Masowe usuwanie postów

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Josephin

Masowe usuwanie postów

Post autor: Josephin » 14 listopada 2012, 13:45

Witam,

Jako, że to jest mój pierwszy post na tym forum, proszę o łagodne spoglądanie na sprawę :) Mianowicie mam na myśli, to czy w dobrym miejscu umieściłem temat - jeśli nie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu - oraz powielanie pytania, które być może - podkreślam - jest gdzieś na forum. Wierzcie lub nie przekopałem masę wątków i to nie tylko na tym forum.

Zanim zacznę, dodam że jestem średnio zaawansowany w zarządzaniu forum, aczkolwiek po wytłumaczeniu większość rzeczy nie powinna sprawiać mi problemu, jestem na etapie nauki ale raczej się orientuję, lecz chciałbym Was prosić o poszerzenie mojej wiedzy w tym temacie :)

Forum1: phpbb 3.0.5 MySQL 4.0.20
Forum2: phpbb 3.0.8 MySQL 5.1.41-3ubuntu12.10-log

Przejdźmy do sedna. Dostałem pod opiekę dwa fora, oba są oparte o phpbb. Przydzielono mi administrację oraz zadanie - czyszczenie ze spamu. Jak już wspominałem, czytałem wiele postów, tematów i kombinowałem. Sprawa wygląda tak, miałem masę botów/spamerów - nadal kończę 'łatwe' czyszczenie, może jest jeszcze łatwiejsze ale o tym za chwilkę - którzy byli zarejestrowani na forum i poprzez PA mogłem się do nich dobrać, zarówno do tych z 0 ilością postów jak i tych, którzy już trochę nabroili. Pierwsi polecieli dość szybko, raz przy pomocy tej właśnie wyszukiwarki (zapewne poszło też kilka nieużywanych kont ludzi, bo przecież też nie szło tego wyłapać - przy mojej obecnej wiedzy), a dwa posłużyłem się zakładką 'Niekatywowani użytkownicy', gdzie niestety musiałem strona po stronie klikać zaznacz wszystko > wybrać usuń > potwierdzić raz > potwierdzić dwa - w tym miejscu też nie było możliwości zaznaczenia całej listy, a trochę tego było, bo jakieś 180 stron. Do tych drugich zaś dobierałem się ręcznie przy pomocy listy w zakładce 'Użytkownicy i grupy' > Usuwanie użytkowników > [Znajdź użytkownika]. Dlaczego ręcznie? No tak, przecież nie mogę konkretnie zdefiniować przy pomocy tej wyszukiwarki, jakich 'osób' szukam. Nie mogę też wywalić wszystkich użytkowników wraz z postami, bo przecież są też normalni ludzie ze swoimi postami, których muszę oszczędzić.

W tym miejscu zadam pierwsze pytanie - czy jest jakiś szybszy sposób by usuwać konta spamerów/botów omijając przy tym konta użytkowników ?

Kolejna żmudna - dla mnie - sprawa to usuwanie postów gości (także są to spamerzy i boty). Jako że nie ma ich w bazie użytkowników to jak mam się z nimi uporać ? Jak mam za jednym zamachem pozbyć się wszystkich tych postów - podobnie jak przy pierwszym przypadku - omijając posty użytkowników, wraz z użytkownikami ?

Jeśli chodzi o ingerencję w kody/skrypty, to myślę że także podołam zadaniu, lecz proszę przy tym o objaśnienie - co i gdzie :)

Z góry przepraszam jeśli nie uwzględniłem czegoś niezbędnego do kalkulacji :)

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Masowe usuwanie postów

Post autor: jaroslw » 14 listopada 2012, 14:17

Trochę pogubiłem się w Twoim poście. Odnośnie pierwszego pytania - zdefiniuj kryteria oznaczania kont spamerów (np. ilość postów/przynależność do grupy/czas rejestracji/domeny e-maili itd.) a postaram się ułożyć odpowiednie zapytanie SQL lub coś doradzić. Jeśli nie ma jakichś zależności między tymi kontami, to pozostaje tylko własna ocena i ręczne usuwanie kont.

