Błąd przy dodawaniu Moderatora

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
silme

Post autor: silme » 13 marca 2006, 22:20

mateusz pisze:jeśli nie wgrywałes żadnych modów to możesz spokojnie nadpisac ten plik z czystej paczki.
wgrałam, nie pomogło
ale błędy nie pojawiaja się same dlatego zakładam że cos mieszałeś.
Mieszałam, mieszałam - w bazie danych. Jakis czas temu coś się zaczęło dziać z forum - zmienił się tytuł (stąd podejrzewam, że to jakieś włamanie), a z bazą danych nie mogło się połączyć. Nie znam sie na bazach danych, więc jedyne na co wpadłam, to zrzut danych i wklejenie do nowej bazy; skopiowałam dane z prawie wszystkich tabelek, oprócz config i auth_access własnie.
wklej tutaj fragment pliku i linijki które są w błędzie:

Kod: Zaznacz cały

if( !($result = $db->sql_query($sql)) )
					{
						message_die(GENERAL_ERROR, "Couldn't update private forum permissions", "", __LINE__, __FILE__, $sql);
					}
				}
PS ten błąd raczej był poruszany na forum w wersji przema. napewno masz czyste forum ??
na sto procent,ściągnięte z phpbb.com :-)
oczywiscie przeprowadź synchronizacje użytkownikó i postó na forum (wszystko w PA)
postów przeprowadziłam; ale nie wiem, jak zsynchronizować użytkowników

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 13 marca 2006, 22:28

silme pisze:; ale nie wiem, jak zsynchronizować użytkowników
jest specjalny mod poszukaj

co do linijek to pisałem kilka czyli 15 w góre i 15 w dół albo wręcz 20 w góre i 10 w gół :D

masz jakis mod do kolorowania rang ??

wejdx do phpmyadmina zaznacz wszystekie tabele i daj napraw a potem synchronizuj lub otymalizuj coś takiego.

jednak przed tymi operacjami zrób kopie bazy danych dla pewności :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

silme

Post autor: silme » 13 marca 2006, 23:24

synchronizacja przez Myadmin nie pomogła; szukam moda :-)
kolorowania rang też nie mam

else
					{
						$sql_values = '';
						while ( list($auth_type, $value) = @each($update_acl_status[$forum_id]) )
						{
							$sql_values .= ( ( $sql_values != '' ) ? ', ' : '' ) . $auth_type . ' = ' . $value;
						}
						$sql_values .= ( ( $sql_values != '' ) ? ', ' : '' ) . 'auth_mod = ' . ( ( !isset($update_mod_status[$forum_id]) ) ? 0 : $update_mod_status[$forum_id]);

$sql = "UPDATE " . AUTH_ACCESS_TABLE . " 
							SET $sql_values 
							WHERE group_id = $group_id 
								AND forum_id = $forum_id";
					}
					{
						message_die(GENERAL_ERROR, "Couldn't update private forum permissions", "", __LINE__, __FILE__, $sql);
					}
				}
			}

if ( $delete_sql != '' )
			{
				$sql = "DELETE FROM " . AUTH_ACCESS_TABLE . " 
					WHERE group_id = $group_id 
						AND forum_id IN ($delete_sql)";
				{
					message_die(GENERAL_ERROR, "Couldn't delete permission entries", "", __LINE__, __FILE__, $sql);
				}
			}

$l_auth_return = ( $mode == 'user' ) ? $lang['Click_return_userauth'] : $lang['Click_return_groupauth'];
			$message = $lang['Auth_updated'] . '<br /><br />' . sprintf($l_auth_return, '<a href="' . append_sid("admin_ug_auth.$phpEx?mode=$mode") . '">', '</a>') . '<br /><br />' . sprintf($lang['Click_return_admin_index'], '<a href="' . append_sid("index.$phpEx?pane=right") . '">', '</a>');
		}
od 375 do 409 ;-)

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 14 marca 2006, 20:49

koledze w problemach powyżej pomogla synchronizacja bazy. uruchom "chech files" i sprubuj tylko najpierw miej kopie bazy sql bo to dodatek do wersji przema i zawsze moze coś namieszać :D - ale nie powinien :wink:

coś mi mówi że złe linijki albo zły plik podałeś :D bo błąd nie zgada siez kodm ktory dałeś :D

w błedzie jest mowa o insercie a w pliku masz update :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Awatar użytkownika
bandi
Kontakt:

Post autor: bandi » 02 listopada 2006, 08:40

Wpisałem do tabeli phpbb_users kilku nowych uzytkowników (przeniosłem z innego forum (by przemo)

Problem jest jak u kolegów powyżej. Nie mogę nadać praw moderatorów gdyż wyskakuje:

Couldn't update private forum permissions

DEBUG MODE

SQL Error : 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ' 1)' at line 2

INSERT INTO phpbb_auth_access (forum_id, group_id, auth_mod) VALUES (27, , 1)

Line : 393
File : admin_ug_auth.php
Linia w pliku admin_ug_auth.php jest nie istotna wiec nie proscie o kod. Innym uzytkownikom moge nadac prawa moderacji - tylko tym dodanym na surowo.

Przeglądnolem cala kopie bazy sql i nie widze powiazania.

co to jest group_id ?

Usera moge dodac do grupy i tak zrobilem, moge mu okreslic rangę specjalną.

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu bo zapewne powyzsze problemy mają właśnie związek z brakiem poprawnego wpisu w którejs bazie.

Myślałem, że chodzi o sesje - ale chyba nie - skopiowałem ze starego forum i dalej był problem. Sesję wyzerowałem userowi - dalej jest problem z nadaniem moda wiec raczej też odpadają.

Zaznaczam, że user może się śmiało logować i pisać posty.

Znam obejście problemu ale wolałbym znaleźć sposób na jego rozwiązanie, bo lepiej mieć forum bezbłędne :)

[ Dodano: 02 Listopad 2006, 10:54 ]
Już mam rozwiązanie. Mianowicie musicie sprawdzić, czy user z którym macie problemy przy np zmienianiu uprawnien ma w bazie sql potworzone grupy,

np:

z users_id bierzemy id problematycznego kowalskiego a jest nim np id = 977

Jeżeli w bazach phpbb_groups i phpbb_user_group nie ma zdefiniowanych wpisów dotyczących grup domyślnych tego usera (nie berzemy pod uwagę grup założonych przez nas np moderatorzy, to musimy utworzyć wpisy w bazie z group_id o 1 większy (w poniższym przykładzie podałem 1190) niż ostatni wpisany do bazy (najlepiej aby nie mieszać się).

Najważniejsze - zamknijcie forum gdy to robicie - żeby wam nikt się nie zarejestrował w tym czasie

INSERT INTO `phpbb_groups` VALUES (1190, 1, '', 'Personal User', 0, 1);
INSERT INTO `phpbb_user_group` VALUES (1190, 977, 0);
Mam nadzieję, że opisałom to w sposób zrozumiały :twisted:

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”