Jak zdobyć topic_id ?

Forum przeznaczone na rozmowy między autorami modyfikacji i inne pytania związane z poważniejszą ingerencją w kod phpBB 3.0.x.
Vesp3r
Posty: 1
Rejestracja: 22 czerwca 2012, 11:31

Jak zdobyć topic_id ?

Post autor: Vesp3r » 22 czerwca 2012, 11:38

Witam

Mam następujący problem:
Dorabiam do stylu pasek postępu w JS który działa na zasadzie że podaje mu liczbę a on generuje mi odpowiednio zapełniony pasek w %.

To wszystko ładnie działa

Niestety mam problem z zapytaniem PHP

Wiem że robię źle ale na razie "wstrzykuje" kod php bezpośrednio do stylu (nigdy nie przerabiałem nic w phpBB więc nie krzyczcie ;) )

Potrzebuje do tego skryptu wyciągnąć topic_id. Doszedłem do tego że znajduje się on w {TOPIC_ID} lecz to mi automatycznie wyświetla (tak jak echo, dobrze rozumiem?), a ja potrzebuje zwykłego stringa.

Czy ktoś wie jak to zrobić?:)

Pozdrawiam!

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: Jak zdobyć topic_id ?

Post autor: jaroslw » 22 czerwca 2012, 16:36

{TOPIC_ID} w stylu działa jak zwykła zmienna. To czy ją wyświetlisz czy potraktujesz jako string zależy od Ciebie. Nie jest wywoływane żadna konstrukcja typu echo. W swoim kodzie PHP możesz rzutować ją na int lub string. W plikach PHP możesz znaleźć zmienną $topic_id (w niektórych plikach dostępna jest pod inną nazwą, w niektórych niedostępna wcale).

Przekazywanie danych do szablonu nie jest takie trudne. Opisane jest to tutaj:
http://wiki.phpbb.com/Tutorial.Template_syntax

Używa się do tego metody $template->assign_var(), która jako parametr przyjmuje tablicę. Jest tam nawet przykład z TOPIC_ID.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Zablokowany