Co do pytania drugiego: tutaj już jest łatwiej, bo posty napisane przez gości mają identyfikator 1 w polu poster_id. Możesz potraktować je taką kweredną (jeśli masz dostęp do bazy danych, np. przez bardzo popularny phpMyAdmin):

Kod: Zaznacz cały

DELETE FROM phpbb_posts WHERE poster_id = 1;
Usunie to WSZYSTKIE posty napisane przez gości. Na wszelki wypadek zrób kopię bazy danych, gdyby coś poszło nie tak - opis dla phpMyadmina (pomiń tylko wybieranie kompatybilności, jest ono już niepotrzebne):
http://www.phpbb.pl/issue/jak_prawidlow ... pmyadminie
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Josephin

Post autor: Josephin » 15 listopada 2012, 08:20

Jeśli chodzi o definiowanie - staram się dostrzec jakieś prawdopodobieństwa lecz za wiele jednolitych podobieństw nie ma. Prawdopodobieństwa jakie dostrzegam to: kraje spoza PL (w tym przypadku podejrzewam, że da się zdziałać najwięcej, ale nie wiem - stworzyć jakiś skrypt, który by usunął wszystkich spoza PL ?); linki w opisach, lecz nie wszyscy; posty pisane w innych językach, ale także w PL (najwięcej obcojęzycznych). Jeśli chodzi o ilość postów to są to różne liczby, przykładowo od 400 do 0 - także to kryterium chyba odpada. Przynależność do grupy - wszyscy należą do jednej - Zarejestrowani użytkownicy. Czas rejestracji jest przeróżny, tak samo aktywności - trudno więc określić jakąś stałą. To samo tyczy się domen emaili, są przeróżne, w tym także te bardziej znane np. gmail, wp.

Co do drugiego pomysłu to już za momencik się zabieram za to. Przyjrzę się temu z bliska - chciałem odpowiedzieć na poprzednie pytanko i potwierdzić, iż nadal czytam :)

*Edit*

Próbuję doszukać się tego phpMyAdmin, lecz zdaje się że nie mam do niego dostępu - bądź nie orientuję się do końca gdzie można to znaleźć. Panel do którego mam dostęp to Panel Administracyjny (PA) - na obu forach. Osoba, która zleciła mi zadanie twierdzi, iż z tego panelu można zrobić bardzo wiele, a w tym także wykonać przydzielone mi zadanie.

Jakieś sugestie?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 18 listopada 2012, 11:54

Przy takiej różnorodności ciężko napisać jakiś skrypt/zapytanie SQL w ciemno. Musiałby się temu ktoś przyjrzeć. Ja niestety nie pomogę, bo nie posiadam aż na tyle wolnego czasu.

Dostęp do bazy danych (w tym często phpMyAdmina) zwykle powiązany jest z dostępem do konta hostingowego. Odpowiedzi jak uzyskać do niej dostęp szukaj u osoby, która zakładała forum lub na stronie firmy, gdzie wykupiony jest hosting. Jeśli masz dostęp do FTP (ogólnie do plików forum), możesz wgrać narzędzie STK:
https://www.phpbb.com/support/stk/

Umożliwi Ci ono wykonywanie zapytań SQL przez coś w rodzaju drugiego panelu administracyjnego. Znajdziesz tam też wiele innych funkcji, służących do naprawy forum.

Josephin

Post autor: Josephin » 19 listopada 2012, 08:13

Właśnie tak też myślałem, iż ciężko przy takiej różnorodności będzie napisać jakikolwiek skrypt. Zastanawiam się jedynie nad kryterium państw spoza PL.

Tak też zrobię, podpytam się o ten dostęp do phpMyAdmin, bo przecież jeśli byłoby to możliwe z poziomu PA to już dawno byś pewnie o tym wspomniał :)

Mam jeszcze jedno pytanko, ale zastanawiam się czy mogę tutaj zapytać, w tym wątku, czy po prostu założyć nowy temat? Pytanie dotyczy zabezpieczenia forum przed botami/spamerami - jakie byłyby najodpowiedniejsze? Wstępnie obyłem się z jakimiś informacjami, lecz czy są jakieś skuteczne metody zabezpieczenia z poziomu Panelu Administracyjnego, czy też muszę uzyskać większy dostęp ?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 21 listopada 2012, 18:25

Z poziomu phpBB nie wykonasz bezpośrednich operacji na bazie danych - ze względów bezpieczeństwa.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie, aktualnie tutaj mamy Sortables Captcha Plugin i się spisuje dobrze. Żeby wgrać tę wtyczkę też będziesz potrzebował dostępu do FTP. Z domyślnie dostępnych w phpBB wtyczek najlepsze będzie reCaptcha lub Q&A. Obie nie zapewniają już jednak 100% bezpieczeństwa. Q&A nie tak dawno poddało się botom u nas na forum.

Josephin

Post autor: Josephin » 22 listopada 2012, 14:51

Oki, to już wszystko wiem, w razie gdyby pojawiło się coś nowego, wiem gdzie się z tym udać :)

Dobrze, w takim razie bardzo dziękuję za pomoc, mam jedynie nadzieję, że informacje w tym wątku pomogą nie tylko mnie :)

Pozdrawiam!

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”