Witam!!
Mam następujący problem. Właśnie ściągnąłem phpBB 2.0.21 PL i przekopiowałem ładnie na serwer przez klienta SSH po czym podjąłem próbę instalacji. Problem polega na tym, że jak próbuję odpalić instalację, wyświetla mi się stronka z napisem "Błędne prawa dostępu do katalogu - zmień na 755". Nic by w tym nie było dziwnego, gdyby nie to, że takie właśnie prawa posiada każdy jeden plik w tym katalogu i on sam również.
Ktoś wie o co tu chodzi?
prawa dostępu...
Prawa dostępu 755 ustawiłeś na wszystkie pliki? Jeśli tak to źle zrobiłeś. Chmod 755 jest tylko dla folderów. Dla plików .php i .txt przywróć prawa 644 a plikowi config.php przed instalacją nadaj chmod 666, po instalacji przywróć 644. Jeśli pliki forum masz np. w folderze /forum/ czy /phpbb2/ to temu folderowi nadaj chmoda 755.
na początku tak właśnie zrobiłem. Katalog miał 775 a cała reszta 644 i był taki sam komunikat. W momencie gdy ustawiłem 775 na wszystkie pliki to już była kombinacja z mojej strony żeby sprawdzić na ile ten komunikat jest zgodny z rzeczywistością.
A rzeczywistość jest taka, że choćbym nie wiadomo jakie prawa ustawił obojętnie czy głównemu folderowi, czy wszystkim folderom, czy wszystkim plikom czy etc... to pokazuje się że "Błędne prawa dostępu do katalogu - zmień na 755" i kaplica.
A rzeczywistość jest taka, że choćbym nie wiadomo jakie prawa ustawił obojętnie czy głównemu folderowi, czy wszystkim folderom, czy wszystkim plikom czy etc... to pokazuje się że "Błędne prawa dostępu do katalogu - zmień na 755" i kaplica.