Czysta instalacja z poprzednią bazą danych - problrm

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Gość

Czysta instalacja z poprzednią bazą danych - problrm

Post autor: Gość » 27 czerwca 2009, 18:45

Witam

Wykonałem czystą instalację skryptu phpbb3. Poprzednio również korzystałem z phpbb3 i wykonałem kopie bazy danych przez phpMyAdmin.
Chciałbym ją teraz przywrócić. Więc zainstalowałem na nowo forum i importowałem w phpMyAdmin bazę danych (kopie) po czym przy próbie otwarcia strony forum, otrzymuję taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

SQL ERROR [ mysql4 ]

Unknown column 't.template_inherits_id' in 'field list' [1054]
Może ktoś wie co z tym zrobić ??

Anonymouse

Re: Czysta instalacja z poprzednią bazą danych - problrm

Post autor: Anonymouse » 28 czerwca 2009, 00:27

Miałeś zainstalowaną jakąś modyfikację na poprzednim forum? Być może tę tabelę utworzył jakiś MOD, którego teraz nie ma i skrypt nie rozpoznaje tego.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 28 czerwca 2009, 11:33

W bazie w tabeli szablonów nie ma kolumny template_inherits_id, a skrypt w zapytaniu SQL o nią pyta.
Powodem tego błędu jest wgranie nowszej wersji plików phpBB3 bez aktualizacji bazy danych skryptu.
Spróbuj odpalić install/database_update.php i zaktualizować bazę danych.

max_mcee

Post autor: max_mcee » 28 czerwca 2009, 11:52

daroPL pisze:W bazie w tabeli szablonów nie ma kolumny template_inherits_id, a skrypt w zapytaniu SQL o nią pyta.
Powodem tego błędu jest wgranie nowszej wersji plików phpBB3 bez aktualizacji bazy danych skryptu.
Spróbuj odpalić install/database_update.php i zaktualizować bazę danych.
Tak właśnie. Pewnie mod który był zainstalowany na poprzedniej wersji mógł spowodować taki błąd.

Dziękuję daroPL za pomoc, Twoja sugestia okazała się słuszna.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”