phpbb 3.0.6 - kilka pytan
phpbb 3.0.6 - kilka pytan
Witam mam kilka pytań odnośnie forum. Zrobiłem przykładowe screeny żebyśmy lepiej się zrozumieli. Mianowicie chodzi mi o coś w Tym stylu http://zapodaj.net/4146ac4f5c42.jpg.html . Reklamy maja być tam gdzie je zaznaczyłem i z boku po prawej jest jedna i jeszcze jedna ma być niżej takiej samej wielkości. Moje przykładowe forum wygląda tak http://zapodaj.net/4688536e75b9.jpg.html . Jak widzicie jest rozciągnięte na cały obraz ekranu, a chciałbym żeby było np tak samo jak na waszym forum żeby z boku było trochę miejsca. Czekam na odpowiedzi.
- @Marcin
- Zasłużony
- Kontakt:
Re: phpbb 3.0.6 - kilka pytan
Wsparcie phpBB PL !!
a z Tymi reklamami to jak mam zdzialac? Zrobic nowy plik css specjalnie do nich czy co ?
- @Marcin
- Zasłużony
- Kontakt:
Zależy jak chcesz wystylować reklamę.
Nie musisz tworzyć nowego pliku, możesz dodać nowe tabele do pliku common.css i tam sobie je wystylować
Nie musisz tworzyć nowego pliku, możesz dodać nowe tabele do pliku common.css i tam sobie je wystylować
Wsparcie phpBB PL !!
Czyli plik common.css odpowiada za ulozenie forum tak ?
common.css, jak sama nazwa wskazuje zawarte są w nim klasy najczęściej używane. Czyli ogólne klasy sekcji body, czy p, h3 itd. Można powiedzieć, że jest to najogólniejszy plik stylów. Równie dobrze mógłbyś nowe klasy dodać w colours.css i również nie byłoby problemu
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.
A ma ktoś może prosilver z uporządkowanymi CSSami? Bo jak zaglądam w te CSSy to ciemność widzę a nie chce mi się porządkować. Chodzi mi o to ze wszystko jest pisane jednym ciągiem...
Co do reklam to zainstaluj sobie: Ad Management, masz tam sporo opcji na dodawanie reklam.
Jeżeli chodzi o css to najlepiej utwórz w katalogu theme nowy plik np. jakaś_tam_nazwa.css wklej w nim określone klasy i w pliku: stylesheet.css dodaj na samym końcu: - będziesz miał uporządkowane wszystko,
do klas w pliku jakaś_tam_nazwa.css najlepiej dodaj prefiks:
Jeżeli chodzi o css to najlepiej utwórz w katalogu theme nowy plik np. jakaś_tam_nazwa.css wklej w nim określone klasy i w pliku: stylesheet.css dodaj na samym końcu:
Kod: Zaznacz cały
@import url("jakaś_tam_nazwa.css");do klas w pliku jakaś_tam_nazwa.css najlepiej dodaj prefiks:
Kod: Zaznacz cały
.jakaśtamnazwa_nazwaklasy {
wartość klasy;
}Re: phpbb 3.0.6 - kilka pytan
A możesz napisać trochę jaśniej bo nie jestem narazie aż taki zaawansowany w tym CSSie. Ucze się na razie w stylu prób i błędów. Jakie klasy mam w nim wkleić ?
Odpowie ktos
?
Najlepiej stwórz sobie nową klasę w pliku common.css i nie będzie żadnego problemu.
Poza tym nie wiem o co chodzi CI z tym uporządkowanie .css'ów, przecież wszystko jest normalnie napisane.
www.kurshtml.boo.pl - tam również masz kurs CSS'a, skorzystaj z niego
Poza tym nie wiem o co chodzi CI z tym uporządkowanie .css'ów, przecież wszystko jest normalnie napisane.
www.kurshtml.boo.pl - tam również masz kurs CSS'a, skorzystaj z niego
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
Chodziło mi o to ze jak np. otwieram Notatnikiem to cały plik jest zapisany jednym ciągiem, ale już sobie z Tym poradziłem bo wystarczy otworzyć WordPadem i jest wszystko elegancko 
Więc źle Cię zrozumiałem 
Polecam ściągnięcie i używanie edytora plików EditPlus lub Notepad++. Są one dobre i darmowe.
Polecam ściągnięcie i używanie edytora plików EditPlus lub Notepad++. Są one dobre i darmowe.
Następne moje pytanie. Mianowicie chodzi mi o ten styl http://stylerbb.net/download.php?module=viewfile&id=106
Chciałem usunąć z niego jedna rzecz, ale nie mogę znaleźć gdzie ona jest zapisana heh. Z CSSa nie mogę usunąć bo jedna jest na gorze, a ze 2 mi nie potrzebne to chciałbym jedna wywalić. Zaznaczyłem na czerwono o co mi chodzi na screenie. O to screen http://zapodaj.net/523026171685.jpg.html
Chciałem usunąć z niego jedna rzecz, ale nie mogę znaleźć gdzie ona jest zapisana heh. Z CSSa nie mogę usunąć bo jedna jest na gorze, a ze 2 mi nie potrzebne to chciałbym jedna wywalić. Zaznaczyłem na czerwono o co mi chodzi na screenie. O to screen http://zapodaj.net/523026171685.jpg.html
Ja bym tego nie usuwał, gdyż na górze i na dole belki nie są takie same. Można to zaważyć wchodząc w jakiś temat. na tej dolnej wyświetlą się linki, aby obserwować temat itd. a na górnej położenie tematu. Poza tym radzę zaktualizować styl.