PS: już sobie poradziłem w taki oto sposób: przed zapytaniami do bazy SET NAMES utf8 potem zapytania, potem SET NAMES latin1 i przy wyświetlaniu wyniku za pomocą echo() korzystam z funkcji mb_convert_encoding()
A niestety nie rozumiem ani słowa z tego... proszę o pomoc!!
us3r pisze:Skrypt działa z tym, że mam problem z kodowaniem. Dodanie na początku tego skryptu :nie pomaga. Próbowałem iso-8859-2, UTF-8 i nic. Nawet iconv() dodany do funkcji echo() nie pomaga. Tzn. iconv() zmienia kodowanie dla nazwy miesiąca, ale nie dla podlinkowanych odsyłaczy do postów. Myślałem, że może substr() coś tam miesza, ale jednak nie.Kod: Zaznacz cały
<HEAD> <META http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> </HEAD>
Próbowałem ustawić różne systemy porównań w bazie i też nic. Jak edytuje np tabelę phpbb_posts w PHPMyAdmin to mam tam normalnie zapisane polskie znaki, otwierając forum też widzę polską czcionkę, natomiast uruchamiając powyższy skrypt mam znaki zapytania w miejsce polskich znaków.
PS: już sobie poradziłem w taki oto sposób: przed zapytaniami do bazy SET NAMES utf8 potem zapytania, potem SET NAMES latin1 i przy wyświetlaniu wyniku za pomocą echo() korzystam z funkcji mb_convert_encoding()