzież radia (podaje proste i oczywiste przykłady by wszystko było jasne)
-Pirat: Przywłaszcza sobię prawa do danego przedmiotu bez regulacji prawnej oraz umowy z właścicielem...
Często jednak mamy do czynienia z dośc dziwną wymówką:
-Ja tylko ściągam, przecierz to nie ja te pliki udostępniłem...

I teoretycznie byłaby to dobra wymówka gdyby nie taki napis:

Wszystkie zawarte materiały zostały opubikowane w celach edukacyjnych...
Więc przedstawię tą sytuację jako scenkę
- Idziesz na bazar i kupujesz od podejrzaneg typa radio Sony za 100 zł
(dbrze wiesz, że jest kradzione)
-W ten sposób pośrednio pozbawiasz do niego praw jego właściciela
Tak samo jest z nielegalnym ściąganiem ze stron, emule, kaza i innych programów P2P, wiesz, że jest to nielegalne i pozbawiasz w ten sposób praw producenta.

Więc kradniesz

Na koniec ostatnia wymówka potencjalnego ściągacza:
100 zł w tą czy w tą nie zrobi tak ogromnej korporacji różnicy a mi owszem.
Tak, wyobraź jednak sobie, że tak myśli 60% użytkowników internetu...
Więc straty są owiele większe...
I standardwa odpowiedź "Nie moja sprawa"
A kogo, oczywiście, że twoja... Bo przyczyniasz się do tych 60%...
Apeluję do wszystkich by zmienili swój stosunek

Sciągasz = kradniesz

Artykuł jest moją własnością, jest pisany pod mój serwis.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji...
"Trochę Względów, trochę Troski o Innych. W tym cała rzecz. Tak przynajmniej mówią." - Kłapouchy

gostek_
Kontakt:

Post autor: gostek_ » 13 grudnia 2005, 01:10

bez obrazy ale powiedz uczciwie- sam korzystasz z warezów? Wpisujesz seriale do ściąganych programów? Pytam z ciekawości, bo gdybyś to robił jak każdy z nas to może nie załorzyłbyś tego tematu. A ta wymówka ze stówką za gierkę to taką głupotą nie jest. Wielu z nas zarabia minimalne płace, to co wydajemy na zakup komputera czy jego modernizację pochłania większa część oszczędności i jeszcze mamy wydawać 100zł za grę? Nie powiem, mam wiele polskich oryginałów, gdyby przeliczyc to wyszłoby za grubo ponad tysiaka a za to można już mieć autko, słabe ale zawsze. To niemal śmieszne że 10 przeciętnych gier kosztyje tyle co maluszek w bardzo dobrym stanie. To nie Zachód tylko Polska więc warezy są i zawsze będą dla wielu jedynym punktem zaopatrywania

Nieuczciwość internetowa też mnie drażni ale ta innego rodzaju. Kopiowanie textów, banerków i wszystkiego nad czym autor naprawdę się napracował. Można to też porównać do tego, że "my" też kradniemy gry czy filmy ściągając je z netu ale ich autor został odpowiednio wynagrodzony w krajach, w których każdy może sobie na nie pozwolić. W Pl na grę musimy poświęcić wielodniowe zarobki, w UK za jedną dniówkę miałem 2-3 nowe gry! Uważasz że to sprawiedliwe?
Mam nadzieje, że kolega się nie obraził, przedstawiłem tylko swoje zdanko

eeyore
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: eeyore » 13 grudnia 2005, 14:10

Rozumiem i szanuje twoje zdania, jednak zobaczmy to na przykładnie
Powiesz, że nie masz kasy na gry wię cją ściągniesz
Kto inny powie nie mam kasy na radio więc je ukradnę

Zostawiam do przemyślenia
Mam nadzieje, że kolega się nie obraził, przedstawiłem tylko swoje zdanko
Absolutnie cenie zdanie każdego, krytyka nie zaszkodziła nikomu... :roll:
"Trochę Względów, trochę Troski o Innych. W tym cała rzecz. Tak przynajmniej mówią." - Kłapouchy

Awatar użytkownika
Filip10

Post autor: Filip10 » 14 grudnia 2005, 18:55

Ale tego samego radia nie ukradnie tysiące ludzi... :lol: czy setki.
Obrazek

eeyore
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: eeyore » 14 grudnia 2005, 19:59

Tak, ale nie kopiujesz według wartości rynkowej jednej płyty tylko np. 2 itd... Narażasz na takie same straty producenta gier jak i producenta radia samochodowego...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne dyskusje”