phpBB zintegrowane z PHP-Nuke - problem z panelem

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
kmatan

phpBB zintegrowane z PHP-Nuke - problem z panelem

Post autor: kmatan » 01 lipca 2005, 16:25

Witam wszystkich. Nie wiem czy to właściwe miejsce na moje pytanie ale spróbuję :)

Mam PHP-Nuke 2.0.6 ze zintegrowanym phpBB 2.0.7. Od instalacji wszystko działało poprawnie, ale w pewnym momencie w ramach poprawiania bezpieczeństwa Nuka przeniosłem jego plik config.php poza ścieżkę serwera, a w dotychczasowym miejscu umieściłem plik o identycznej nazwie zawierający odwołanie do właściwego pliku. Po tej zmienie Nuke działa, phpBB działa (można logować się, pisać i czytać posty) ale nie można zalogować się do panelu administracyjnego forum, pojawia się komunikat:

Warning: main(../../austen/config/config.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dealer/main/pkg/kazik/austen/html/config.php on line 2

Warning: main(): Failed opening '../../austen/config/config.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php') in /home/dealer/main/pkg/kazik/austen/html/config.php on line 2

Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: sql_db in /home/dealer/main/pkg/kazik/austen/html/db/db.php on line 86

Natomiast zawartość pliku config.php (tego wskazującego na właściwy plik) jest następująca:

<?php
include("../../austen/config/config.php");
?>

Czy ktoś zna przyczynę i może podać rozwiązanie? Z góry dziękuję :)

Enialis
Kontakt:

Post autor: Enialis » 01 lipca 2005, 16:39

Tamten przeniesiony plik ma chyba odwołanie do jeszcze innego w tym samym folderze (albo podfolderze), a ten odnośnik już wtedy nie działa (bo w tamtym miejscu ten plik nie istnieje), a PHPnuke działa bo tamtego pliku nie potrzebuje. Nie jestem tego pewny i są to tylko moje domysły, więc proszę tego niekomentować!!!!!

Awatar użytkownika
SaturdayNight
Kontakt:

Post autor: SaturdayNight » 01 lipca 2005, 16:46

Myśle że tu problemem będzie ścieżka do prawidłowego config'u.
Proponuje Ci coś innego. Zmień nazwe pliku z configiem... w ten sposób będzie nadto biezpieczny. Chodzi mi oczywiście także o zmiane ścieżki do niego :)

kmatan

Post autor: kmatan » 01 lipca 2005, 19:24

Zwalczyłem: pomagła zmiana ścieżki w tym "nowym" config.php z

include("../../austen/config/config.php");

na

include("/home/dealer/main/pkg/kazik/austen/config/cnf_austen.php");

Przy ścieżce bezwzględnej problem zniknął.
Dzięki za sugestie :)

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”